Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Davos sa chce na Spengler Cupe vyrovnať Kanade, nováčikovia prekvapiť

Bude sa tešiť tento rok niekto z dvoch najúspešnejších mužstiev?
Bude sa tešiť tento rok niekto z dvoch najúspešnejších mužstiev?Profimedia
Najstarší hokejový turnaj v Európe mal kvôli koronavírusovým opatreniam až dvojročnú prestávku. Teraz je konečne naspäť. Každý fanúšik sa môže tešiť na jedinečnú atmosféru Spengler Cupu.

Dôležitou novinkou je zrekonštruovaná Vaillant Arena, ktorá má teraz o 900 miest vyššiu kapacitu, celkovo takmer 6500 miest. Organizátori hlásia, že väčšina zápasov je už vypredaná. Záujem fanúšikov je veľký a všetko nasvedčuje tomu, že všetky stretnutia sa budú hrať pred naplnenou kapacitou.

Program

Turnaj začína 26. decembra a každý deň, okrem posledného, teda silvestrovského, sa budú hrať dva zápasy začínajúce o 15:10 a 20:15. Tímy sú rozdelené do dvoch skupín po troch. Víťazi prvých zápasov dostanú voľno a nastúpia následne 28.12., čiže porazené mužstvá budú hrať dvakrát po sebe.

Skupiny sa dohrajú 28. decembra. O deň neskôr štartuje "štvrťfinále" medzi druhými a tretími tímami naprieč skupiny. Víťazi postupujú priamo do semifinále (30.12.), kde si počkajú na súperov. Finále je naplánované na silvestrovský obed o 12:10.

Skupina Torriani: IFK Helsinki, Örebro HK, HC Ambri-Piotta

Skupina Cattini: HC Davos, Kanada, Sparta Praha

Pravidlo o hosťovaniach

Všetky tímy si môžu čisto na Spengler Cup požičať troch hráčov a jedného brankára z iných klubov. Ak sa dohodnú s ostatnými mužstvami, väčšinou si tímy na hosťovanie posily zoženú, aj keď tento rok to využili iba dva tímy. Klasicky HC Davos a takisto HC Ambri-Piotta.

Domáce mužstvo posilnila trojica útočníkov Andrew Rowe (SC Rapperswil-Jona Lakers), Aleksi Saarela a Marc Michaelis (obaja SCL Tigers). Ambri vystužil fínsky obranca Vili Saarijärvi, tiež z SCL Tigers.

Švédsko Örebro síce nezískalo nikoho na hosťovanie, ale po konci v Jukurite prichádza na skúšku kanadský center Quinton Howden, ktorý ako voľný hráč zabojuje o kontrakt do konca sezóny.

HC Davos

Domáci tím, ktorý turnaj organizuje, na ňom chýbal iba päťkrát. Dlho bol aj najúspešnejším mužstvom, ale v roku 2021 ho predbehla Kanada. Momentálne má klub spod Álp na konte 15 triumfov.

Samotný Davos je rekordným 31-násobným švajčiarskym majstrom. Posledný titul však získal v roku 2015 a za posledných dvanásť rokov boli iba dva.

Kapitán Andres Ambühl v prípade zisku aspoň dvoch kanadských bodov môže poskočiť na druhé miesto produktivity Spengler Cupu. V minulosti za tento tím nastúpil aj Patrick Kane. Joe Thornton bol súčasťou Davosu počas lock-outov v rokoch 2005 aj 2012, takisto v ňom začal ročník 2020/21.

Kanada

"Javorový list" prichádza do Davosu ako obhajca, keďže vyhral posledný odohraný ročník 2019. Zároveň to bol rekordný šestnásty triumf, čím sa zaradil na prvé miesto pred domáce mužstvo.

Zo súčasného kádra pri tom boli útočníci Desharnais, DiDomenico a Winnik. Pre ostatných hráčov to bude premiéra. Dvaja brankári, osem obrancov a pätnásť útočníkov je primárne zo švajčiarskej najvyššej súťaže NLA a zámorskej AHL. Dokopy majú hráči v tomto tíme odohraných až 5780 duelov v NHL.

