Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Druhá liga, no jedno z najhorúcejších derby španielskeho futbalu

Derby zápasy nespia ani počas reprezentačnej prestávky.
Derby zápasy nespia ani počas reprezentačnej prestávky.Profimedia/Flashscore
Je tu reprezentačná pauza, pre mnohých fanúšikov klubového futbalu neobľúbená časť kalendára. Nie všade ale ligové súťaže oddychujú. A nezaháľajú ani derby! Medzinárodnú pauzu si nectí napríklad kolumbijská liga, kde sa odohrajú tri veľké derby. V Európe je bežné, že sa počas kvalifikačných zápasov národných tímov hrajú aj nižšie súťaže. V španielskej Segunda División je na programe derby, ktoré sa intenzitou vôbec neodďaľuje El Clásicu alebo rivalite medzi sevillskými klubmi.

Astúria - temperamentný región, temperamentné derby

Astúria, jedna zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, má v porovnaní so zvyškom krajiny aktuálnych majsteriek sveta špecifický charakter a povahu. Leží na severe Španielska pri Biskajskom zálive. Oficiálne ide o kniežatstvo (španielsky kráľ stále zastáva funkciu asturského kniežaťa). Väčšou vzácnosťou, ktorá vypovedá o každodennom živote obyvateľov, je však ich jazyk. Úradným jazykom v Astúrii je, samozrejme, španielčina, ale astúrčina je pomerne rozšírená. Hovorí ňou približne pätina obyvateľov regiónu a vyučuje sa aj v školách.

Astúria je "odstrčená" nielen geograficky, ale aj ekonomicky. Patrí medzi slabšie regióny Španielska. Je to spôsobené jej periférnou polohou a skutočnosťou, že astúrske hospodárstvo bolo založené najmä na ťažkom priemysle. Od 60. rokov 20. storočia sa však nachádza v recesii. Z tradičných hospodárskych činností v regióne čiastočne prežilo len horské poľnohospodárstvo (najmä chov kráv), ktorému sa vďaka hornatej krajine naďalej darí. Prístav Gijón zohráva v miestnom hospodárstve významnú úlohu. Cestovný ruch, hoci je Astúria krásna a ponúka mnoho historických pamiatok (najvýznamnejším je historické mesto Oviedo), sa rozvíja len pomaly.

Práve medzi Gijónom, najväčším mestom regiónu, a Oviedom, hlavným mestom Astúrskeho kniežatstva, existuje napätie, ktoré vyplýva z veľmi odlišného charakteru týchto dvoch sídiel a ich obyvateľov. Spory medzi týmito entitami trvajú od stredoveku až do nedávnej histórie. Po páde Frankovho diktátorského režimu a obnovení demokracie v Španielsku získala Astúria v roku 1978 rozsiahlu autonómiu ako Provincia Oviedo. Gijón mal s novým oficiálnym názvom regiónu prirodzene problém. Od roku 1982 sa provincia nazýva Astúria.

Mapa Astúrie s jej druholigovými rivalmi.
Mapa Astúrie s jej druholigovými rivalmi.Flashscore, mapový podklad Google Maps

Rivalita medzi oboma mestami sa výrazne prejavuje aj vo futbale. Futbal je v rámci Španielska veľkou vášňou a Astúrčania sa nijako nelíšia od väčšinovej spoločnosti. Naopak, zdá sa, že futbal zohráva v živote miestnych komunít ešte zásadnejšiu úlohu. Tak ako je cider (vyslovuje sa "sidra") - typický asturský nápoj podobný cideru - spätý s asturskou kultúrou, aj asturské derby (v asturčine Derbi asturianu, v španielčine Derbi asturiano) je súčasťou miestneho koloritu. Ide o stret dvoch najväčších klubov z dvoch najväčších, konkurenčných astúrskych miest - Realu Oviedo a Sportingu Gijón.

Jediné, čo musíte urobiť, je vyhrať derby. To je to najdôležitejšie!

Už bolo spomenuté, že Oviedo (po astúrsky Uviéu) a Gijón (po španielsky Xixón; čítaj "Chichón") sa od seba veľmi líšia, a preto medzi nimi panuje (okrem iného) futbalová rivalita. Oviedo je hlavné mesto Astúrie. Okrem množstva kultúrnych budov, ako sú divadlá, operné domy a galérie, sa môže pochváliť aj pamiatkou zapísanou na zozname svetového dedičstva UNESCO, predrománskou kaplnkou Cámara Santa z 9. storočia.

Obyvatelia hlavného mesta pracujú najmä v sektore služieb. V porovnaní s obyvateľmi Gijónu sa jednoducho cítia "nóbl". Ich súperi z prístavného mesta ich tiež považujú za "nóbl", ale z trochu iného pohľadu. Gijón je najväčším mestom Astúrie. Má 270-tisíc obyvateľov (o 50-tisíc viac ako Oviedo). Veľká časť z nich pracuje v prístave alebo v priemyselných odvetviach, ktoré prístav obsluhujú a zásobujú. Ich klub Sporting sa profiluje ako klub pracujúcich v Gijóne.

