Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Druhá liga ide do finále. Vo výhode Prešov pred Košicami, vzchopiť sa musí Dubnica

Miloš Lačný (vpravo) posilnil ofenzívu Košíc v zimnom prestupovom období. Doposiaľ dal dva góly.
Miloš Lačný (vpravo) posilnil ofenzívu Košíc v zimnom prestupovom období. Doposiaľ dal dva góly. FC Košice/Tomáš Cicoň
Druhá najvyššia futbalová súťaž na Slovensku sa blíži k svojmu koncu. Zatiaľ čo na jednej strane sa bojuje o postup medzi elitu, na opačnom póle tabuľky sa tímy snažia o záchranu. Kto je vo výhode, kto je z formy a komu prakticky už o nič nejde?

Postup do Fortuna ligy

Viacerí pred sezónou predpovedali, že v hre o postup bude klub z východu Slovenska. Už málokto ale na prvú priečku tipoval Prešov, ktorý má päť kôl pred koncom náskok štyroch bodov na topfavorita sezóny z Košíc.

Je naozaj obdivuhodné, ako sa Šarišania dokázali vyrovnať s postupom z III. ligy a s následným, takmer plynulým, predchodom na čelo druholigového pelotónu. Môže za to skúsené mužstvo na čele s najlepším kanonierom súťaže Jozefom Dolným (17 gólov) a trénerom Marekom Petrušom, ktorý do klubu prišiel z Liptovského Mikuláša. Áno, z celku, s ktorým vyhral II. ligu v ročníku 2020/2021.

Čelo tabuľky II. ligy pred 26. kolom.
Čelo tabuľky II. ligy pred 26. kolom.Flashscore

Ak sa pozrieme bližšie na Dolného, zistíme, že podľa portálu Transfermarkt prihrával aj na štyri presné zásahy. Dokopy mal prsty v 21 zo 43 góloch Prešovčanov, čo nám dáva úctyhodné percento 48,8. Naozaj neskutočná bilancia.

V piatok čaká na prvý celok tabuľky Myjava. Jesenné vzájomné stretnutie prinieslo triumf Spartaka v Ličartovciach 1:0. Ak je niečo, čoho sa nováčik z východu na jar bojí, sú to práve duely vonku. Jediné straty prišli na pôde Petržalky (remíza 2:2 zachránená gólom Andriča v 88. minúte) a v Púchove (prehra 1:2 sa zrodila v záverečnej desaťminútovke). 

Program 26. kola II. ligy je rozdelený do troch dní.
Program 26. kola II. ligy je rozdelený do troch dní.Flashscore

Druhí Košičania sú síce na jar doposiaľ neporazení v ôsmich stretnutiach, ale hneď trikrát remizovali - dvakrát vonku, raz doma. Inkasovali len štyri góly v troch zápasoch, päťkrát udržali čisté konto. Ich problémom je ale úvodných 45 minút, v ktorých sa presadzujú len ťažko.

Z osemnástich novoročných trief prišlo iba päť v prvom dejstve. Ak žlto-modrí odomknú súpera ako prví, mali by dokráčať k víťazstvu. K priamemu postupu do Fortuna ligy budú potrebovať minimálne dve zaváhania Prešova. A to je obrovská výhoda Šarišanov. Pokiaľ by vyhrali štyri zo zostávajúcich piatich súbojov, prvá priečka im neujde.

Košičanom musia pomôcť ostatní súperi, ktorí vyzvú Prešov.
Košičanom musia pomôcť ostatní súperi, ktorí vyzvú Prešov.FC Košice/Tomáš Cicoň

Favorit z druhého najväčšieho mesta na Slovensku má lepšie skóre, vzájomné duely by bitku o umiestnenie nerozuzlili. V poradí 26. kolo ešte o postupujúcom s istotou nerozhodne, no môže všetko premiešať... Alebo vyjasniť.

