Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vuelta prišla o van Aerta. Víťazom 16. etapy sa stal Soler, Roglič výrazne skresal manko

Soler si pripísal etapový triumf.
Soler si pripísal etapový triumf.Profimedia
Marc Soler (30) z tímu SAE Team Emirates zvíťazil v utorkovej 16. etape pretekov Vuelta a Espaňa. V 181,3 km dlhých pretekoch z Luanca na Lagos de Covadonga triumfoval pred Filippom Zanom (25) a Maxom Pooleom (21). Na čele poradia figuruje naďalej Ben O'Connor (28), Primož Roglič (34) však naňho stráca už len päť sekúnd. Z pretekov musel po nepríjemnom páde odstúpiť líder bodovacej i vrchárskej súťaže Wout van Aert (29).

Po voľnom dni čakala cyklistov horská etapa s finišom na náročnom kopci Lagos de Covadonga. Van Aert, víťaz tretej, siedmej i desiatej etapy, spadol už na začiatku. Spočiatku sa však vzchopil a doháňal minútovú stratu na pelotón. O úniky sa postupne pokúšalo niekoľko skupín, no úspešnejšie bolo až zoskupenie pätnástich jazdcov po zhruba 30 kilometroch. V ňom figuroval aj Van Aert či kolegovia zo SAE Team Emirates Isaac Del Toro, Jay Vine a Soler.

Náskok úniku rástol a na vrchárskej prémii na Mirador el Fito si 10 bodov pripísal van Aert. Sto kilometrov pred cieľom sa to pre Belgičana vyvíjalo dobre, po zjazde mal pred zvyškom skupiny náskok 38 sekúnd. Tá ho dobehla ešte pred stúpaním na Collada Llomena, kde sa opäť tešil z triumfu. Kľúčový moment pre van Aerta prišiel počas zjazdu, keď nezvládol zákrutu a druhýkrát skončil na zemi. Najprv naskočil na náhradný bicykel a skúsil pokračovať, ale pre opuchnuté koleno musel z pretekov predčasne odstúpiť.

Pred záverečným stúpaním na Lagos de Covadonga bola vpredu dvanástka jazdcov. Asi sedem km pred cieľom zaútočil Soler s Pooleom v tesnom závese, Brit však Španielovo tempo neudržal. Medzitým v skupine favoritov zaútočil Mikel Landa. Postupne ho dobehla skupina s Rogličom a O'Connor v červenom, ktorý sa na atakujúcich pretekárov nevedel dotiahnuť, začal zo svojho náskoku na čele celkového poradia strácať.