Flashscore zostava sezóny: Slovenský pilier, generačné talenty, neskoré rozkvety a superhviezdy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore zostava sezóny: Slovenský pilier, generačné talenty, neskoré rozkvety a superhviezdy

Hancko prežil vydarený ročník.
Hancko prežil vydarený ročník.Profimedia / Flashscore
Po skončení futbalovej klubovej sezóny 2023/24 nastal čas predstaviť najlepšiu zostavu celého ročníka. Na základe interného systému hodnotenia zápasových výkonov hráčov z produkcie Flashscore sa do ideálneho tímu medzi elitu prepracoval aj slovenský stopér Dávid Hancko (26).
Tím sezóny 2023/24.
Tím sezóny 2023/24.Flashscore

Do najlepšej zostavy sezóny sa vyberali hráči s najvyšším priemerným hodnotením len na základe výkonov v ligových súťažiach. Adepti museli odohrať minimálne 20 duelov a na hracej ploche si odkrútiť aspoň na 1 000 zápasových minút.

Brankár

Gianluigi Donnarumma (PSG) 7,2 

Taliansky gólman by pravdepodobne nebol subjektívnou voľbou väčšiny ľudí na najlepšieho brankára sezóny, ale dosiahol najvyššie priemerné ligové hodnotenie spomedzi všetkých adeptov. S parížskym gigantom navyše oslavoval zisk titulu v Ligue 1. Donnarumma síce nastúpil len na 25 zápasov, ale predviedol v nich svoju kvalitu - inkasoval len 20 gólov a udržal 11 čistých kont.

Obrancovia

Joshua Kimmich (Bayern Mníchov) 7,4

V prípade Kimmicha sa dlho riešila otázka: Aká je jeho najlepšia pozícia? Je to defenzívny stredopoliar alebo krajný obranca? V tejto sezóne Bundesligy hral na oboch pozíciách a zdalo sa, že v priebehu ročníka sa usadil na druhej z nich. V 28 ligových vystúpeniach si pripísal šesť asistencií, vyhral 167 obranných súbojov a nabehal takmer 300 kilometrov. Nemec sa dostal aj do našej ideálnej zostavy sezóny Ligy majstrov.

Virgil van Dijk (Liverpool) 7,2

Holandský bek vstúpil do ročníka s pochybnosťami, či sa niekedy dostane späť do svojej najlepšej formy po tom, čo prežil na svoje pomery slabú sezónu 2022/23, keď sa snažil zotaviť zo zranenia členka. Po roku pauzy sa však dočkal. Kapitán Liverpoolu bol oporou defenzívy a pri rozlúčke Jürgena Kloppa s The Reds bol pilierom mužstva, ktoré bojovalo o titul v Premier League a triumfovalo v Ligovom pohári.

Van Dijk bol pre Liverpool kľúčovým obrancom.
Van Dijk bol pre Liverpool kľúčovým obrancom.Profimedia

Dávid Hancko (Feyenoord) 7,4

Jedným z hráčov, o ktorých môžete v nadchádzajúcom prestupovom období veľa počuť, je práve reprezentant Slovenska. Vo Feyenoorde sa etabloval ako jeden z najlepších stopérov v Holandsku. Dominoval nad väčšinou útočníkov, proti ktorým nastúpil, bol výborný aj pri práci s loptou. Ľavonohých stredných bekov svetovej triedy je pomerne ťažké nájsť, Hancko by mohol byť jedným z nich.

Maximilian Mittelstadt (Stuttgart) 7,5

Mittelstadt je možno jedným z najprekvapujúcejších mien v tomto ideálnom tíme, ukázal sa totiž ako neskorý výkvet a vo veku 27 rokov sa stal jedným z najlepších obrancov v Nemecku. V pôsobivej bundesligovej sezóne Stuttgartu bol nesmierne spoľahlivý a nebezpečný aj smerom dopredu. Onedlho by mohol byť odmenený štartom v nemeckom tíme na domácich ME 2024.

Stredopoliari

Joey Veerman (PSV) 8,1

Cenu pre hráča sezóny neudeľujeme, ale ak by sme tak urobili, získal by ju stredopoliar z PSV. Holanďan je najlepšie hodnoteným hráčom vo všetkých ligách. Počas celého ročníka režíroval šou majstrov Eredivise, nazbieral 16 asistencií a v priemere zaznamenal 4,6 kľúčových prihrávok na zápas. Bol taký dobrý, že by bolo veľkým prekvapením, keby v lete neodišiel z Eindhovenu za väčšou výzvou.

