Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Deň svetových rekordov. Na Diamantovej lige naplno zažiarili Duplantis aj Ingebrigtsen

Duplantis opäť posunul svoje hranice.
Duplantis opäť posunul svoje hranice.TASR / PAP/ Adam Warżawa
Švédsky žrdkársky fenomén Armand Duplantis (24) opäť vylepšil svetový rekord. Po tom, čo skočil na OH v Paríži 625 cm, posunul jeho hodnotu na nedeľňajšom podujatí Diamantovej ligy v poľskom Chorzówe na 626 cm. Nový rekordný zápis hlási aj beh na 3 000 m, postaral sa oň Jakob Ingebrigtsen (23) časom 7:17,55 min.

Duplantis latku prekonal na druhý pokus, pričom na predošlý rekord potreboval na olympiáde v Paríži až tri. Vtedy posunul najlepší výkon olympijskej histórie o priepastných 22 cm.

Mondo skočil v Chorzowe na prvý pokus 562, 592 aj 600 cm. Svoju neuveriteľnú výkonnosť potvrdil skokom, pri ktorom sa síce latka mierne zatriasla, no nič to však nezmenilo na tom, že Švéd vylepšil rekord už tretíkrát v tomto roku.

Ingebrigtsen ovládol preteky v Chorzówe s viac ako štvorsekundovým náskokom pred Etiópčanom Berihum Aregawim, ktorý zaznamenal národný rekord. Nór pokoril takmer 28 rokov starý rekord 7:20,67 min, ten držal Keňan Daniel Komen od 1. septembra 1996. Najlepší čas histórie tak vylepšil o takmer tri sekundy.

"Je to výnimočný pocit. Dúfal som, že budem atakovať svetový rekord, ale na základe tréningu nikdy nemôžem presne predpovedať, akého času som schopný. Nevedel som si predstaviť, že dokážem zabehnúť čas na úrovni 7:17 min.," citovala Ingebrigtsena agentúra Reuters.