Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Mostar, mesto dvoch klubov rozdelených riekou, vojnou, vierou a futbalom

Zrinjski Mostar bol súperom Slovana Bratislava v druhom predkole Ligy majstrov.
Zrinjski Mostar bol súperom Slovana Bratislava v druhom predkole Ligy majstrov.Profimedia / Flashscore
Mesto Mostar na juhu Bosny a Hercegoviny v súčasnosti často zaplavujú turisti z celého sveta, ktorí obdivujú historickú architektúru v centre, pochutnávajú si na miestnych špecialitách a fotografujú sa pri slávnom moste cez smaragdovo zelenú rieku Neretvu. Starý most tu opäť stojí od roku 2004. Ten pôvodný, pochádzajúci zo 16. storočia z čias Osmanskej ríše, bol zničený počas bosnianskej vojny za nezávislosť v roku 1993.

Most symbolicky znovu spojil dva svety rozvrátené vojnou, staré krivdy však z mesta a jeho obyvateľov len tak nezmiznú. Toto napätie sa zvyšuje najmä vtedy, keď sa hrá Mostarské derby - futbalový súboj ľavého brehu Neretvy proti pravému, moslimských Bosniakov proti kresťanským Chorvátom, futbalových klubov Zrinjski a Velež.

Po rozpade socialistickej Juhoslávie začiatkom 90. rokov 20. storočia nahradila komunistickú vládu na území dnešnej Bosny a Hercegoviny koalícia troch etnických strán. Po vyhlásení nezávislosti Slovinska a Chorvátska vzniklo medzi obyvateľmi Bosny a Hercegoviny značné napätie. Tamojší Srbi boli za to, aby zostali súčasťou novoformujúcej sa Juhoslávie, na druhej strane moslimskí Bosniaci a Chorváti chceli nezávislosť. Bosniaci a Chorváti vyhlásili nezávislosť Bosny a Hercegoviny na základe referenda 3. marca 1992. Srbi referendum bojkotovali a založili si vlastnú republiku.

Politický spor prerástol do ozbrojeného konfliktu, ktorého obeťami sa stalo mnoho občanov Bosny a Hercegoviny (mnohí z nich v rámci tzv. etnických čistiek) a výrazne sa zvýšila vzájomná nevraživosť medzi národmi v krajine. V tejto vojne bojovali prakticky všetci proti všetkým. Bosniansku vojnu pomohla vyriešiť Organizácia Spojených národov. Kruté boje sa skončili až pod tlakom Spojených štátov podpísaním mierovej zmluvy v roku 1995. Zložitosť vzťahov medzi etnicky, nábožensky a názorovo roztriešteným obyvateľstvom Bosny a Hercegoviny, a vlastne celého Balkánu, však často prerastá do konfliktov aj dnes. Futbal často otvára staré jazvy horkokrvného Balkánu. Jedným z najvypätejších derby na Balkáne je Mostarské mestské derby (Mostarski gradski derbi).

Rozpolený Mostar

Dva najväčšie kluby v Mostare, hlavnom centre Hercegoviny, sú HŠK Zrinjski a FK Velež.

Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar bol založený v roku 1905 a je najstarším futbalovým klubom v Bosne a Hercegovine. Podporovaný je chorvátskym obyvateľstvom mesta, ktoré je sústredené na pravom, západnom brehu rieky Neretvy. "Zrinjski" v názve klubu symbolizuje odkaz na chorvátsky šľachtický rod Zrinských. O chorvátskej identite klubu vypovedá okrem názvu aj jeho znak.

FK Velež bol založený v roku 1922. Názov klubu je odvodený od pohoria Velež neďaleko Mostaru. Velež je klubom Bosniakov, juhoslovanského národa s islamskou tradíciou. Bosniaci žijú prevažne na ľavom brehu rieky Neretvy vo východnej časti Mostaru. Dnešný názov je Fudbalski klub Velež Mostar. Pôvodný názov Radnički Športski Klub (Športový klub pracujúcich) zostáva súčasťou klubového loga v podobe skratky i symboliky.

Rivalita medzi oboma klubmi obsahuje nielen národnostný, náboženský a geografický, ale aj názorový konflikt. Za oboma celkami stoja veľké skupiny fanatických priaznivcov. HŠK Zrinjski podporujú Ultras, zatiaľ čo FK Velež podporuje takzvaná Červená armáda. Ultras sú teda výlučne etnickí Chorváti, zatiaľ čo Červenú armádu tvoria prevažne Bosniaci. Okrem toho Ultras prezentujú (často extrémne) pravicové názory a prejavy, zatiaľ čo Červená armáda je výrazne ľavicová.

Vyhostenie z domova

Prvý zápas medzi mostarskými rivalmi sa uskutočnil 20. rokoch 20. storočia. Rivalita medzi týmito dvoma tímami bola značná už v období pred druhou svetovou vojnou. Po vojne (v rokoch 1945 až 1992) však bola činnosť klubu Zrinjski zakázaná. Dôvodom bolo, že mužstvo sa počas vojnového obdobia zúčastňovalo ligových súťaží vo vtedy fašistami ovládanom Chorvátsku.

