Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dolný lepší ako Haaland, Košice podržal Jakúbek. Petržalka s Trebišovom si môžu vydýchnuť

Dolný (vľavo) je azda najdôležitejším mužom v zostave Prešova.
Dolný (vľavo) je azda najdôležitejším mužom v zostave Prešova.FC Petržalka
Na východe/v boji o postup/v bitke o záchranu nič nové. Vyberte si podľa gusta. Aj takto by sa dalo v skratke zhrnúť uplynulé 26. kolo druhej najvyššej futbalovej ligy na Slovensku. Ašpirantov na Fortuna ligu podržali známe tváre, k zostupu je o čosi bližšie Dubnica. Naopak, pokoj by mali mať definitívne v hlavnom meste Slovenska a na Zemplíne.

Čo by bolo s Prešovom, keby...

...nemal Jozefa Dolného. Už v piatok sme písali o tom, že tridsaťročný útočník sa podieľal na 48,8 percentách všetkých zásahov Šarišanov v aktuálnej sezóne II. ligy. Po víkende je bilancia Dolného rozšírená o dva góly. Momentálne má na konte 19 zásahov a štyri asistencie (podľa portálu Transfermarkt), čo dáva 51,1 % priameho úspechu na 45 trefách lídra tabuľky. Klobúk dolu.

Aj taký Erling Haaland sa má čo učiť. V jeho prípade strelil alebo asistoval na 47,4 % všetkých gólov Manchestru City v Premier League. Hoci nutno povedať, že Nór vynechal dve stretnutia, Dolný ani jedno. To len keby niekto chcel tvrdiť, že nie sme úplne féroví. Späť k zápasu.

Prvých päť priečok II. ligy pred záverečných štyrmi kolami.
Prvých päť priečok II. ligy pred záverečných štyrmi kolami.Flashscore

Prešov zvládol dôležitú piatkovú skúšku na Myjave, zvíťazil 2:0 a čo je najpodstatnejšie, naďalej si udržal štvorbodový náskok na čele tabuľky. Kapitán hostí priamym kopom prekvapil brankára, aby následne pred svojím odchodom z ihriska ukázal inštinkt kanoniera a spred malého vápna triumf spečatil.

Gólov mohlo byť pokojne viac, viackrát netrafili ideálne domáci Čurik, Cisár či Legnani, na opačnej strane zmaril radosť Matosovi aj Sokolovi Kubica.

Pozrite si kompletné výsledky 26. kola.

Kedysi stopér, teraz strelec

Ešte minulú jar hral Matej Jakúbek na pozícii stredného obrancu. Košice trápili zranenia a stredový univerzál sa posunul do obrany. V ročníku 2022/2023 má ale iné priority - výrazne ofenzívnejšie. Jeho dva zásahy do čierneho proti trápiacej sa Dubnici znamenali triumf 2:1, Považania udreli prakticky z jedinej šance - keď pokutový kop po ruke Kriváka premenil pred polčasom Babovič. 

Landing Sagna na západ Slovenska ani necestoval, Dolný preto navýšil svoj náskok v boji o kráľa strelcov na štyri góly. Za to Jakúbek sa dostal na delené piate miesto kanonierov s deviatimi čiarkami a to mohol v sobotu zaknihovať dokonca aj hetrik. V poradí za sebou nechal zo spoluhráčov aj Erika Pačindu. To ale východniarov trápi zo všetkého asi najmenej.

Jakúbek (vpravo) je nečakanou gólovou oporou Košíc.
Jakúbek (vpravo) je nečakanou gólovou oporou Košíc.FC Košice/Šimon Pavlišin

Dubnicu v hre o aspoň jeden bod držal dlho Samuel Vavrúš. Žiaľ, brankárske čaro a zlikvidovanie pokusov Lačného, Turčáka, Lienera či už spomínaného Pačindu na to nestačilo. Košičania si zároveň uchovávajú šesťbodový náskok na tretie Komárno, ktoré je stále v hre o barážovú druhú pozíciu.

KFC sa vytrápilo v Púchove, keď prehrávalo 1:2, nepremenilo penaltu, ale v záverečnej polhodine stretnutie otočilo a vyhralo 3:2.

Petržalka a Trebišov sú v suchu

Dôležité triumfy v boji o udržanie získali Petržalka a Trebišov, hoci boli, paradoxne, ohrozené skôr minimálne, ale zlá jarná forma im záver sezóny skomplikovala.

Petržalka a Trebišov už môžu spávať pokojnešie.
Petržalka a Trebišov už môžu spávať pokojnešie.Flashscore

Celok z hlavného doma od druhej minúty prehrával 0:1, no potom spustil kanonádu, na ktorú budú fanúšikovia ešte dlho spomínať. Siedmimi zásahmi rozprášili Dolný Kubín a druholigovú príslušnosť majú s Trebišovom prakticky istú aj pre ročník 2023/2024. Angažovanie trénera Michala Kuruca v apríli bol výborný krok.

Zemplínčania spoznali pocit zisku troch bodov prvý raz od 17. novembra 2022. Prišlo to v pravý moment vo východniarskom derby s Humenným. Vaľovčin s Begalom načali súpera, ale do polčasu Mateus znížil z penalty. Z pokutového kopu mohol poistiť triumf domácich Gáll, minul. 

Spodná štvorica

Vyššie sme už spomínali osudy bezzubej Dubnice, zdecimovaného Dolného Kubína i Humenného. Zo spodnej štvorice celkov, ktoré sú namočené v boji o záchranu, bodoval iba nováčik z Rače.

Bezgólová remíza síce na prvý pohľad znamenať veľa nemusí, ale ak neprší, tak aspoň kvapká. Či to bude bod znamenajúci udržanie, zistíme najneskôr o štyri týždne.

Momentálne by z II. ligy zostúpili Rača a Dubnica.
Momentálne by z II. ligy zostúpili Rača a Dubnica.Flashscore