Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Naposledy nečakane vyhrali. Zamotá Slovan boj Košíc o priamy postup do Fortuna ligy?

Košičan Boris Turčák v jesennom súboji proti Slovanu "B".
Košičan Boris Turčák v jesennom súboji proti Slovanu "B".FC Košice/Šimon Pavlišin
Druhú najvyššiu futbalová súťaž na Slovensku čaká 28. kolo. Zápasy sú tradične rozdelené do troch dní, pričom už v piatok môže byť na čele tabuľky nový líder. A to za predpokladu, že Košice zvládnu duel na Pasienkoch proti mladíkom zo Slovana.

Na jeseň šokovali

Mal to byť ďalší jednoznačný duel s rezervou Slovana. Kurz na hostí sa šplhal do výšin, aké majú outsideri v španielskej La Lige, keď zavítajú na pôdu Realu Madrid či Barcelony. Všetko to podporovala aj história, veď Košičania proti súperovi z hlavného mesta z piatich duelov v II. lige päťkrát vyhrali a dokonca neinkasovali, keď zaznamenali famózne skóre 15:0! Lenže 15. októbra 2022 to bola iná káva.

V úvodnej desaťminútovke mohli skórovať Pačinda aj Sagna. Prvého vychytal Ružinský, ktorý v metropole východu pôsobil po konci v doraste šesť rokov. Legionár zo Senegalu potom netrafil prázdnu bránu. Na konci dejstva mohol po kurióznom odraze skórovať Liener. Na opačnej strane nechal kapitán Hornyák vyniknúť Kiru. 

Ružinský v súboji s Jakúbekom.
Ružinský v súboji s Jakúbekom.FC Košice/Šimon Pavlišin

Križan hrdinom

Špecifikom stretnutia bolo nasadenie Richarda Križana. Toho poslal do "béčka" Vladimír Weiss st. za slabé výkony spolu s Uche Agbom, obaja mali na konte plnú minutáž. A práve po chybe slovenského stopéra išli domáci do vedenia, kontru troch proti jednému zakončil so šťastím a na dvakrát Sagna. Tam sa ale ťaženie FC zaseklo.

Netrvalo to ani štyri minúty a bolo vyrovnané. Križan sa revanšoval a z voleja po štandardke dal zabudnúť na svoju chybu. Košická futbalová aréna zmĺkla v 74. minúte. Prv pálil Hornyák "len" do brvna, potom Nikitin z voleja trafil Patrika Čiernika, od ktorého sa lopta odrazila za Kiru.

Domáci sa márne snažili o návrat, neuspel Jakúbek, žolík Gáll a druhú trefu nepridal Sagna. K remíze nepomohlo ani sedem nadstavených minút, Košice prišli o body.

Smútok na tvárach Košičanov po nečakanej jesennej prehre.
Smútok na tvárach Košičanov po nečakanej jesennej prehre.FC Košice/Šimon Pavlišin

Kto príde z prvého tímu teraz?

To ťažko povedať. "Béčku" Slovana sa dlhodobo nedarí, z ostatných ôsmich duelov vyhralo len raz a iba vďaka dobrej jeseni a skvelému štartu jari sa nemusí obávať o zostup. Štyri posledné stretnutia rezervy nepriniesli žiadne zaujímavejšie mená. Vhodnou paralelou je ale súboj s Považskou Bystricou zo 7. apríla. Prečo? 

Rovnako ako tento víkend, aj vtedy čakala Slovan dôležitá bitka o titul vo Fortuna lige s Dunajskou Stredou. Za druhý tím si zahrali Maudo, Agbo, Lichý, Zuberu i Holman, pričom len Lichý a Zuberu boli v nominácii na následný nedeľajší zápas s DAC, ktorý presedeli celý na lavičke náhradníkov. 

Program 28. kola.
Program 28. kola.Flashscore

Napriek zlej forme mladých "belasých" nebudú Košičania na Pasienkoch takí favoriti ako na jeseň. Odhadujeme, že po dvojzápase s Trnavou, ktorý zahŕňa bolestivú prehru vo finále Slovenského pohára, sa Slovan nebude chcieť zahrávať s osudom a v piatok nepostaví žiadneho hráča, hoci iba z lavičky prvého tímu. Aj preto budú východniari favoritom. Dobre vedia, že ak ešte chcú pomýšľať na priamy postup, musia v hlavnom meste zvíťaziť. 

Slovan "B" - Košice, piatok 17:00

Ďalšie zaváhanie je neprípustné

Matematika hovorí jasnou rečou. Ak Prešov vyhrá svoje všetky ostatné stretnutia, skončí prvý. Ak by vyhral dvakrát a raz remizoval, pričom Košičania by si pripísali tri triumfy, potom by sa na Šariši išlo len do baráže. 

Naposledy si zverenci trénera Mareka Petruša vybrali "deň blbec", keď na "domácej" pôde v Ličartovciach urobili z brankára Rače Reného Žákecha hrdinu. Po záverenčom hvizde panovala bezgólová remíza, ktorá znamenala zmenšenie náskoku na Košice zo štyroch na dva body.

Bitka o priamy postup do Fortuna ligy pokračuje.
Bitka o priamy postup do Fortuna ligy pokračuje.Flashscore

Prešov sa v sobotu predstaví v Považskej Bystrici na ihrisku nováčika. Ten sa už nemusí báť o udržanie, preto môže hrať uvoľnene(jšie). MŠK nevyhralo v uplynulých štyroch zápasoch, no podobnú štatistiku mala pred týždňom aj Rača.

Na druhej strane je faktom, že Považania sú doma šiestym najlepším celkom, pričom v lige sú až na desiatej priečke. A potom tu máme bilanciu, ktorá hovorí o tom, že žiadny iný tím nezaznamenal vonku viac výher ako Prešov - osem. Sedem ich má na konte už spomínaná rezerva Slovana. 

Považská Bystrica - Prešov, sobota 16:00

Dubnica jednou nohou v III. lige

Iný celok z Považia má iné starosti. Posledná Dubnica je krok od vypadnutia. Na konte má 22 bodov, naposledy v šesťbodovom dueli prehrala v Humennom 1:3 a potrebuje bezpodmienečne zvíťaziť. Tri kolá pred koncom stráca na dvojicu Humenné - Dolný Kubín šesť bodov. Tu už veľmi nie je o čom. V sobotu bude FK hostiť Šamorín.

Tabuľka II. ligy.
Tabuľka II. ligy.Flashscore

Rača je pätnásta a zaostáva stráca tri body. Po povzbudivom výkone proti lídrovi tabuľky privíta v nedeľu doobeda štvrté Pohronie. Náročný súper, čo sa potvrdilo aj na jeseň. Vtedy v Žiari nad Hronom bývalý fortunaligista triumfoval aj napriek tomu, že prežil vyše hodinové oslabenie po vylúčení Mateusa, počas ktorého dokázal streliť rozhodujúci zásah.

A na záver tu máme Humenné a Dolný Kubín, ktoré držia v rukách všetky tromfy. Východniari zavítajú v sobotu do Púchova, Kubínčania o deň neskôr zase nie až tak ďaleko - konkrétne na umelú trávu do Žiliny. Po nedeli môže byť rébus o prvom zostupujúcom tíme definitívne vyriešený.

Pozrite si prehľad II. ligy.