Depay je späť, Holandsku sa bude hodiť aj sila vo vzdušných súbojoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Depay je späť, Holandsku sa bude hodiť aj sila vo vzdušných súbojoch

Louis van Gaal sa môže v druhom dueli spoľahnúť na svoje ofenzívne eso - Memphis Depay je späť.
Louis van Gaal sa môže v druhom dueli spoľahnúť na svoje ofenzívne eso - Memphis Depay je späť.Profimedia
Holandsko vo svojom otváracom súboji na majstrovstvách sveta v Katare zdolalo Senegal výsledkom 2:0. Očakávané ofenzívny hody sa ale nekonali. Jediné dve veľké šance si európsky celok vypracoval až v závere zápasu a obe sa skončili gólom.

Celková bilancia očakávaných gólov sa zastavila na 1,11 vs 0,71 v prospech Holandska, čo jasne demonštruje nedostatok príležitostí na jednej i druhej strane. Vincent Janssen nahradil na hrote Memphisa Depaya, ale o ďalšiu takú šancu sa príliš nepobil. Do priestoru brány vyslal iba dva pokusy. Oba boli zablokované. Z toho prišiel jeden z priestoru ďaleko pred šestnástkou Senegalu.

V druhom dueli skupiny už môže tréner Louis van Gaal využiť hneď od začiatku svojho najlepšieho ofenzívneho hráča Memphisa Depaya. Vinou zranení sa zapojil iba do dvoch stretnutí v aktuálnej sezóne La Ligy, ale v tej predchádzajúcej si v drese Barcelony pripísal 13 gólov a zároveň sa s dvanástimi stal najlepším strelcom európskej kvalifikácie na MS v Katare.

Holanďania udreli proti Senegalu až v samom závere.
Holanďania udreli proti Senegalu až v samom závere.Flashscore

Ekvádor bude pre Depaya aj celú ofenzívu Holandska omnoho zaujímavejším testom, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Hráči typu Moisés Caicedo, Pervis Estupiñán, Piero Hincapié či Ángelo Preciado vedia spoločne potrápiť i zvučnejšie mužstvá.

Napríklad Argentínu, ktorá sa vo vzájomnom stretnutí v rámci kvalifikácie na MS presadzovala veľmi ťažko. Ekvádorčania vydolovali remízu 1:1, pričom "Albiceleste" dovolili iba päť striel a v súčte 0,76 očakávaných gólov. Podobné problémy mali s Ekvádorom v poslednej dobe tiež Mexiko, Chile, Kolumbia alebo Peru.

V sérii šiestich prípravných duelov od júna do novembra nedostal Ekvádor jediný gól a do blízkosti svojej brány nepúšťal v otváracom súboji ani Katar.

Čo Ekvádoru tiež v úvode šampionátu fungovalo, bol pressing. Výber Gustava Alfara napádal rozohrávku súpera veľmi intenzívne a aktívnejší boli v tomto smere počas prvých zápasov iba Angličania, Mexičania, Argentínčania a Španieli. Ekvádorčania sa snažili napádať každú piatu prihrávku súpera, pričom priemerný tím v skupine atakuje každú desiatu. Austrália s Kostarikou dokonca každú dvanástu.

Keď hráči Ekvádoru stratili na polovici loptu, získali ju naspäť do desiatich sekúnd v 25,45 % prípadoch. V tomto smere bolo lepších iba päť národných výberov. Kvalita Holandska bude síce výrazne vyššia, ale ekvadorský pressing môže hrať zásadnú rolu v dôležitom zápase proti Senegalu.

Z hry Ekvádorčania veľa gólov nedávajú, ale keď prišlo na štandardné situácie, boli tým najlepším celkom juhoamerickej kvalifikácie. Zaznamenali z nich 70 striel s celkovým xG v hodnote 7,57 a vsietili osem presných zásahov. Štandardky tvorili viac ako tretinu ich celkového xG. Mať v tíme Virgila van Dijka a Nathana Akého, ktorí sa radia k najlepším hlavičkárom v Premier League, sa dnes bude určite hodiť.