Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Fúzia s rivalom? Založme si vlastný klub!

Tentokrát sa pozrieme do Japonska.
Tentokrát sa pozrieme do Japonska.Profimedia / Flashscore
Písal sa 1. január 1999 a v Japonsku bolo po skončení ligovej súťaže stále na programe finále prestížneho Cisárskeho pohára. Jeden z finalistov, Jokohama Flügels, mohol dať fanúšikom po neúspešnej sezóne dôvod na radosť a nechať im niečo krásne na pamiatku. Bol to totiž posledný zápas klubu vôbec. Už vopred bolo jasné, že mužstvo sa po skončení ročníka rozpustí a spojí s iným klubom z Jokohamy, finančne silnejšími Marinos.

Jokohama Flügels skutočne na rozlúčku titul získala a porazila Šimizu S-Pulse 2:1. Existencia klubu sa skončila, jeho hráči a ďalší zamestnanci si buď museli nájsť nové zamestnanie, alebo ich pod svoje krídla zobrali Marinos, ktorí v rámci fúzie "pohltili" pôvodný Flügels. Nový celok niesol názov Jokohama F. Marinos. Skalní fanúšikovia Flügelsu sa s tým však nevedeli zmieriť.

Strata milovaného klubu bola pre nich ťažká, ale mrzel ich najmä fakt, že zvyšky ich tímu mali padnúť do rúk nenávidených mestských rivalov. Preto sa rozhodli spojiť svoje sily a založiť vlastný celok, ktorý by pokračoval v tradícii Flügels. V roku 1999 uzrela svetlo sveta Jokohama FC, prvý klub v Japonsku, ktorý založila a vlastnila skupina jeho priaznivcov. Rýchlo sa teda obnovilo jokohamské futbalové derby, ktoré zároveň nadobudlo oveľa silnejší náboj.

Vzostup japonského futbalu

Japonsko nie je typickou futbalovou krajinou. Medzi Japoncami je jednoznačne najpopulárnejším športom bejzbal. Japonská futbalová liga sa rozbehla až v roku 1965, a to len ako amatérska súťaž firemných tímov - futbalové mužstvá vznikali v rámci veľkých japonských firiem, v ktorých slúžili ako voľnočasová aktivita a zábava pre zamestnancov. Väčší (ale stále zanedbateľný v porovnaní s inými časťami sveta) záujem fanúšikov a médií priťahovali len zápasy národného tímu.

Až koncom 80. rokov 20. storočia mohli japonské kluby podpisovať prvé profesionálne zmluvy s futbalistami. V roku 1988 sa prvýkrát objavila myšlienka založiť plne profesionálnu futbalovú ligu. Jedným z cieľov tejto iniciatívy bolo založiť futbalové kluby v mestách, v ktorých chýbala najvyššia bejzbalová úroveň.

Prvou sezónou japonskej J. League bol ročník 1993 (v krajine prebieha sezóna v rámci kalendárneho roka). V roku 1999 vznikla J2 liga a v roku 2013 dokonca 3. úroveň, tiež profesionálna súťaž, J3 liga. V 90. rokoch 20. storočia pomáhali Japoncom zamilovať si futbal početné posily klubov z futbalovo vyspelejších krajín - v japonskej súťaži sa objavili hráči ako Zico a Dunga z Brazílie alebo juhoslovanská hviezda Dragan Stojkovič. V roku 2002 pozíciu futbalu v Japonsku výrazne posilnilo usporiadanie majstrovstiev sveta, ktoré krajina vychádzajúceho slnka organizovala spoločne s Južnou Kóreou.

Tímy z Jokohamy

Dva najväčšie futbalové tímy v druhom najväčšom japonskom meste sa začali formovať v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Pod automobilkou Nissan vznikol klub Nissan FC a pod spoločnosťou All Nippon Airways športový klub s rovnakým názvom. Už vtedy tieto dva tímy hrali proti sebe zápasy, ktoré mali vďaka geografickej blízkosti oboch spoločností punc futbalového derby.

V úvodnom ročníku profesionálnej J. League v sezóne 1993 ju tvorilo 10 tímov. Medzi zakladajúcimi členmi boli nástupnícke kluby dvoch etablovaných mužstiev z Jokohamy. Nové profesionálne kluby už nemohli niesť názvy pôvodných zakladajúcich spoločností a organizácií; Nissan FC sa zmenil na Jokohama Marinos (pretože Jokohama je veľmi dôležitý japonský prístav) a z tímu japonských aerolínií sa stal Jokohama Flügels (z nemeckého slova pre krídlo a s anglickým "s" na konci na vyjadrenie množného čísla).

Posledné vzájomné zápasy tímov z Jokohamy.
Posledné vzájomné zápasy tímov z Jokohamy.Flashscore

Flügels navyše obohatili svoj názov o skratku AS, ktorá symbolizovala jednak dvoch hlavných sponzorov klubu (prvé písmená spoločností ANA a Sato Labs) a jednak slovné spojenie "Associazione Sportiva" a "Association Sportive", známe z talianskeho, resp. francúzskeho futbalu. Všetky tieto jazykové hry, vrátane "španielskeho" Marinos v prípade druhého jokohamského klubu, mali za cieľ dodať vznikajúcemu profesionálnemu futbalu v Japonsku nádych európskej a juhoamerickej kvality. V súlade s týmto trendom a verní svojmu názvu hľadali Marinos posily najmä v Južnej Amerike, zatiaľ čo Flügels lákali najmä Nemcov.

