Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vuelta má nového lídra, červený dres si oblečie víťaz 19. etapy Roglič

Roglič zmení farbu svojho dresu.
Roglič zmení farbu svojho dresu.ANDER GILLENEA / AFP
Primož Roglič (34) z tímu Red Bull- Bora-hansgrohe zvíťazil v 19. etape Vuelta a Espaňa. Na piatkovej 173,2 km dlhej trati z Logroo do Alto del Moncalvillo dosiahol čas 3:54:55 h a pred víkendovým vyvrcholením pretekov sa vyšvihol na čelo celkového poradia.

Druhý skončil s odstupom 46 sekúnd Francúz David Gaudu, tretí prišiel do cieľa v rovnakom čase Dán Mattias Skjelmose. Slovinec Roglič vyzliekol z červeného dresu Austrálčana Bena O'Connora, keď pohodlne zmazal jeho päťsekundový náskok. Pre nového lídra poradia to bol tretí etapový triumf na tohtoročnej Vuelte, v celkovej klasifikácii vedie pred O'Connorom o 1:54 minúty.

Pelotón čakala v piatok predposledná horská etapa s dvoma kategorizovanými stúpaniami. Jej cieľ bol na kopci Alto del Moncalvillo v nadmorskej výške 1 491 metrov. V úvode sa dostala do úniku pätica Del Toro, Petilli, Planckaert, Miholjevič a Braet. Miholjevič si pripísal triumf na vrchárskej prémii Puerto de Pradilla v polovici etapy. Po klesaní z tohto kopca sa v pelotóne začalo veľmi pretekať, pričom tempo udával najmä Red Bull.

Hlavné pole sa rozdelilo, Braet sa vrátil do pelotónu, favoriti zostávali pokope v balíku. Tomu sa deväť kilometrov pred dojazdom, presne na úpätí kopca, podarilo náskok úniku zlikvidovať. Priebeh pretekov smeroval k tomu, že sa z triumfu bude tešiť niektorý z favoritov.

Najväčší z nich bol Roglič, ktorý 6 km pred páskou zachytil spolu s Vlasovom nástup Martineza a vo virtuálnej celkovej klasifikácii už ako líder etapy postupne zvyšoval náskok pred O'Connorom. Zhruba 3,7 km pred páskou zaútočil Mas, no druhé miesto neudržal, v úplnom závere sa pred neho dostali Gaudu so Skjelmosem. V celkovom poradí tak domáci Španiel zostal tretí s mankom 2:20 minúty na Rogliča.