Na diaľku sa bude bojovať aj o kráľa strelcov. Zatiaľ čo Dolný má na konte 17 gólov, Košičan Landing Sagna 15. Je dôležité podotknúť, že hneď deväť z nich dal trom tímom (Šamorín, Dolný Kubín a Petržalka).

Landing Sagna má momentálne na konte 15 gólov.
Landing Sagna má momentálne na konte 15 gólov.FC Košice/Šimon Pavlišin

Na jeseň sa zverenci trénera Antona Šoltisa vytrápili s Dubnicou, zdolali ju tesne 1:0. V sobotu sa predstavia na jej ihrisku. A práve Dubnica je celok, ktorý je v II. lige posledný a musí bodovať, inak si narobí ešte väčšie problémy.

Záchrana v II. lige

Spodná časť tabuľky odhaľuje, že o zostup sa musí stále obávať šesť celkov. Petržalka je na vzostupe. Impulz s príchodom Michala Kuruca prišiel v pravý čas, známa futbalová značka podáva zlepšené výkony a nemala by mať problém pozbierať ďalšie body. 

Horšie je na tom dvanásty Trebišov, ktorý na jar pod Branislavom Sokolim nevyhral. Z 24 možných bodov vydoloval dva a klesol výrazne nižšie, ako by chcel. Trinásty Dolný Kubín má výsledky ako na hojdačke. Výhra, remíza, výhra, prehra, výhra. Pravdou je, že Dynamo sa vďaka tomu odlepilo od chvostu súťaže a dostalo pod tlak iných. V nedeľu zamieri na umelý trávnik Petržalky. 

Petržalka s Trebišovom sa prvoplánovo nemusia báť zostupu, ešte ale potrebujú získavať body.
Petržalka s Trebišovom sa prvoplánovo nemusia báť zostupu, ešte ale potrebujú získavať body.Flashscore

Poprepájané to máme aj smerom nižšie. Humenné na štrnástej priečke cestuje v sobotu na pôdu Trebišova. V ostatných dvoch súbojoch získalo iba bod a ak sa nechce obávať o ataky momentálne zostupujúcich tímov, musí sa výrazne zlepšiť v koncovke. Osemnásť zásahov je suverénne najmenej v celej II. lige. Druhým najhorším klubom je Trebišov (23). 

"Čierny Peter" patrí aktuálne pätnástej Rači a šestnástej Dubnici. Bratislavský klub privíta iného nováčika - Považskú Bystricu, zatiaľ čo Dubnica, ako sme už spomínali, Košice. Keď naposledy celok z Považia poznal chuť víťazstva, písal sa ešte 22. október 2022. Akoby symbolicky, polroka od posledného triumfu, môže outsider súťaže poraziť ašpiranta na postup. Desaťzápasovú šnúru bez výhry by sa už patrilo prerušiť.

Celky na posledných dvoch priečkach opustia II. ligu.
Celky na posledných dvoch priečkach opustia II. ligu.Flashscore

Komu "o nič" nejde?

Teoreticky je v hre, aspoň o baráž, naďalej aj tretie Komárno, ktoré stráca na druhé miesto šesť bodov, na prvý Prešov desať. Muselo by nastať ale veľa prekvapení, aby KFC ešte mohlo pomýšľať na miestenku do dvojzápasu o postup.

Pozrite si program 26. kola II. ligy

Celkovo na štvrtej až desiatej pozícii prakticky ide "už len" o umiestnenie. Tieto tímy sú príliš ďaleko od postupových priečok a zároveň majú dostatočný náskok na vody, ktoré znamenajú vojnu o udržanie. Spokojnosť za ostatných päť kôl zavládla v Pohroní, ktoré dalo zabudnúť na katastrofálnu jeseň. Získalo 13 z 15 bodov, hoci tri mu boli pridelené dodatočne za kontumáciu v Žiline.

Tímy na šiestom až desiatom mieste už nemajú nádej na postup a zároveň sa v II. lige udržia.
Tímy na šiestom až desiatom mieste už nemajú nádej na postup a zároveň sa v II. lige udržia.Flashscore