Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Ísť k moru alebo na futbal? Chorvátsko ponúka oboje

Chorvátske derby má búrlivú atmosféru.
Chorvátske derby má búrlivú atmosféru.Profimedia
Aj vy radi navštevujete futbalové súboje na miestach, kam vás práve zaviala práca alebo rodinná dovolenka? Cestovanie a futbal je ideálna kombinácia. Ak vám to čas dovolí, pokúste sa navštíviť aspoň štadión miestneho tímu vo vašej destinácii, ideálne choďte priamo na zápas. A ak je v ponuke veľké meranie síl, napríklad lokálne derby, neváhajte ani sekundu! Futbal vám o danom mieste a jeho kultúre často povie oveľa viac ako renomovaný sprievodca. Bonusom je ochutnávka autentických emócií.

Chorvátsko je ideálnym miestom na letnú dovolenku s futbalovou príchuťou. Najmä začiatok aktuálnej sezóny ponúka letnému dovolenkárovi a futbalovému fanúšikovi v jednej osobe fantastické menu. Minulý víkend sa konalo Jadranské derby, tentoraz je na programe takzvané Derby della Učka. V oboch sa predstaví klub HNK Rijeka zo severného chorvátskeho pobrežia.

Jadranské derby na pôde Splitu dopadlo lepšie pre domáci Hajduk (1:0), takže Rijeka bude chcieť nadviazať na víťazstvo z prvého kola sezóny (keď zdolala nováčika najvyššej chorvátskej súťaže NK Rudes 4:0) aj v zápase proti svojmu ďalšiemu veľkému rivalovi - NK Istra 1961 z Puly. Po dvoch kolách HNL (Hrvatska nogometna liga) má NK Istra 1961 na konte jediný bod za remízu 1:1 na pôde Lokomotivy Záhreb. V 2. kole sa Istra stretla s ďalším tímom z hlavného mesta, najväčším chorvátskym klubom Dinamom Záhreb - favoritovi podľahla 0:3.

Talianske korene istrijského derby

Derby medzi HNK Rijeka a NK Istra 1961 sa nazýva Derby della Učka. Učka je pohorie, ktoré sa vypína na chorvátskom polostrove Istria. Rijeka je veľké prístavné mesto, ktoré sa nachádza v Kvarnerskom zálive na mieste, kde Istria prechádza do pevniny. Pula je dnes predovšetkým turistické stredisko nachádzajúce sa na západnom pobreží polostrova Istria. Celá oblasť, teda aj obe mestá a oba kluby, majú bohatú, pestrú, ale aj zložitú históriu.

Mapa zobrazuje, kde sa obaja súperi nachádzajú.
Mapa zobrazuje, kde sa obaja súperi nachádzajú.Livesport

História sa s územím Istrijského polostrova zahrávala mnohými významnými spôsobmi. Vďaka svojej strategickej polohe pre prístavy na pobreží Jadranského mora a blízkosti Apeninského polostrova bola vyhľadávaným a skúšaným územím. Do histórie Istrie sa zapísalo mnoho civilizácií, kultúr a štátnych útvarov, od Rimanov cez Habsburgovcov, Rakúske cisárstvo, Rakúsko-Uhorsko a po roku 1919 Taliansko. 

Istria bola súčasťou Talianska od prvej svetovej vojny až do konca druhej, konkrétne do roku 1947, keď sa polostrov stal súčasťou socialistickej Juhoslávie (iba Terst zostal taliansky). Po roku 1991 sa väčšina Istrie stala chorvátskym územím, len časť na severe slovinským.

Základy futbalovej rivality medzi klubmi z Rijeky a Puly siahajú do talianskej časti histórie Istrie, do obdobia Talianskeho kráľovstva na začiatku 20. rokov 20. storočia. V tom čase niekoľko klubov z Fiume (Rijeka) a Poly (Pula) súťažilo v talianskych súťažiach rôznych úrovní.

Prvý oficiálny futbalový zápas medzi futbalovými tímami z týchto dvoch miest sa odohral v roku 1920 medzi Juventusom Enea Fiume a US Polese. Najväčšia rivalita sa časom vytvorila samozrejme medzi najsilnejšími klubmi oboch miest, ktorými boli U.S. Fiumana a G.S.F. Giovanni Grion Pola. V rokoch 1930 až 1943 odohrali tieto dva celky proti sebe 20 oficiálnych zápasov - Fiumana vyhrala jedenásťkrát, Grion päťkrát a štyri zápasy sa skončili remízou.

Vznik súčasných chorvátskych rivalov

Po skončení druhej svetovej vojny sa obe mestá stali súčasťou Juhoslávie. Tak ako všetky kluby sa aj U.S. Fiumana reštrukturalizovala a v roku 1954 premenovala na S.C.F. Quarnero, neskôr NK Rijeka. V druhej polovici 20. storočia strávil NK Rijeka väčšinu sezón v juhoslovanskej prvej lige, kým kluby z Puly hrali v nižších súťažiach. 

Od získania nezávislosti Chorvátska sa pulský klub NK Istra stal súčasťou novej chorvátskej ligy. Opäť sa vytvorilo miestne derby. V rokoch 1992 až 2000 sa Rijeka (od roku 1995 ako Hrvatski nogometni klub - HNK) a Istra stretli 17-krát. Rijeka vyhrala osem zápasov, Istra šesť a tri stretnutia sa skončili remízou. V roku 2000 však NK Istra zostúpil z ligy a začal sa prepadávať čoraz hlbšie.

