Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Divočina v Indonézii. Hostia jazdia k súperom v obrnených transportéroch

Rivalita v Indonézii je veľmi vyhrotená.
Rivalita v Indonézii je veľmi vyhrotená.Profimedia / Flashscore
Indonézia je neuveriteľne rozmanitá a pestrá krajina. Napriek veľkým etnickým a náboženským rozdielom si jej obyvatelia ctia jednotnú národnú identitu. Indonézske národné motto "Bhinneka Tunggal Ika" možno voľne preložiť ako "jednota v rozmanitosti". Sú však chvíle, keď zabúdajú na spolupatričnosť a nechávajú medzi sebou vzplanúť všetky rozdiely a spory. Takýmito chvíľami sú futbalové zápasy medzi miestnymi tímami, najmä derby medzi najväčšími rivalmi krajiny.

Obrovská krajina, obrovské mestá, obrovské emócie

Indonézia sa rozprestiera na viac ako 17-tisíc ostrovoch. S takmer 280 miliónmi obyvateľov je štvrtým najľudnatejším štátom na svete. Domorodých 300 etnických skupín hovorí približne 750 jazykmi a dialektmi. Indonézania vyznávajú mnoho rôznych náboženstiev. Dominuje však islam - vďaka obrovskému počtu obyvateľov je to najväčšia moslimská krajina sveta.

Históriu a kultúru ovplyvnili aj iné, vonkajšie kultúry vrátane kolonizátorov. V roku 1602 vznikla Holandská východoindická spoločnosť, ktorá sa stala dominantnou silou v regióne. Rok 1800 priniesol vyhlásenie Holanďanov, že územie dnešnej Indonézie je ich kolóniou - nazvali ju Holandská východná India. Indonézia získala nezávislosť až po druhej svetovej vojne.

Hlavným mestom je Jakarta, ktorá v priebehu svojho dynamického rastu pohltila ďalšie veľké sídla v okolí a vytvorila obrovskú aglomeráciu Jabodetabek (skratka názvov miest Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi), ktorá sa považuje za 2. najväčšiu aglomeráciu na svete po Tokio-Jokohama v Japonsku. Má viac ako 30 miliónov obyvateľov. Neďaleko metropolitnej oblasti Jakarta, v západnej časti ostrova Jáva, asi 150 km juhovýchodne (hoci v takejto vysoko urbanizovanej oblasti je ťažké určiť, kde sa aglomerácia začína a končí), leží ďalšie veľké mesto, tiež niekoľkomiliónová metropola - Bandung.

Na začiatku 20. storočia uvažovali vládnuci Holanďania o presune hlavného mesta z Jakarty do Bandungu, ktorý je vo vnútrozemí a obklopený horami, teda lepšie chránený. Tento plán sa však nakoniec nerealizoval. Medzi mestami však v minulosti existovala veľká rivalita. Tú umocňujú rozdiely v etnickom zložení oboch metropol. V Jakarte, kdej vzhľadom na obrovský počet obyvateľov veľmi pestrá populácia, sú najviac zastúpení Jávčania. Na druhej strane v Bandungu tvoria väčšinu prevažne etnickí Sundánci. Javánci a Sundánci sú najpočetnejšími etnikami i v Indonézii, a preto medzi nimi dochádza k najväčším sporom.

Často sa hovorí, že odrazom spoločnosti danej zemi alebo mesta je tamojší futbal a futbalová kultúra. V Indonézii to jednoznačne platí. Futbal zohráva v indonézskej kultúre významnú úlohu. Fanúšikovia tento šport neuveriteľne prežívajú, milujú ho. Sú vášniví a veľmi hlasní. Atmosféra na štadiónoch je intenzívna, plná farieb (transparenty, pyrotechnika) a zvukov (neutíchajúce chorály, pískanie, rev). Prostredníctvom futbalu Indonézania ventilujú všetky svoje emócie, pozitívne, žiaľ aj negatívne.

Mapa k veľkému indonézskemu derby.
Mapa k veľkému indonézskemu derby.Flashscore / Podklad Google Maps

Jakarta verzus Bandung - Persija verzus Persib

V oboch mestách sídlia dva silné a úspešné kluby. V Jakarte je to Persija, zatiaľ čo v Bandungu Persib. Oba sú tradičné, založené boli ešte v "holandskej" časti histórie krajiny v 20. rokoch 20. storočia. Názvy Persija a Persib sú skratkami plných pomenovaní klubov - Persatuan Sepakbola Indonesia Jakarta a Persatuan Sepakbola Indonesia Bandung (doslova Indonézska futbalová asociácia Jakarta/Bangung).

Kluby sú niekoľkonásobnými majstrami Indonézie - Persija získala 11 titulov, Persib sedem. V poslednej sezóne 2022/2023 skončil prvý menovaný klub na 2. mieste, Persib bol tretí. Ich rivalita sa označuje ako "Duel Klasik".