Tento rok bude hlavným trénerom Travis Green, bývalý kouč Vancouveru Canucks. V realizačnom kádri je viacero zaujímavých mien. Na pozíciách asistentov figurujú Ben Cooper, Josh Holden a hlavne Scott Niedermayer.

Nomináciu skladal primárne generálny manažér Shane Doan, ktorému pomáhali aj Daniel Brière, Andrew Ebbett a Ray Whitney.

Sparta Praha

V rokoch 1962 a 1963 už slávny klub dokázal Spengler Cup vyhrať, v roku 2004 došiel do finále. Teraz pomýšľa mužstvo znova vysoko a pokúsi sa potrápiť väčších favoritov. Naposledy český tím uspel presne 40 rokov dozadu, kedy sa to podarilo Jihlave.

15-násobný majster svojej krajiny a finalista Ligy majstrov spred piatich rokov má aj teraz v tíme niekoľko zaujímavých hráčov ako Josef Korenář, Jakub Kovář, Michal Kempný, Adam Polášek, David Kaše, Michal Řepík, Dominik Simon, Vladimir Sobotka či Erik Thorell.

Hráčsku kariéru nedávno ukončil obranca Milan Jurčina, takže slovenský hokejista sa tento rok na Spengler Cupe nepredstaví.

HC Ambri-Piotta

Druhý švajčiarsky klub v roku 2019 dokráčal na Spengler Cupe do semifinále a hrať mal aj o rok neskôr ako náhradník Slovana Bratislava, no nakoniec bol turnaj zrušený. Ambri-Piotta je od svojho postupu do najvyššej súťaže v roku 1985 nepretržite jej členom, ale ešte nikdy nezískala ligový titul.

Najbližšie mal tím ležiaci v dvoch malých dedinkách počas sezóny 1998/99, keď bol vo finále. Do siene úspechov sa zatiaľ dostali iba jeden švajčiarsky pohár, dva Kontinentálneho poháre a jeden Kontinentálny Superpohár.

Najproduktívnejším hráčom v súčasnom kádri je Čech Michael Špaček, za ním Švajčiari Dario Bürgler a Inti Pestoni nasledovaní Filipom Chlapíkom, ktorý prišiel pred sezónou po 70-bodovej sezóne v Sparte, takže zahrať si proti nej by bolo určite zaujímavé.

Prekvapivá správa prišla po tom, ako Ambri zverejnila súpisku na Spengler Cupe a neocitol sa na nej kanadský útočník Alex Formenton, nedávna posila z Ottawy Senators.

Örebro HK

Švédsky tím prichádza na Spengler Cup premiérovo. Pomerne mladý klub bol založený len v roku 1990, ale od sezóny 2013/14 sa naplno etabloval v najvyššej súťaži, kde na výraznejší úspech čaká. Zatiaľ bolo najlepším umiestnením semifinále.

Kapitánom je Lotyš Rodrigo Abols, medzi známejšie mená sa radia brankár Jhonas Enroth, útočníci Mathias Bromé a Jani Lajunen alebo 17-ročný mladík Leo Carlsson, ktorý má byť v najbližšom drafte do NHL v prvej päťke.

Örebro sa môže stať iba druhým švédskym klubom s výhrou na Spengler Cupe. Doposiaľ jediným je Färjestad, ktorý sa tešil dvakrát po sebe v rokoch 1993 a 1994.

IFK Helsinki

Aj toto mužstvo je nováčikom a pokúsi sa nadviazať na jediné fínske víťazstvo najstaršieho turnaja. V roku 2018 to dokázala KalPa, ktorej finálové nájazdy vychytal Denis Godla. Po rokoch 1994, 1995 a 2004 prichádza IFK do Davosu štvrtýkrát.

Inak je to úspešný klub, ktorý hneď sedemkrát vo svojej histórii vyhral fínsky titul. Úspešnejšie sú iba tri kluby. V súčasnom kádri sú mladíci, ktorí boli draftovaní do NHL ako Kristian Vesalainen, Aleksanteri Kaskimäki, Roni Hirvonen alebo Otto Salin. Kapitánom tímu je Teemu Tallberg.

Bývalý útočník a dnes tréner helsinského tímu Ville Peltonen v roku 2009 turnaj vyhral s Dinamom Minsk.