Veerman mal najvyššie priemerné hodnotenie spomedzi všetkých hráčov v sezóne 2023/24.
Veerman mal najvyššie priemerné hodnotenie spomedzi všetkých hráčov v sezóne 2023/24.Profimedia

Hakan Calhanoglu (Inter Miláno) 7,7

Mnohí hráči Interu zanechali veľmi dobrý dojem počas ich cesty za titulom v Serii A, ale nikto z nich nezaujal viac ako turecký záložník Calhanoglu, podľa viacerých odborníkov najlepší hráč sezóny v Taliansku. Skóroval 13-krát, ale prínos dodal aj v iných aspektoch hry. 30-ročný hráč bol kreatívnym srdcom tímu a zohral veľkú úlohu aj v defenzíve.

Útočníci

Phil Foden (Manchester City) 7,7

Hráč sezóny Premier League našiel v tíme Manchestru City svoju ďalšiu úroveň. Foden, ktorý pri zranení Kevina De Bruyneho nahradil kreatívnu oporu mužstva, si túto sezónu zapamätá ako svoj prechod od žiarivého talentu k dominantnému futbalistovi. V Premier League sa podieľal 19 gólmi a ôsmimi asistenciami na štvrtom titule City v rade. Výborný futbalista v jednom z najlepších tímov na svete, to hovorí za všetko.

Jude Bellingham (Real Madrid) 7,9

Bellingham je pravdepodobne najväčším talentom svetového futbalu v tejto sezóne, jeho debutový ročník v La Lige v drese Realu Madrid bol priam neuveriteľný. Keď ho v lete priviedli z Dortmundu za viac ako 100 miliónov eur, na 20-ročného mladíka bol vyvíjaný tlak, ale nezdalo sa, že by ho to nejako rozhodilo. Angličan hral na voľnejšej a vysunutejšej pozícii ako v Nemecku, za španielskeho majstra strelil 19 ligových gólov a vyhral s ním domácu súťaž i Ligu majstrov.

Alejandro Grimaldo (Leverkusen) 7,7

Ako by sme nemohli mať hráča z Bayeru? Majster Bundesligy odohral celú ligovú sezónu bez prehry, zdvihol nad hlavu aj tamojší pohár a dostal sa do finále Európskej ligy. Jednoducho povedané, bola to pamätná cesta. Kľúčom k neuveriteľnému úspechu bol aj Grimaldo, ktorý v lete prišiel ako voľný hráč. V lige si pripísal 13 asistencií a 10 gólov, pričom hral na rôznych pozíciách od ľavého obrancu až po krídelného útočníka.

Viktor Gyökeres (Sporting) 7,8

Lautaro Martínez, Harry Kane, Erling Haaland - vo svetovom futbale je momentálne veľa pôsobivých deviatok, ale muž, ktorý ich s najvyšším priemerným ligovým hodnotením všetkých predbehol, je švédskou senzáciou Sportingu.  

Gyökeres strelil 29 ligových gólov a zaznamenal 10 asistencií v 33 zápasoch, keď lisabonský celok získal portugalský ligový titul. Po tom, čo bol minulé leto podpísaný z druholigového anglického Coventry, sa v tejto sezóne len málo hráčov dostalo na jeho úroveň. Nekompromisného kanoniera by mal čakať veľký prestup.

Štatistiky Gyökeresa v ligovej sezóne 2023/24.
Štatistiky Gyökeresa v ligovej sezóne 2023/24.Flashscore

Tréner

Xabi Alonso (Leverkusen)

Kto iný? Alonso doviedol Bayer k historicky prvému titulu v Bundeslige, triumfu v domácom pohári a finále Európskej ligy, pričom toto finále bolo jediným prehratým zápasom za celý ročník, preto je jednoznačne naším trénerom sezóny.

Dosiahnutie domáceho double bez prehry by bolo neuveriteľným úspechom aj pre tých najskúsenejších koučov, takže to, že sa mu to podarilo v jeho prvej kompletnej sezóne ako trénera v seniorskom futbale, je pozoruhodné.

Alonso s trofejou Nemeckého pohára.
Alonso s trofejou Nemeckého pohára.Reuters