Do prvej ligy sa však vrátil iný tím. V roku 2004 postúpil do prvej ligy klub NK Pula 1856 (v roku 1856 urobilo Rakúsko-Uhorsko z Puly prístav pre svoje loďstvo). V 2005 sa klub premenoval na NK Pula Staro Češko (podľa značky piva), v 2006 na NK Pula a napokon v lete 2007 na NK Istra 1961. Poslednú zmenu názvu a klubových farieb si vynútili fanúšikovia klubu - požadovali najmä návrat k tradičným mestským vzorov, ktorými sú žltá a zelená.

To dokazuje, že - podobne ako v prípade iných chorvátskych klubov - fanúšikovia sú významnou a dôležitou súčasťou miestnej futbalovej scény. Tábory verných, ba až fanatických priaznivcov oboch klubov sú veľmi dobre známe a vďaka nim majú zápasy v Derby della Učka silnú a napätú atmosféru. Fanúšikovská základňa podporujúca HNK Rijeka sa nazýva "Armada", zatiaľ čo "Démoni" sú na strane Puly.

Derby nemá favorita

HNK Rijeka je historicky oveľa silnejším klubom. V sezóne 2016/2017 dokonca získal chorvátsky titul (pripomeňme si, že tamojšia silná konkurencia predstavuje najmä Dinamo Záhreb či Hajduk Split). Rijeka je tiež šesťnásobným víťazom Chorvátskeho pohára (naposledy ho získala v roku 2020). Futbalisti NK Istra 1961 zatiaľ nemajú vo svojej vitríne žiadnu veľkú trofej, ale v minulej sezóne zažili najlepšiu sezónu v histórii, keď skončili v lige na 5. mieste, len o priečku za regionálnymi rivalmi, na ktorých im chýbali tri body.

Od roku 2004, keď NK Istra 1961 prenikol do chorvátskej prvoligovej spoločnosti, sa odohralo 59 istrijských derby. HNK Rijeka vyhral 38 zápasov, NK Istra 1961 zvíťazil šesťkrát, v 15 prípadoch sa derby skončilo remízou. Ale ako sa hovorí, derby nemá favorita. 

Ďalšie derby 

Piatok 4. augusta

20:00 - Holandsko - Johan Cruijff Schaal (Superpohár)

Feyenoord - PSV Eindhoven

De Kraker

Pred začiatkom holandskej Eredivisie je čas na Johan Cruiff Schaal (Štít Johana Cruijffa) - názov Superpohára, o ktorý tradične bojuje úradujúci ligový šampión s víťazom domáceho pohára. V minulej sezóne sa tešil z ligového primátu Feyenoord Rotterdam, zatiaľ čo PSV Eindhoven vyhral pohár (a v lige skončil druhý). Ide o dva z troch (spolu s Ajaxom Amsterdam) najväčších a najúspešnejších klubov v Holandsku. Hoci čisto z geografického hľadiska nejde priamo o derby, rivalita je medzi touto "veľkou trojkou" (De Grote Drie) veľmi silná.

17:00 - Fínsko - Veikkausliiga

FC Ilves vs. FC Haka

Pirkanmaanské derby

V derby regiónu Pirkanmaa na juhu Fínska proti sebe nastúpia FC Ilves z Tampere a FC Haka so sídlom 35 km južne vo Valkeakoski. Fínska prvá liga Veikkausliiga je v polovici. Ilves má po 17 zápasoch 17 bodov a je na 8. priečke. FC Haka je s 13 bodmi na poslednom 12. mieste. V derby Pirkanmaas medzi týmito dvomi o záchranu bojujúcimi tímami pôjde o dôležité body v boji o záchranu.

20:45 - Severné Írsko - NIFL Premiership

Coleraine FC vs. Ballymena United

A26 derby

Severoírska liga sa tento víkend začína prvým kolom. Hneď na úvod sa v derby stretnú Coleraine FC a Ballymena United. Ich stretnutie je pomenované podľa cesty A26, ktorá spája obe mestá na severe krajiny. Coleraine FC skončil v sezóne 2022/2023 v 12-člennej súťaži na 6. mieste, zatiaľ čo Ballymena obsadila 9. priečku.

Nedeľa 6. augusta

13:00 - Anglicko - Championship (2. liga)

Leicester City vs. Coventry City

M69 derby / East Midlands derby

Futbalisti Leicesteru City v sezóne 2022/2023 zostúpili z Premier League, Coventry City do nej tesne nepostúpilo (vo finále play-off prehralo na penalty s Lutonom). Preto sa tieto dva celky z East Midlands stretnú v druhej anglickej lige - Championship. Súperenie medzi Leicesterom a Coventry sa nazýva buď East Midlands derby (hoci tento názov je vhodnejší pre stretnutie medzi Leicesterom a Nottinghamom Forrest), alebo podľa diaľnice M69, ktorá leží medzi Leicesterom a Coventry.

Káder Leicesteru City zaznamenal od zostupu do nižšej súťaže mnoho zmien. "Líšky" museli pustiť Jamesa Maddisona (Tottenham), Harveyho Barnesa (Newcastle) či Youriho Tielemansa (Aston Villa). Derby M69, ktoré sa naposledy odohralo v roku 2012, bude hneď na začiatku novej sezóny mimoriadne zaujímavým porovnaním medzi týmito dvomi rivalmi.

Na ktoré derby sa môžeme tešiť?
Na ktoré derby sa môžeme tešiť?Livesport