V druhej polovici 20. storočia bol Velež jediným veľkým klubom v Mostare. Svoje zápasy hrával od roku 1958 na Štadióne pod Bijelim Brijegom. Ten sa však nachádza v chorvátskej časti mesta a v dôsledku bosnianskej vojny v 90. rokoch 20. storočia sa Velež musel presťahovať na "svoju" stranu rieky. V roku 1995 Velež otvoril nový štadión Rodeni vo východnej časti mesta. Štadión pod Bijelim Brijegom v tom istom čase po obnovení činnosti "obsadil" Zrinjski, čo prilialo olej do ohňa v už aj tak napätých vzťahoch medzi oboma tábormi.

Derby dôležité aj zo športového hľadiska

V období socializmu patril Velež k popredným klubom v Bosne a často dosahoval úspechy v celej Juhoslávii. V juhoslovanskej lige skončil druhý a štyrikrát tretí. Dvakrát vyhral Juhoslovanský pohár. V bosnianskej lige však Velež taký úspešný nie je, dokonca strávil mnoho sezón len v druhej lige. Do najvyššej ligy sa Velež vrátil v roku 2019 a v sezóne 2020/2021 sa umiestnil na výbornom treťom mieste (o dva body pred mestským rivalom Zrinjski, ktorý finišoval piaty).

Posledné vzájomné strety rivalov.
Posledné vzájomné strety rivalov.Flashscore

V súčasnosti je úspešnejší HŠK Zrinjski, a to dokonca do takej miery, že "chorvátsky" klub je v súčasnosti úradujúcim majstrom Bosny a Hercegoviny a hegemónom posledného desaťročia. Zrinjski získal titul v bosnianskej lige šesťkrát z posledných desiatich sezón, raz bol druhý a dvakrát tretí (iba v už spomínanej sezóne skončil na piatom mieste).

FK Velež začal aktuálnu sezónu dobre. Po prvých dvoch kolách má na konte štyri body. Zrinjski dostal na začiatku ligovej sezóny voľno, aby sa pokúsil prebojovať do skupinovej fázy niektorého z európskych pohárov. V druhom predkole Ligy majstrov tesne prehral so Slovanom Bratislava a teraz má šancu v treťom predkole Európskej ligy, kde je jeho súperom islandský majster Breidablik. Zrinjski odštartuje ligu zostra - mostarským derby proti FK Velež. Zápas sa bude hrať na "chorvátskom" brehu rieky Neretvy.

Ďalšie derby týždňa

Streda 9. augusta

21:45 - Portugalsko - Supertaça (Superpohár)

SL Benfica vs. FC Porto

O Clássico

V Portugalsku sa v priamom súboji o Superpohár stretnú dva najväčšie a najúspešnejšie kluby krajiny. Benfica z hlavného mesta Lisabonu získala v histórii 85 trofejí, zatiaľ čo jej rival Porto 84. Portugalské O Clássico nie je derby zápasom čisto z geografického hľadiska, ale rivalita existujúca medzi Benficou a FC Porto, ako aj medzi dvoma najväčšími portugalskými mestami, je obrovská.

Piatok 11. augusta

20:00 - Holandsko - Eerste Divisie (2. liga)

Den Bosch vs. TOP Oss

Noordoost-Brabantse Derby (Derby severovýchodného Brabantska)

Program druhej najvyššej holandskej súťaže sa začína derby zápasom medzi FC Den Bosch a TOP Oss. Oba kluby sídlia v severovýchodnej časti provincie Severné Brabantsko. Den Bosch pochádza z hlavného mesta provincie 's-Hertogenbosch (ktorého názov sa zjednodušuje na Den Bosch). TOP je z mesta Oss, ktoré sa nachádza približne 20 kilometrov ďalej na východ.

22:00 - Argentína - Primera National (2. liga)

Club Atlético Atlanta vs. Chacarita Juniors

Clásico de villa Crespo

El Clásico de Villa Crespo je názov futbalového derby medzi Club Atlanta a Chacarita Juniors zo štvrte Villa Crespo v Buenos Aires. Chacarita v súčasnosti hráva svoje zápasy na štadióne vo štvrti Villa Maipú, ale od 20. do 40. rokov 20. storočia sídlili kluby hneď vedľa seba. Ich ihriská boli oddelené len múrom. V súčasnosti sa El Clásico de Villa Crespo hrá v druhej argentínskej lige.

Sobota 12. augusta

19:30 - Rakúsko - Bundesliga

LASK Linz vs. FC Blau Weiß Linz

Linzer derby (Linzské derby)

V rakúskej najvyššej súťaži sa v sezóne 2023/2024 odohrá okrem viedenského derby aj ďalšie mestské derby. FC Blau-Weiß Linz postúpil do Bundesligy vôbec po prvýkrát a v linzskom derby sa pokúsi prekvapiť LASK Linz - klub, ktorý v posledných rokoch patrí medzi elitu Rakúska.

