Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Duplantis o svetovom rekorde: Najväčším snom bolo prekonať ho na olympiáde. Je to úžasné

Duplantis opäť zažiaril naplno.
Duplantis opäť zažiaril naplno.Profimedia
Atletický fenomén Armand Duplantis (24) obhájil olympijské zlato vo veľkom štýle - v skoku o žrdi prekonal svoje doterajšie maximum a nový svetový rekord stanovil na úroveň 625 cm. Podľa jeho slov to preňho nebolo žiadnym prekvapením, keďže si to miliónkrát predstavoval, keď ako dieťa trénoval na dvore.

Trénerom Duplantisa je jeho americký otec Greg, bývalý skokan o žrdi. Matka Helena je niekdajšou sedembojárkou a volejbalistkou, narodila sa vo Švédsku a práve farby tejto severskej krajiny reprezentuje aj Armand. Ten je produktom rodiny, ktorá mala vo svojej záhrade potrebné vybavenie na trénovanie syna.

Pri pondelkovom prekonaní svetového rekordu boli na parížskom štadióne prítomní jeho najbližší i priateľka Desiré Inglanderová. Práve k nim zamerila atletická hviezda hneď po svojom úspešnom pokuse. "Je to jednoducho preplnené emóciami, šaliem," povedal rekordman, ktorý sa v plnej paráde predviedol pred takmer 70-tisíc ľudmi na Stade de France.

"Mal som to šťastie, že som to dokázal už niekoľkokrát, ale zakaždým je ten pocit taký istý. Toto bola extrémnejšia verzia. Keď idem cez latku, je to ako umelá inteligencia, nie je to skutočné. Bola to skôr hystéria a vydesenie," vysvetlil svoje bezprostredné myšlienky.

Duplantis sa mysľou vrátil aj k úplným začiatkom a prvým tréningom na vlastnom dvore, kde mal svoju provizórnu dráhu i dopadovú plochu. Následne odhalil svoju "déjà vu chvíľu": "Vizualizoval som si tento moment miliónkrát v živote. Zakaždým, keď som bol na mojom dvore. Predstavoval som si, že tyč bola na hranici svetového rekordu. Bolo to olympijské finále - presne to som si predstavoval."

Bolo to už deviatykrát, čo prekonal svetové maximum - úžasný počin vzhľadom na to, že má stále len 24 rokov. Švéd bol šťastný, že si môže užívať takýto úspech a nenechal sa zatiahnuť do príliš ďalekej budúcnosti. 

"Pravdepodobne jeden z momentov, keď som sa najmenej staral o budúcnosť, je práve teraz. Chcem len nasávať túto chvíľu. Snažím sa užívať si to ako najlepšie viem," povedal dvojnásobný olympijský víťaz, dvakrát majster sveta vonku i v hale, trojnásobný šampión Európy a takisto trojnásobný kráľ Diamantovej ligy.

Duplantis si na prekonanie rekordu mohol počkať na čas atletických mítingov, keď sa za tento počin udeľujú bohaté finančne odmeny. Mal však inú ambíciu: "Odmalička bolo najväčším snom prekonať svetový rekord na olympiáde. Dokázal som to pred tým najbláznivejším davom, pred akým som kedy súťažil. Ak už nič neprekoná tento moment v mojej kariére, som s tým úplne v pohode. Nemyslím si, že by to mohlo byť oveľa lepšie ako to, čo sa práve stalo. Je to priam úžasné."

Športovec narodený v USA prezradil aj svoje pocity pred záverečným rozbehom a pokusom. "Snažil som sa ovládať energiu, nenechať ju ovládať mňa. Ani som vlastne nemal čo stratiť - v tej chvíli som už bol dvojnásobný olympijský víťaz a mal som už aj olympijský rekord," uviedol.