Rivalita medzi Realom Oviedo a Sportingom Gijón je v skutočnosti založená predovšetkým na rozdieloch medzi týmito dvoma mestami a ich obyvateľmi. Zo športového hľadiska ani jeden z klubov nedosiahol veľké úspechy a to ani z historického hľadiska. Ani Real Oviedo, ani Sporting Gijón nemajú vo svojich vitrínach žiadne významné španielske trofeje. Okrem toho sa tieto dva kluby v histórii často míňali v ligovom systéme. Ani jeden z nich nepatrí medzi absolútnych pravidelných účastníkov najvyššej súťaže, rozhodne nie v poslednom období. Real Oviedo aj Sporting Gijón majú viac ako storočnú tradíciu. Prvýkrát sa stretli v roku 1926 (Gijón zvíťazil v rámci majstrovstiev Astúrie 2:1).

Španielska liga (nazývaná La Liga alebo Primera División) bola založená v roku 1929. Doposiaľ sa "len" 155 asturských derby, preto sú pre oba tábory také dôležité. Pre Oviedo aj Gijón je víťazstvo nad odvekým rivalom často dôležitejšie ako výsledky v rámci celej súťaže.

Astúria - liaheň talentov

Hoci ani Real Oviedo, ani Sporting Gijón neoplývajú úspechmi v podobe cenných trofejí, miestny futbal je známy tým, že produkuje skvelých futbalistov. Medzi slávnych odchovancov Realu Oviedo z modernej éry patria útoční hráči ako Michu (ktorý najviac zažiaril v anglickej Premier League v drese Swansea City), Juan Mata (napr. Chelsea, Manchester United) a Santi Cazorla (Arsenal, Villarreal).

Michu prišiel ukončiť kariéru do Realu Oviedo v sezóne 2016/2017. Santi Cazorla urobil podobný krok v lete 2023, keď sa vrátil z katarského pôsobenia v Al-Sadde, aby pomohol klubu, ktorý ho vychoval. Dobré holuby sa vracajú. Bude to aj prípad Juana Matu? Najbližší rok ťažko, keďže zamieril do japonského Vissel Kobe.

Najznámejším produktom slávnej akadémie Sportingu Gijón (nazýva sa Escuela de Fútbol de Mareo) je španielsky kanonier David Villa (Valencia, Barcelona, Atlético Madrid a na sklonku kariéry Melbourne City, New York City a Kobe).

Spojenie klubov? Nikdy!

V období okolo roku 2000 mali Real Oviedo aj Sporting Gijón veľké finančné problémy. V Astúrii sa povrávalo, že predstavitelia oboch klubov uvažujú o zlúčení. V hre bolo vytvorenie spojeného klubu Real Asturias, pre ktorý by sa nakoniec postavil štadión na polceste medzi oboma mestami vzdialenými 24 kilometrov.

Projekt spoločného štadióna medzi Gijónom a Oviedom mal obmäkčiť priaznivcov oboch tímov a aspoň ich ukolísať vedomím, že na zápasy svojho nového tímu nebudú musieť cestovať do nenávideného susedného mesta. To sa však nepodarilo. Proti tejto myšlienke sa zdvihol silný odpor z oboch táborov a to nielen zo strany fanúšikov, ale aj rôznych spoločností a korporácií, ktoré stáli za jedným alebo druhým klubom. Spojenie sa neuskutočnilo, čím sa situácia oboch klubov ocitla v bezútešnej situácii.

Oviedo na tom však bolo oveľa horšie. Real, ktorý ešte v sezóne 2000/2001 súťažil s najlepšími v najvyššej španielskej súťaži, sa o tri roky neskôr, v ročníku 2003/2004, ocitol o tri ligové poschodia nižšie (v lete 2003 klub zostúpil z 2. ligy rovno do 4. ligy práve pre dlhy).

Fanúšikovia Ovieda ukázali, že im srdce pre klub bije naozaj silno. V sezóne 2003/2004 kúpili viac ako 10-tisíc permanentiek, čo bol absolútny rekord pre 4. španielsku ligu. Priaznivci Realu neskôr vytvorili podobný rekord v 2. lige, keď mal klub na sezónu 2017/2018 celkovo 20 800 majiteľov permanentiek (Estadio Carlos Tartiere pojme 30 500 divákov).

Astúrii dominuje modrá

Práve v sezóne 2017/2018 sa obaja asturskí rivali opäť stretli v Segunda División, Sporting Gijón predtým zostúpil z La Ligy. Astúrske derby sa vrátilo na scénu po dlhých 14 rokoch. Atmosféra v prvom derby tejto novej éry bola naozaj napätá. Ulice Gijónu vyzerali ako bojisko. Množstvo potýčok, svetlíc, kameňov a dokonca aj stoličiek z reštaurácií lietajúcich vzduchom.