Ako už bolo spomenuté, Flügels v roku 1999 dolietali, ale jeho fanúšikovia založili nový klub Jokohama FC. To, že klub povstal ako fénix z popola pôvodného celku, doslova symbolizuje klubový znak. Nový klub však musel začať od nuly, aby sa dostal do výšin prvej ligy. Jokohamské derby dlho viselo nedosiahnuteľne vysoko v oblakoch.

Najstarší hráč na svete

Už v roku 2001 hral FC Jokohama v 2. lige. V roku 2005 tím posilnil 38-ročný Kazujoši Miura, futbalista s bohatými skúsenosťami z reprezentácie či dokonca z angažmánov v Brazílii a Európe. Kto by však čakal, že ich bude svojim spoluhráčom odovzdávať ďalších 18 rokov! Tento matuzalem navyše stále nekončí!

Za FC Jokohama odohral už 17 sezón. Dnes, vo veku 56 rokov, je stále hráčom toho istého klubu a svoju pozoruhodnú kariéru si predlžuje na hosťovaní v Oliveirense v 2. portugalskej lige. Miura je najstarším profesionálnym futbalistom na svete.

Konečne derby

Aj vďaka Miurovi sa FC Jokohama podarilo v roku 2006 postúpiť medzi japonskú elitu. V sezóne 2007 sa prvýkrát v histórii odohralo derby proti Jokohame F. Marinos, v tom čase už trojnásobnému majstrovi ligy (vrátane dvoch titulov z éry Nissan FC, celkovo päťkrát). V prvom zápase sezóny nováčik zaskočil veľkého favorita. Jokohama FC dokázala poraziť Marinos 1:0.

V druhom derby sa však ukázala skutočná sila oboch tímov - 8:1 pre Marinos. Poníženie súpera prehĺbilo hrubé správanie ultras Marinosu, ktorí napadli fanúšikov hosťujúceho tímu. Mnohí z nich skončili v policajných celách s putami na rukách. FC Jokohama sa napokon nedokázal udržať v J1 League. Opäť zostúpil o poschodie nižšie, a to na dlhých 12 rokov.

Rozdiely medzi rivalmi

Jokohamské derby sa v rámci Cisárskeho pohára hralo v tomto období trikrát, pričom Marinos zakaždým zvíťazili. Tím FC Jokohama sa v najvyššej súťaži objavil opäť v rokoch 2020 a 2021.

V sezóne 2023, po ročnej druholigovej odmlke, Jokohama FC opäť bojuje o záchranu. Marinos majú opačné starosti - obhajujú majstrovský titul. Ak by sa im to podarilo, z ligového prvenstva by sa tešili už po ôsmykrát. (Mimochodom, súčasný tréner Tottenhamu Hotspur Ange Postecoglou doviedol Marinos k predposlednému primátu v roku 2019).

Zdá sa, že nožnice medzi fanúšikovským FC Jokohama a úspešnými Marinos sa naďalej roztvárajú. Pozíciu a finančné možnosti Marinos navyše od roku 2014 výrazne posilnil fakt, že sa klub stal súčasťou portfólia City Football Group, spoločnosti šejka Mansúra v Spojených arabských emirátoch, ktorá už ovláda 12 klubov po celom svete na čele s Manchestrom City.

Ktoré kluby patria do skupiny City Football Group?
Ktoré kluby patria do skupiny City Football Group?Miroslav Šifta

Ďalšie derby týždňa

Na tento víkend bol naplánovaný zápas dvoch najväčších rivalov v rámci Bieloruska. Zápas Dinama Minsk s BATE Borisov však bol odložený z dôvodu snahy BATE prebojovať sa do pohárovej Európy. Rozlosovanie ligových súťaží vo svete inak tento týždeň neprinieslo veľa derby zápasov. Okrem jokohamského je jediným významnejším šlágrom v tomto týždni "California Clásico". Budúci týždeň to však bude opäť derby žatva.

Streda 30. augusta

USA - Major League Soccer

San Jose Earthquakes vs. LA Galaxy

California Clásico

V zápase California Clásico nastúpi Los Angeles Galaxy proti San Jose Earthquakes. Tieto dva kluby patria k najtradičnejším tímom v americkej Major League Soccer. Rivalita medzi týmito dvoma tímami nabrala na obrátkach hlavne v prvých rokoch nového tisícročia, keď oba tímy získali v rokoch 2001 až 2005 po dva majstrovské tituly. V roku 2001 sa dokonca priamo stretli vo finále MLS.

Okrem toho rivalita medzi klubmi vychádza z historického súperenia severnej Kalifornie (San Jose) proti jej južnej časti (Los Angeles). Tieto dve mestá sú od seba vzdialené (z amerického pohľadu) len 580 kilometrov. To znamená, že hromadné výjazdy fanúšikov na derby zápasy na pôde súpera sú časté.