Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič prehodnocuje priority: Motivujú ma len Grand Slamy a túžba reprezentovať Srbsko

Djokovič priznal, že v tenise už ťažko hľadá motiváciu.
Djokovič priznal, že v tenise už ťažko hľadá motiváciu.PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP
Novak Djokovič (37) skompletizoval svoju zbierku všetkých možných úspechov ziskom zlatej medaily na olympijských hrách v Paríži a po víťazstve Srbska v Davisovom pohári pred niekoľkými dňami povedal, že sa už nebude naháňať za individuálnymi titulmi mimo Grand Slamov. Jediné, čo zatiaľ odďaľuje koniec jeho kariéry, je túžba reprezentovať krajinu a rozšíriť rekordnú zbierku triumfov na "majoroch". Rebríčky a dokonca ani Turnaj majstrov už nie sú prioritou.

Djokovič má rekordný počet grandslamových titulov (24), trofejí z Masters (40) a týždňov strávených ako svetová jednotka (428). Pred niekoľkými týždňami navyše triumfom na parížskej olympiáde dosiahol posledný chýbajúci diel do kompletnej skladačky všetkých možných úspechov.

Vo veku 37 rokov, keď už vyhral všetko, čo mohol, najúspešnejší hráč všetkých čias len ťažko hľadá motiváciu. Podľa jeho najnovšieho vyjadrenia jeho motory poháňa už len srbská reprezentácia a grandslamové turnaje.

"Takéto týždne mi pomáhajú ísť ďalej. Predtým mi motivácia vôbec nechýbala, vždy prišla sama a bola akási automatická. V posledných rokoch to však už tak nie je. Ak si chcem predĺžiť kariéru, musím si tenis užívať a starostlivo si vyberať turnaje, na ktorých budem hrať," povedal po víťazstve Srbska nad Gréckom v kvalifikačnom zápase o postup na záverečný turnaj Davisovho pohára 2025.

Po exhibícii v Sofii s kamarátom Grigorom Dimitrovom zamieri na predposledné tohtoročné podujatie Masters do Šanghaja, kde štyrikrát triumfoval a kde sa predstaví prvýkrát po piatich rokoch.

"Potom uvidíme, čo sa stane. Kedysi som si plánoval program pol roka dopredu, teraz už to tak nie je. Teraz si potrebujem hlavne fyzicky a psychicky oddýchnuť, aby som mohol začať premýšľať o svojich ďalších plánoch."

Nebude bojovať o Turnaj majstrov v Turíne, ktorý ovládol v posledných dvoch rokoch a o svoje umiestnenie v rebríčku sa už nestará. "Úprimne povedané, Turín vôbec nie je mojím cieľom. Nebudem bojovať o účasť. S týmito turnajmi som do konca kariéry skončil," povedal s úsmevom. "A to isté platí aj o rebríčkovom postavení," dodal.

"Nemôžem vám teraz povedať, na ktorých turnajoch budem hrať tento rok alebo v budúcnosti. Mojou hlavnou prioritou je momentálne reprezentácia a Grand Slamy, všetko ostatné je menej dôležité," doplnil držiteľ 99 titulov a zároveň vylúčil účasť na domácom podujatí ATP 250 v Belehrade v novembri.

Djokovič ukončí sezónu bez jediného grandslamového triumfu prvýkrát od roku 2017. V aktuálnej sezóne sa mu podarilo kraľovať iba na olympijských hrách, čo však bol jeho najväčší tohtoročný cieľ. Na parížskej antuke štartoval necelé dva mesiace po operácii menisku, nestratil ani set a vo finále zdolal najväčšieho favorita Carlosa Alcaraza.

Pri nedávnej obhajobe na US Open skončil v treťom kole a zaznamenal svoj najhorší grandslamový výsledok od Australian Open 2017. V rebríčku mu patrí štvrtá priečka a v tohtosezónnom hodnotení je až deviaty.