Persija je známa aj českým fanúšikom, v klube pôsobí Ondřej Kuděla a v minulej sezóne boli jeho spoluhráčmi aj Michael Krmenčík a z českej ligy známy Bahrajnčan Júsuf Hilál. 

Duel Klasik rozdeľuje spoločnosť

Nevraživosť medzi fanúšikovskými tábormi oboch tímov však nevyplýva len z konkurenčného vzťahu medzi oboma aglomeráciami a ich klubmi. Priaznivci Persije z hlavného mesta sa považujú za "lepších ľudí" reprezentujúcich vyššiu spoločenskú triedu. Obyvatelia Bandungu sú naopak z veľkej časti zložení z prisťahovalcov z rôznych, menej rozvinutých častí Indonézie.

Mnohí ľudia z Bandungu migrujú do Jakarty aj za prácou. Persib má teda aj v Jakarte mnoho priaznivcov, väčšinou z radov migrantov a nižších vrstiev. Podporovatelia Persibu Jakarta si robia posmech z priaznivcov Persibu Bandung pejoratívnym skandovaním a piesňami, v ktorých sa spieva: "Ste len malí obchodníci, ktorí sa snažia uchytiť v našom krásnom, lepšom meste."

Keď rivalita prerastie únosnú medzu

Nenávisť medzi skupinami priaznivcov často vyústi do násilných stretov. Žiaľ, viaceré zrážky sa neobišli bez strát na životoch. Už mnoho rokov je v Dueli Klasik pre fanúšikov hostí vstup zakázaný. Hráči hosťujúceho tímu musia byť zvyčajne na štadión dopravení v obrnených transportéroch. Štadióny oboch klubov sú na derby tradične vypredané (stánok Persije má kapacitu viac ako 77 000 divákov, zatiaľ čo štadión Persibu pojme 38 000 divákov). 

Aj bez prítomnosti hosťujúcich fanúšikov sa v súvislosti s derby a mimo neho opakovane vyskytli vážne incidenty. Jedným z takýchto bolo prepadnutie autobusu s fanúšikmi Persije počas cesty na zápas proti inému súperovi, kde však museli ísť cez Bandung. Radikálni priaznivci Persije číhali na autobus s nenávidenými súpermi, prepadli ho a priamo na diaľnici sa strhla bitka.

Mimoriadne brutálnou udalosťou bola v roku 2018 vražda 23-ročného fanúšika Persije Haringga Sirllu, ktorý cestoval inkognito na zápas v Bandungu. Po tom, ako ho objavil miestny ultras, bol ubitý na smrť.

V októbri uplynie presne rok od obrovskej tragédie, ktorá sa odohrala počas ďalšieho veľkého indonézskeho derby zápasu. V zápase medzi rivalmi z východnej Jávy - Arema Malang a Persebaya Surubaya - domáci fanúšikovia neuniesli prehru svojho tímu a približne 3 000 z nich vtrhlo na hraciu plochu a napadlo hráčov a funkcionárov hosťujúcej Persebaye.

Polícia sa rozhodla rozvášnený dav spacifikovať pomocou slzotvorného plynu. To však viedlo k ešte väčšiemu zmätku a tlačenici, v ktorej bolo ušliapaných a udusených 135 ľudí a viac ako 500 bolo zranených (niektoré zdroje uvádzajú vyšší počet obetí a zranených).

Rómeo a Júlia

Rivalita medzi klubmi a najmä medzi ich fanúšikmi je hlavným motívom indonézskeho filmu Rómeo a Júlia z roku 2009. Tí, ktorí sa chcú vyhnúť spoilerom, by mali preskočiť na ďalšiu a poslednú kapitolu.

Ako už názov napovedá, ide o romantický príbeh, v ktorom sa Rangga, zarytý fanúšik Persije, zamiluje do fanúšičky Persibu menom Desi. Rangga je ochotný riskovať život, aby našiel svoju lásku v nepriateľskom Bandungu. Po ich stretnutí sa Desi márne snaží presvedčiť svoju rodinu, aby Ranggu a ich vzťah akceptovala. Zamilovaný pár musí utiecť do vzdialeného mesta, ktoré nemá nič spoločné s Persijou a Persibom.

Rómeo a Júlia z roku 2009.
Rómeo a Júlia z roku 2009.imdb.com

Derby a futbalová kultúra

Duel Klasik sa považuje za jedno z najvyhrotenejších a najtvrdších derby v celej Ázii. Pre jeho vplyv na spoločnosť indonézskych miest Jakarta a Bandung sa dokonca dá povedať, že ide o derby svetového významu. Bohužiaľ, väčšinou z negatívneho hľadiska.

Futbal v Indonézii je na vzostupe. V lige pôsobí množstvo zahraničných hráčov na čele s mnohými Brazílčanmi. Dúfajme a verme, že príliš oneskorená vo svojom rozvoji nezostane ani tamojšia futbalová kultúra a že indonézske futbalové derby budú známe skôr nádhernou atmosférou na vypredaných štadiónoch a možno aj dobrým futbalom, než aby plnili stránky novín správami o ďalších násilnostiach a katastrofách.