Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ferrari musí hľadať nového šéfa tímu, Mattia Binotto rezignoval

Vo funkcii vydržal štyri roky.
Vo funkcii vydržal štyri roky. Profimedia
Šéf tímu Ferrari vo Formule 1 Mattia Binotto (53) podal svoju rezignáciu a na konci roka 2022 odíde, informoval v utorok vedenie stajne.

Správa prišla po značných mediálnych špekuláciách, že 53-ročný Binotto, ktorého zmluva mala vypršať koncom roka 2023, stratil po ďalšom neúspešnom boji o titul podporu na najvyššej úrovni.

"S ľútosťou, ktorá z toho vyplýva, som sa rozhodol ukončiť spoluprácu s Ferrari. Odchádzam zo spoločnosti, ktorú milujem a ktorej súčasťou som bol 28 rokov."

"S pokojom, ktorý pramení z presvedčenia, že som vynaložil maximálne úsilie na dosiahnutie stanovených cieľov," citoval taliansky výrobca športových vozidiel Binotta vo vyhlásení, v ktorom oznámil svoj odchod.

"Odchádzam od zjednoteného a rastúceho tímu. Silný tím, pripravený, som si istý, dosiahnuť najvyššie ciele, ktorému želám všetko najlepšie do budúcnosti."

"Myslím si, že je správne urobiť tento krok v tomto čase, akokoľvek ťažké toto rozhodnutie pre mňa bolo," dodal Talian.

Ferrari uviedlo, že začalo hľadať náhradu, ktorá bude pravdepodobne známa v novom roku. Talianske médiá naznačili, že funkciu výkonného riaditeľa Ferrari by mohol dočasne prevziať Benedetto Vigna.

Ako o pravdepodobnom nástupcovi sa hovorilo aj o Francúzovi Fredericovi Vasseurovi, ktorý vedie švajčiarsky Sauber a je riaditeľom tímu Alfa Romeo. Ferrari po dvoch rokoch bez víťazstva začalo túto sezónu veľmi dobre, ale ich nádeje zmarila mechanická nespoľahlivosť, chyby v stratégii a chyby jazdcov.

Hoci tím z Maranella vyhral štyri preteky, pričom Charles Leclerc získal tri víťazstvá a deväť pole position oproti jedinému triumfu Carlosa Sainza, s odstupom zaostal za dominantným Red Bullom a Maxom Verstappenom.

Leclerc skončil celkovo druhý, 146 bodov za teraz už dvojnásobným majstrom sveta Verstappenom. Binotto strávil v Maranelle celú svoju kariéru a za šéfa tímu bol vymenovaný v januári 2019, keď nahradil Maurizia Arrivabeneho.

Najstarší a najúspešnejší tím tohto športu, prítomný v každej majstrovskej sezóne od prvej v roku 1950, sa v roku 2020 prepadol na šieste miesto v celkovom poradí konštruktérov, ale v roku 2021 sa zotavil a získal tretie miesto. Pri nedávnom konci uplynulej sezóny si ustrážil druhú priečku pred Mercedesom.