Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chalífová sa dočkala vrelého prijatia: Chcem poďakovať alžírskemu ľudu za podporu

Chalífová sa poďakovala alžírskemu ľudu.
Chalífová sa poďakovala alžírskemu ľudu.Profimedia
Olympijská šampiónka v boxe Imán Chalífová, ktorej účasť na parížskych hrách vyvolala polemiku pre pochybnosti o jej pohlaví, sa vo svojej krajine dočkala vrelého prijatia. Na alžírskom letisku vítalo 25-ročnú športovkyňu skandovaním "Nech žije Imán" množstvo fanúšikov, ktorým vicemajsterka sveta z roku 2022 hrdo ukázala zlatú medailu; jednu z dvoch a jednu z celkovo troch, ktoré alžírski športovci v Paríži získali.

"Chcem poďakovať alžírskemu ľudu za to, ako ma v tých mukách podporil," povedala Chalífová a dodala, že v Paríži čelila neľútostnej kampani proti svojej osobe. "Odpoveďou boli výsledky jednotlivých zápasov," doplnila olympijská šampiónka vo váhovej kategórii do 66 kg.

Účasť Chalífovej, ako aj ďalšej čerstvo dekorovanej olympijskej víťazky Lin Jü-tching z Taiwanu v kategórii do 57 kg, sprevádzali vášnivé debaty o oprávnenosti ich účasti. Boxerky boli vlani počas majstrovstiev sveta, ktoré organizovala Medzinárodná boxerská asociácia (IBA), diskvalifikované na základe nešpecifikovaných testov. IBA vtedy uviedla, že nespĺňali kritériá potrebné na účasť, pretože mali "v porovnaní s ostatnými účastníčkami súťažnú výhodu".

Olympijský turnaj však organizoval Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý minulý rok vylúčil IBA z olympijského hnutia pre rozpory s jej riadením a financovaním. Podľa predpisov olympijského výboru mohli obe boxerky na hrách súťažiť. Prezident MOV Thomas Bach v dejisku zopakoval, že Lin Jü-tching aj Chalífová sú ženy a v Paríži majú právo súťažiť v ženskej súťaži.

Pozornosť na Chalífovú v Paríži upútal najmä jej osemfinálový zápas proti Talianke Angele Cariniovej, ktorá dostala od Alžírčanky niekoľko tvrdých úderov a potom sa rozhodla v dueli nepokračovať.