Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čo dokáže olympiáda doma... Francúzsko prekonalo historické rekordy a potvrdilo pravidlo

Publikum vo finále ženského basketbalu, kde Francúzky takmer zlikvidovali náskok favoritiek z USA. Prehrali o bod...
Publikum vo finále ženského basketbalu, kde Francúzky takmer zlikvidovali náskok favoritiek z USA. Prehrali o bod...Profimedia
Už deň po polovici hier mali najviac medailí v povojnovej ére. Nakoniec so 64 cennými kovmi skončili v poradí národov na štvrtom mieste za obvyklým triom USA, Čína, Veľká Británia. Francúzi dokonale využili domáce prostredie parížskej olympiády a odrazili sa k svojim najlepším hrám od... tých v Paríži v roku 1900, kde (v neporovnateľne slabšej konkurencii) nazbierali rovných 103 medailí.

Pravdepodobne na žiadnom inom športovom podujatí nie je jeho organizovanie tak viditeľné na samotných výsledkoch. V prípade olympijských hier je to vlastne pravidlom. Francúzsko bolo dokonca prvé v spomínanom roku 1900, rovnako ako Veľká Británia v Londýne 1908, Nemecko v Berlíne 1936 a Čína v Pekingu 2008. Zvyšné olympijské hry ovládli buď výpravy USA, alebo vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

Usporiadanie olympijských hier pomohlo vyšvihnúť sa v rebríčku aj menším krajinám, napríklad Taliansko sa v Ríme 1960 umiestnilo na treťom mieste. Väčšinou však ide o jednorazové vzostupy. Gréci napríklad v roku 2004 oslavovali celkovo 16 medailí a skvelé 15. miesto (šesť zlatých bolo najviac od Atén 1896, kde boli druhí za USA), ale o štyri roky neskôr klesli o 43 miest s bilanciou 0-2-2. Dokonca aj Japonci si tento rok pohoršili o sedem zlatých (na 20), v porovnaní s minuloročným tokijským rekordom.

V skutočnosti to nie je veľké prekvapenie. Daná krajina vždy investuje miliardy korún do usporiadania hier, chce sa ukázať svetu a nedávalo by zmysel, keby vláda nepodporovala šport aj finančne a nechcela zažiariť na tomto poli. Pred hrami v Paríži prezident Emmanuel Macron dokonca stanovil francúzskej výprave cieľ skončiť na piatom mieste v hodnotení národov. Splnené.

Počas tretieho dňa tohtoročných olympijských hier nazbieral tím Les Bleus celkovo osem medailí, čo sa mu podarilo prvýkrát od Atlanty v roku 1996. Pri všadeprítomných burácajúcich tónoch Marseillaisy celá krajina zabudla na politickú krízu, ktorou práve prechádzala a pozornosť i energiu vrhla na stretnutie najlepších športovcov sveta. Čo takmer vyviedlo z miery najväčšiu hviezdu hier, iba 22-ročného francúzskeho plavca Léona Marchanda. "Snažil som sa sústrediť na seba, ale je to naozaj ťažké, keď vás na tribúnach povzbudzuje 15 000 ľudí," vyznal sa majiteľ štyroch zlatých a jednej bronzovej medaily.

A to ešte nespomenul ďalších takmer 10 miliónov fanúšikov, ktorí sledovali jeho výkony v televízii. Otvárací ceremoniál si zaplo 23 miliónov Francúzov, teda približne každý tretí obyvateľ krajiny. Podujatie tak malo vyššiu sledovanosť ako zápasy Les Bleus na nedávnom Eure, kde sa vicemajstri sveta dostali až do semifinále.

Bolo sa na čo pozerať. Veď Francúzi získali vôbec prvú medailu v histórii krajiny v štafete na 4x100 m v polohových pretekoch, čo je prakticky výstavná disciplína Američanov, ktorým podľahli až v samotnom finiši. Vďaka 17-ročnému talentu Félixovi Lebrunovi sa tešili z prvej medaily v stolnom tenise po 32 rokoch. Tlieskali senzačnému striebru absolútnych outsiderov v trojkovom basketbale, ktorí napokon prehrali s Holanďanmi v predĺžení o jediný bod.

Reprezentantom v sedmičkovom ragby, ktorým sa ako prvým podarilo zosadiť z olympijského trónu suverénne Fidži. A v súťaži jazdcov na BMX Francúzi dokonca obsadili kompletné pódium, čo im v akýchkoľvek pretekoch pod piatimi kruhmi vyšlo ešte v 1900. Vtedy však tvorili takmer polovicu všetkých zúčastnených športovcov...