Derby sa skončilo remízou 1:1. Od roku 2017 sa astúrske derby hralo 12-krát. Na základe výsledkov v súčasnosti kraľuje Astúrii Oviedo. Los Azules (modrí), ako prezývajú futbalistov Realu Oviedo, vyhrali sedemkrát, v štyroch prípadoch sa zrodila remíza a iba raz zvíťazili Rojiblancos (červeno-bieli) zo Sportingu Gijón.

Real Oviedo nezačal sezónu vôbec dobre. Po štyroch kolách má len dva body a v tabuľke je na poslednom mieste. O to dôležitejšie bude "dohnať" to v derby. Gijón má na konte šesť bodov (dve výhry a dve prehry). Navrátilec Santi Cazorla zatiaľ doháňa tréningový deficit. Bude v zápase proti rivalovi z Gijónu aspoň na lavičke a pomôže svojmu tímu k prvej výhre v sezóne?

Real Oviedo - Sporting Gijón, sobota 18:30

Ďalšie derby týždňa - trojica veľkých kolumbijských derby

Aj kolumbijská liga pokračuje napriek reprezentačnej prestávke. Pre národný tím to nie je veľký problém - tvorí ho drvivá väčšina legionárov pôsobiacich v Európe alebo iných amerických krajinách. Kolumbijská Primera A vytiahla z rukáva najzaujímavejší program.

V troch najväčších mestách krajiny sa odohrajú tri obrovské derby. V piatok 8. septembra hrá kolumbijská reprezentácia doma s Venezuelou v rámci juhoamerickej kvalifikácie (čo je tiež veľká bitka - rivalita medzi týmito dvoma krajinami preniká do geopolitických sporov) a v stredu 13. septembra hrá reprezentácia s Čile. Kolumbiu čaká veľký a horúci futbalový týždeň.

Najúspešnejšie kolumbijské tímy z hľadiska počtu titulov.
Najúspešnejšie kolumbijské tímy z hľadiska počtu titulov.Flashscore

Všetkých šesť tímov, ktoré sa zúčastnia víkendových derby duelov, patrí medzi sedem neúspešnejších klubov v krajine, čo sa týka majstrovských titulov. Kolumbijská liga sa hrá od roku 1948 a sezóna 2023 je jej 76. ročníkom.

Nedeľa 10. septembra

Kolumbia - Primera A

Independiente Medellín vs. Atlético Nacional

El Clásico Paisa (To "skutočné Clásico")

Medellín je druhé najväčšie mesto v Kolumbii, v ktorom žije viac ako 2,5 milióna obyvateľov. Je domovom dvoch veľkých futbalových klubov - Atlético Nacional a Independiente Medellín. Ich rivalita sa označuje ako El Clásico Paisa alebo "To skutočné clásico" (paisa je slangové slovo, ktoré znamená "to skutočné domáce"). Oba kluby sa delia o 40-tisícový štadión Estadio Atanasio Gigardot, ktorý je peklom na zemi, najmä počas mestského derby.

Kolumbia - Primera A

América de Cali vs. Deportivo Cali

Clásico Vallecaucano ("Clásico" departmentu Valle del Cauca)

Cali je tretie najväčšie mesto Kolumbie s viac ako 2,2 milióna obyvateľov. Je tiež domovom dvoch veľkých a úspešných klubov. Sú to América de Cali a Deportivo Cali. Clásico Vallecaucano sa v histórii hralo 335-krát. Oba kluby dosahujú neustále dobré výsledky, a to takmer počas celej svojej existencie. Štatistiky sú veľmi vyrovnané a rivalita rovnako veľmi silná.

Kolumbia - Primera A

Millonarios vs. Independiente Santa Fe

Clásico Bogotano (Bogotá Clásico)

V Bogote, hlavnom meste Kolumbie, žije 8 miliónov obyvateľov. Populácia metropoly je v podstate rozdelená na dve polovice. Jedna je naklonená Millonarios, druhá Independiente Santa Fe. Clásico Bogotano alebo tiež Clásico Capitalino ("Clásico" hlavného mesta) je najtradičnejšie kolumbijské derby. Oba kluby patria medzi trojicu tímov (spolu s Atlético Nacional), ktoré hrajú kolumbijskú najvyššiu súťaž nepretržite a nikdy z nej nezostúpili.

Rivalita medzi klubmi a drogovými kartelmi

Na záver možno konštatovať, že kolumbijský futbal a rivalita medzi niektorými klubmi (a celými mestami a regiónmi) sa výrazne zmenili počas obdobia, keď život v celej Kolumbii hlboko ovplyvnili drogové kartely. Keďže mnohí drogoví baróni mali vo futbale obrovský vplyv, vojna kartelov sa často preniesla aj na futbalové ihrisko.

Viac o nejasnom prepojení medzi drogovými kartelmi a futbalom v Kolumbii, ako aj o zložitých a neľútostných súpereniach, ktoré s tým súvisia, sa možno dozviete v niektorom z buducich Derby týždňov.