Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V hromadnom špurte 17. etapy na Vuelte uspel Groves, na čele naďalej O'Connor

Groves vyhral už tretiu etapu na tohtoročnej Vuelte.
Groves vyhral už tretiu etapu na tohtoročnej Vuelte.Profimedia/ČTK / imago sportfotodienst / Fotoreporter Sirotti Stefano
Austrálsky cyklista Kaden Groves (25) z tímu Alpecin - Deceuninck sa stal víťazom 17. etapy pretekov Vuelta a Espaňa. V stredajšej 141,5 km dlhej etape z Arnuera do Santanderu triumfoval v záverečnom hromadnom špurte pred Čechom Pavlom Bittnerom (21) z Team dsm-firmenich PostNL a Belgičanom Vitom Braetom (23) z Intermarche - Wanty.

Na čele celkového poradia sa udržal Austrálčan Ben O'Connor (Decathlon - AG2R - La Mondiale), Slovinec Primož Roglič (Red Bull - Bora-hansgrohe) naňho naďalej stráca len päť sekúnd.

Po náročnom finiši na Lagos de Covadonga v 16. etape čakala jazdcov "oddychovejšia" trať s dvoma vrchárskymi prémiami a rovinatým dojazdom. Preteky sa začali už bez Belgičana Wouta van Aerta (Visma - Lease a Bike), ktorý bol pred utorkovým odstúpením lídrom bodovacej i vrchárskej súťaže. Zelený dres si tak obliekol Groves, bodkovaný získal jeho krajan Jay Vine (SAE Team Emirates).

Už po štarte sa v stredu sformoval štvorčlenný únik, ktorý tvorili Dán Jonas Gregaard (Lotto Dstny), Španiel Xabier Isasa (Euskaltel - Euskadi) a Francúzi Thibault Guernalec (Arkéa - B&B Hotels) s Thomasom Championom (Cofidis). Z vrchárskych prémií na Alto de la Estranguada i Alto del Caracol sa tešil Gregaard. Po zjazde z druhého a posledného veľkého kopca začal pelotón štvorminútový náskok úniku znižovať, starali sa o to prevažne jazdci Alpecinu a DSM.

Šprintérsku prémiu na 118 kilometri vyhral Champion, z pelotónu získal body Groves. Francúz vypadol z unikajúcej skupiny ako prvý, pelotón ho pohltil 10 km pred cieľom. Dva a pol kilometra pred finišom to už vzdala aj zvyšná trojica pôvodného úniku a preteky smerovali do hromadného špurtu, v ktorom uspel Groves. Na tohtoročnej Vuelte to preňho bol už tretí triumf.

Dvadsaťpäťročný cyklista v cieli vyzdvihol výkon tímových kolegov. "Celý deň bol ťažký. Na začiatku bolo sucho, finiš bol mokrý, čo bolo celkom nebezpečné. Ja som si s únikom neporadil, chalani mali dobrý deň a kontrolovať únik pomohli aj ostatné tímy. Nebola to čisto šprintérska etapa, mohlo sa stať čokoľvek a dnes sme na to boli pripravení. Vieme, že ostatní jazdci to musia skúšať," uviedol Austrálčan v cieli.

Vuelta a Espaňa - 17. etapa (Arnuero - Santander, 141,5 km):

1. Kaden Groves (Austr./Alpecin - Deceuninck) 3:32:14 h,

2. Pavel Bittner (ČR/Team dsm-firmenich PostNL),

3. Vito Braet (Belg./Intermarche - Wanty),

4. Pau Miquel (Šp./Equipo Kern Pharma),

5. Corbin Strong (N.Zél./Israel - Premier Tech) všetci rovnaký čas

Celkové poradie po 17. etape:

1. Ben O'Connor (Austr./Decathlon - AG2R - La Mondiale) 68:41:14 h,

2. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - Bora-hansgrohe) +5 s,

3. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +1:25 min,

4. Richard Carapaz (Ekv./EF Education - EasyPost) +1:46,

5. Mikel Landa (Šp./Soudal - Quick-Step) +2:18