Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V 11. etape Vuelty prvý triumf Dunbara na Grand Tour, Roglič skresal manko na lídra

Dunbar zaknihoval cenný výsledok.
Dunbar zaknihoval cenný výsledok.MIGUEL RIOPA / AFP
Eddie Dunbar (27) triumfoval v stredajšej kopcovitej 11. etape pretekov Vuelta a Espaňa. Írsky cyklista zaútočil v závere 166,4 km dlhej trasy so štartom aj cieľom v meste Padrón a zvíťazil s dvojsekundovým náskokom pred Quintenom Hermansom (29) a Maxom Pooleom (21).

Dunbar slávil tretie víťazstvo v kariére, prvé na Grand Tour vo farbách Jayco-AlUla. Červený dres pre lídra celkového poradia si udržal austrálsky jazdec Ben O'Connor, ale druhý Slovinec Primož Roglič dokázal skresať manko na lídra o 38 sekúnd.

Etapa mala kopcovitý profil, účastníkov čakali štyri klasifikované stúpania, dve tretej a dve druhej kategórie. Po neprehľadnom úvode, keď bol pelotón miestami poriadne natiahnutý, zostala napokon na čele obrovská 27-členná skupina.

V stúpaní na Puerto Aguasantas (5,7 km, 6,1 %) sa už rozpadla na menšie. Medzitým mal v balíku problémy Richard Carapaz, ktorý spadol a musel sa vracať. V stúpaní sa na čele osamostatnil Xandro Meurisse, do vedúcej skupiny sa dotiahli aj ďalší jazdci vrátane Georgea Bennetta a pelotón následne výrazne spomalil.

Meurisse išiel výborne aj v stúpaní, naopak sa vedúca skupina začala trhať. Až smerom k rýchlostnej prémii začal Belgičan mierne strácať. Jazdci potom Meurissea dobehli a blížili sa pod cieľový kopec, kde ich doviedol Marco Frigo s náskokom 5 minút pred hlavným pelotónom. Tu zaútočil Victor Campanaerts a rozpojil skupinu, odišlo s ním dovedna osem ľudí.

Na čele sa postupne vytvorila trojica Carlos Verona, Urko Berradeho a Max Poole. V balíku to rozbehol Aleksandr Vlasov pre Rogliča, ktorý zabral, O'Connor musel redukovať stratu. V neprehľadnej situácii sa kilometer pred cieľom spojilo na čele približne 15 jazdcov. Záver najlepšie zvládol Dunbar, ktorý v správnom momente zaútočil a slávil etapový triumf. V skupine favoritov prišiel do cieľa Roglič so stratou 3:30 min na víťaza, o 38 sekúnd neskôr finišoval O'Connor.