19:30 - Írsko - Division 1 (2. liga)

Longford Town vs. Athlone Town

Midlands derby

V írskom regióne Midlands (v centrálnej časti ostrovnej krajiny) sú v súčasnosti veľkými futbalovými rivalmi druholigové tímy Longford Town a Athlone Town. Do konca sezóny zostáva odohrať 13 kôl. Athlone je v pozícii, ktorá zaručuje miesto v play-off o postup do prvej ligy. Longford zaostáva na pozíciu v play-off len o jeden bod, na svojho rivala stráca bodov šesť.

20:00 - Poľsko - Ekstraklasa

Widzew Lodž vs. LKS Lodž

Derby Lodzi (Lodžské derby)

Lodž v strednom Poľsku je po Varšave a Krakove tretím najväčším poľským mestom. Má približne 670-tisíc obyvateľov a je domovom dvoch veľkých futbalových klubov - Widzew Lodž a LKS Lodž. Lodžské derby sa vracia do programu najvyššej poľskej súťaže po viac ako 10 rokoch. LKS postúpil späť do Ekstraklasy po troch rokoch, zatiaľ čo Widzew vstúpil do najvyššej súťaže pred rokom (predtým naposledy hral v Ekstraklase v sezóne 2013/2014).

21:15 - Taliansko - Coppa Italia

Cagliari Calcio vs. Palermo FC

Derby delle Isole (Derby ostrovov)

Na začiatku sezóny sa v prvom kole Coppa Italia (Taliansky pohár) uskutoční Derby delle Isole (Derby ostrovov). Cagliari Calcio, ktoré zastupuje Sardíniu, bude favoritom proti Palermu zo Sicílie. V predchádzajúcej sezóne tieto dva kluby súťažili v Serie B (druhá liga). Futbalisti Cagliari si však vybojovali postup do elitnej Serie A.

21:30 - Španielsko - La Liga

Athletic Bilbao vs. Real Madrid

El Viejo Clásico (Staré "Clásico")

Súperenie medzi baskickým Athleticom Bilbao a Realom Madrid sa označuje ako El Viejo Clásico. Dlho to bol najhranejší zápas v histórii španielskeho futbalu (kým v roku 2011 počet zápasov El Viejo Clásico neprekonalo El Clásico medzi Realom a Barcelonou). Tradičný súboj bude pre Athletic Bilbao a Real prvým ligovým zápasom ročníka 2023/2024.

Nedeľa 13. augusta

18:30 - Belgicko - Jupiler Pro League

Charleroi vs. Standard Liége

Wallon derby (Valonské derby)

Belgicko sa ako krajina delí na Flámsko (na severe, kde sa hovorí flámčinou, čo je dialekt holandčiny) a Valónsko (na juhu, kde prevláda francúzština). Táto hranica sa prejavuje aj vo futbale. Flámske kluby sú úspešnejšie, zatiaľ čo valónske kluby majú v lige výraznú menšinu. Tradičnými účastníkmi najvyššej belgickej súťaže zastupujúcimi valónsku časť Belgicka sú Royal Charleroi Sporting Club a Standard Liége. Ich zápas sa preto označuje ako valónske derby. Oba kluby vstúpili do nového ročníka Jupiler Pro League zlou nohou. Charleroi má po dvoch kolách na konte jeden bod, Liége je zatiaľ bez bodu.

22:30 - Paraguaj - Primera División

Cerro Porteño vs. Club Olimpia

El Clásico del fútbol Paraguayo (El Clásico paraguajského futbalu)

Clásico (alebo Superclásico) paraguajského futbalu je súboj dvoch najúspešnejších klubov s najväčšou fanúšikovskou základňou rozprestierajúcou sa po celom Paraguaji. Sú to Club Cerro Porteño a Club Olimpia, ktoré sídlia v hlavnom meste Asunción. Od roku 1913 proti sebe odohrali 450 zápasov, pričom Olimpia zvíťazila 161-krát, Cerro Porteño 154-krát a derby sa 135-krát skončilo nerozhodne.

Pondelok 14. augusta

1:00 - Ekvádor - Serie A

SD Aucas vs. LDU Quito

Superclásico de Quito

Súperenie ekvádorských klubov Aucas a LDU Quito, ktoré sídlia v ekvádorskom hlavnom meste, sa označuje ako Superclásico de Quito. V Quite sídli ďalší veľkoklub, ešte úspešnejší ako LDU a Aucas, El Nacional, avšak práve medzi LDU a Aucasom sa vyvinula väčšia rivalita v rámci mesta. V prvej fáze ekvádorskej súťaže, ktorá sa hrá v prvej polovici roka, delili LDU Quito a Aucas iba dva body. LDU Quito skončilo na treťom mieste, Aucas na piatom.