Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Najlepší kanonier anglického futbalu. Greavesa nezastavili obrancovia, ale alkohol

Greaves v akcii v roku 1965.
Greaves v akcii v roku 1965.ČTK / AP / Robert Rider-Rider / Flashscore
Bol to absolútne výnimočný futbalista svojej doby. Ako Messi alebo Ronaldo. Útočník Jimmy Greaves († 81) zaznamenal počas svojej kariéry 469 gólov, z toho 357 v anglickej Premier League (v 516 zápasoch), čím sa stal najlepším strelcom v histórii najvyššej súťaže. Presné zásahy strieľal najmä za Tottenham, ale aj v Chelsea, West Hame a národnom tíme. Krátko hral tiež v Taliansku za AC Miláno. Pred tromi rokmi, 19. septembra 2021, Greaves zomrel vo veku 81 rokov.

Najmladší stovkár v histórii

Narodil sa 20. februára 1940 v Essexe vo východnom Anglicku. A vo veku 15 rokov ho do svojich mládežníckych tímov angažovala Chelsea. V jej drese debutoval v lige ako sedemnásťročný proti Tottenhamu a hneď strelil gól. Hoci mal veľmi úspešný štart v najvyššej súťaži, po niekoľkých zápasoch ho tréner Ted Drake na šesť týždňov vyradil z kádra a nariadil mu oddych.

Jedným z dôvodov bolo ochrániť mladíka pred zničením nadmernými fyzickými nárokmi ligového futbalu, keďže súperi po ňom čoskoro začali ísť. Druhým dôvodom bolo, že Jimmymu sláva údajne rýchlo stúpala do hlavy.

Počas prvého štartu po návrate do tímu strelil Greaves štyri zásahy pri víťazstve 7:4 nad Portsmouthom. V debutovej sezóne sa stal najlepším strelcom Blues (22 gólov v 37 zápasoch). Nová útočná superhviezda žiarila aj v nasledujúcom ročníku.

Greavesov najkrajší moment prišiel pri triumfe 6:2 nad úradujúcim majstrom Wolverhamptonom Wanderers, ktorému nastrieľal päť gólov. S 32 trefami sa stal najlepším strelcom ligy. V nasledujúcom roku vsietil 29 zásahov a zažiaril v strete proti Preston North End, keď sa pri výhre 5:4 postaral o všetkých päť gólov svojho tímu. Chelsea napriek tomu skončila len tri body nad pásmom zostupu.

V ročníku 1960/61 Greaves zažiaril sériou hetrikov a dvoma štvorgólovými duelmi a opäť zopakoval aj päťgólovú šou. V súboji s Manchestrom City dosiahol hetrikom 100. ligový zásah, čím sa stal najmladším hráčom, ktorý dosiahol tento míľnik. Podarilo sa mu to vo veku 20 rokov a 290 dní, čo je v Anglicku stále neprekonaný rekord.

Mimo Veľkej Británie a v úplne inej ére to rýchlejšie dokázali len Neymar a Erling Haaland, pričom ich pravdepodobne predbehol iba Pele (ktorý mal 18 rokov). Nikomu inému, vrátane Ferenca Puskása alebo Pepiho Bicana, sa nepodarilo streliť 100 gólov na najvyššej úrovni v mladšom veku.

Talianska epizóda

Greaves naďalej žiaril a strieľal do čierneho v drese Chelsea, ale zvyšok tímu nebol ani zďaleka taký dobrý ako on. Situácia mu začínala liezť na nervy. Túžil po tímovom úspechu, chcel vyhrávať trofeje...

Chelsea hľadala spôsob, ako na ňom zarobiť, ale zároveň nechcela posilniť svojich ligových konkurentov. Nakoniec sa objavil zahraničný záujemca - AC Miláno. V lete 1961 prestúpil na sever Talianska za 80-tisíc libier, čo bola v tom čase neuveriteľne vysoká suma za futbalistu.

Greaves však nechcel opustiť Anglicko a prestup do AC Miláno sa uskutočnil tak trochu za jeho chrbtom. Do Talianska odišiel z donútenia a s nechuťou. Navyše ho čakalo nemilé prekvapenie. Rossoneri vymenili trénera a ten nový stanovil prísny tréningový režim.

Greavesovi sa to nepáčilo, bol zvyknutý dať si z času na čas pár pív. Hoci pri debute za AC skóroval, nezhody medzi ním a trénerom pokračovali. A tak po niekoľkých mesiacoch opustil Taliansko.

O jeho služby mal záujem vtedajší majiteľ anglického double, Tottenham Hotspur. Zaplatili zaňho 99 999 libier, pravdepodobne preto, aby ho uchránili pred tlakom, že by ako prvý hráč podpísal zmluvu s anglickým tímom za šesťcifernú sumu.

Greaves bol najlepším strelcom tímu vo všetkých deviatich sezónach, ktoré za Spurs odohral. V 381 zápasoch strelil 268 gólov a dlho bol najlepším strelcom klubu všetkých čias. O polstoročie neskôr ho prekonal len Harry Kane (280 zásahov).

V roku 1970 bleskurýchly kanonier prestúpil do West Hamu United. V 38 štartoch za kladivárov strelil len 13 ligových zásahov, keďže už v tom čase zápasil s jedným vážnym problémom. A alkoholom. Pre pitie skončil s profesionálnym futbalom a niekoľko rokov dokonca nenávidel tento šport.

Až v roku 1975 sa vrátil k hraniu aspoň na amatérskej úrovni, dokonca v rámci protialkoholickej liečby. Nakoniec svoju závislosť prekonal a stal sa úspešným a slávnym televíznym komentátorom. Zomrel v septembri 2021 práve v deň, keď sa v Premier League stretli dva kluby jeho života - Tottenham a Chelsea...