Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Grigarova rozlúčka s Parížom, Slovák obsadil v kajak krose 6. miesto

Aktualizované
Grigar má za sebou posledné vystúpenie na OH v Paríži.
Grigar má za sebou posledné vystúpenie na OH v Paríži.TASR
Vodný slalomár Jakub Grigar (27) postúpil do semifinále kajak krosu na olympijských hrách. V pondelkovom prvom štvrťfinále na kanáli vo Vaires-sur-Marne síce prišiel do cieľa až tretí, no prvý Manuel Ochoa (25) spravil chybu na poslednej bránke a klesol na štvrté miesto. S Grigarom postúpil aj Brit Joseph Clark (31). Do boja o medaily už však Slovák neprenikol. Ďalšia jazda rozhodla o tom, že celkovo skončil šiesty.

Grigar sa v úvode dostal na čelo, no potom ho na prvej bránke súperi vytlačili a prepadol sa dozadu, kde bojoval s Čechom Jiřím Prskavcom. Ochoa s Clarkom im ušli a mali veľký náskok. Cieľ preťal ako prvý Ochoa. Prskavec záver vypustil, keďže videl, že sa už neposunie na prvé dve miesta.

Tretí tak skončil Grigar a hneď po prejazde cieľom sa dozvedel, že rozhodcovia neuznali Ochoovi korektné absolvovanie poslednej ôsmej bránky a skončil tak posledný. Medzi najlepšiu osmičku preto postúpili Clark so slovenským reprezentantom, v semifinále ich doplnili z druhej rozjazdy Finn Butcher z Nového Zélandu a Poliak Mateusz Polaczyk.

Bitka o prienik do finále však už ďalší postup Slováka nepriniesla. Vo svojej jazde obsadil tretiu priečku, ktorá ho posunula do boja o 5. miesto. Finálovú účasť si vyjazdili Clark a Butcher. Grigar sa následne predstavil v meraní síl zvanom "malé finále". Zo štvorice účastníkov došiel do cieľa ako tretí, Poliak Polaczyk sa však dopustil chyby, čo pre reprezentanta Slovenska znamenalo posun vyššie na konečnú šiestu pozíciu. Na aktuálnom sviatku pod piatimi kruhmi to preňho bola derniéra. 

Vo finálovom súboji triumfoval novozélandský vodný slalomár Finn Butcher. Zlato si vybojoval po tom, ako dokázal odraziť útok dovtedy suverénneho Josepha Clarka. Bronz získal Nemec Noah Hegge. 

Umiestnenie finalistov v kajak krose.
Umiestnenie finalistov v kajak krose.Flashscore

"Myslím si, že toto nečakal nikto a ani ja. Som rád, že to vyšlo a môžem stáť na šiestom mieste. Ťažko povedať, či som si tie jazdy užil, pretože je to totálny chaos na vode i mimo nej. Poriadne to bolí, inkasoval som niekoľko úderov. Nemyslím si, že je to trošku o šťastí. Tento šport je iba o šťastí. Pripraviť sa na slalom aj na kajak kros je naozaj náročné, takže si myslím, že sa to bude v budúcnosti deliť na krosárov a slalomárov," povedal pre STVR Grigar, ktorý na hrách obsadil šieste miesto aj v K1.

"Kým v slalome som skončil šiesty po chybe, ktorá ma pripravila o medaily a asi aj o zlato, tak tu som bol šiesty vďaka náhode a šťastiu," zhodnotil obe umiestnenia.

Program a výsledky Slovákov na OH 2024: Kedy sú v akcii a ako sa im darilo?