Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chôdza na 20 km spoznala medailistov, Černý prišiel do cieľa medzi štvrtou desiatkou

Černý má za sebou olympijské preteky v Paríži.
Černý má za sebou olympijské preteky v Paríži.TASR
Ekvádorský reprezentant Brian Pintado (29) získal zlatú medailu v chôdzi na 20 km na olympijských hrách v Paríži. V úvodnej disciplíne atletického programu dosiahol čas 1:18:55 h. Druhý skončil Brazílčan Caio Bonfim (33) s mankom 14 sekúnd a bronz si vybojoval úradujúci majster sveta Álvaro Martín (30) zo Španielska. Jediný slovenský reprezentant Dominik Černý (26) skončil na 34. mieste so stratou 4:30 minúty.

Štart súťaže posunuli krátko pred začiatkom o polhodinu, pretože sa Parížom prehnala silná búrka, čo však vytrvalcom aj vyhovovalo, keďže teplota klesla o pár stupňov nižšie. Chodci odštartovali pod Eiffelovou vežou a v úvode sa dostal na čelo Brazílčan Bonfim. Nevypracoval si výraznejší náskok a po druhom kilometri sa zaradil do veľkej skupiny, ktorá išla pokope. Držal sa v nej aj Černý.

Po šiestich km zostalo v čelnej skupine asi 30 pretekárov a ostatní naberali manko. Medzi nimi bol aj slovenský reprezentant, ktorý sa po ôsmich km nachádzal na 43. pozícii. Na 15. km zostalo v boji o medailu už len 10 chodcov, z elitnej skupiny vypadol aj úradujúci európsky šampión Perseus Karlström. Naopak, na čele išiel obhajca zlata z Tokia Massimo Stano. Černý sa posunul na 39. miesto.

Na 17. km nastúpil opäť Bonfim, ale súperom ani teraz neušiel. Roztrhal však vedúcu skupinu, v ktorej zostali už len on, Stano, Pintado a majster sveta Martin. Chvíľu na to zle dostúpil Stano a s bolestivým výrazom pokračoval ďalej. V predposlednom kole už začal zaostávať a bolo jasné, že titul neobháji. Bonfim medzitým dostal dva návrhy na vylúčenie.

Do záverečného kilometra vyrazil Pintado a odtrhol sa od svojich zostávajúcich dvoch súperov. Na poslednej obrátke už bol v trháku a o kolo predstihol aj Černého. Ekvádorčan už šancu z rúk nepustil a prišiel si po zlato z olympijských hier. Vlajkonosič ekvádorskej výpravy v Paríži dosiahol doteraz najväčší úspech vlani na MS v Budapešti, kde skončil strieborný na 35 km.

Černý sa postupne posúval vyššie a nakoniec obsadil 34. pozíciu. Z nej nebol sklamaný, nahneval ho čas 1:23:25 h, ktorý bol výrazne pod jeho osobným maximom (1:20:31). "Išiel som sem z 38. pozície v rebríčku. Takže som nemal čo stratiť, v úvode som to trochu riskol. Ak by som udržal balík, tak by to mohlo byť do 20. miesta, ale to sa nepodarilo," povedal pre STVR a pokračoval:

"Nemôžem byť nejako nespokojný s umiestnením, pretože rebríčkovo som bol tak, ako som. Ale nespokojný som s časom, išiel som ďaleko za osobákom. Musím si to rozanalyzovať. Tempo nebolo také, že by sa išlo hneď pod štyri minúty, bolo komfortné, ale nedokázal som to udržať." 

Černý finišoval na 34. priečke.
Černý finišoval na 34. priečke.Flashscore

Ranná búrka znížila teplotu, no vytrvalcom pomohla len dočasne. "Na začiatku bolo fajn, že sa ochladilo, ale keď sa vyčasilo, tak bolo dusno. Nebolo to nič nezvyčajné," dodal Černý, ktorý by sa mal v Paríži predstaviť ešte v miešanej štafete s Hanou Burzalovou.

Program a výsledky Slovákov na OH 2024: Kedy sú v akcii a ako sa im darilo?