Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Outsider z Rače Prešovu vzal, Púchov Košiciam dal. Brankár nováčika zamiešal boj o postup

Košičania sa tešia z prvého gólu proti Púchovu. To ešte netušili, že ich poteší aj Rača.
Košičania sa tešia z prvého gólu proti Púchovu. To ešte netušili, že ich poteší aj Rača.FC Košice/Šimon Pavlišin
Nečakané zakopnutie Prešova s Račou a triumf Košíc s Púchovom robí z druhej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže ideálnu zápletku. Do konca zostávajú tri kolá a v bitke o priamy postup do Fortuna ligy je medzi dvomi celkami z východu rozdiel už iba dvojbodový.

Žákech hrdinom Košíc v Ličartovciach

Možno trochu krkolomný začiatok článku, ale hneď si ho vysvetlíme. Brankár Rače René Žákech vychytal nováčikovi z Bratislavy remízu na pôde prvého Prešova, ktorý hrá svoje domáce duely v Ličartovciach. To potešilo druhých Košičanov, keďže ich manko na lídra sa zmenšilo o polovicu.

Pred duelom boli Šarišania obrovským favoritom, ale ako to už býva, prognózy proti outsiderovi často búra práve muž medzi tromi žrďami. Stále iba dvadsaťjedenročný gólman, ktorý zažíva vôbec prvú sezónu medzi profesionálmi v II. lige, vychytal šance Horvátha, Dolného, Keresteša, Sokola či Milunoviča. A keď už bol odchovanec Trenčína prekonaný, pomohla mu konštrukcia brány. 

Pušný prach zvlhol Jozefovi Dolnému, topkanonier ďalší gól k svojim 19 zásahom nepridal. Bol to prvý duel od 1. novembra 2022, v ktorom sa Prešovu nepodarilo skórovať. Správanie hostí vrátane nadávok nebolo najlepším príkladom, ako zachovať integritu v športe, ale vo vypätom boji o postup a záchranu sa dejú rôzne veci.

Boj o priamy postup do Fortuna ligy sa skomplikoval.
Boj o priamy postup do Fortuna ligy sa skomplikoval.Flashscore

Niekedy to skončí až v rieke

Vedomý straty si je aj Marko Milunovič. Srbský stredopoliar sa s pocitmi podelil pre facebookovú stránku klubu. "Máme čo ľutovať. Boli sme suverénne lepší, o nadstavenom čase a rozhodcoch ani nechcem rozprávať. Je to zlé. Taký je futbal, nemali sme šťastie. Niektoré strely skončia niekedy až vzadu v rieke, teraz to mierilo do brány, ale brankár chytil všetko, čo sa chytiť dalo."

Prešov má ale naďalej všetko vo vlastných rukách. Ak by totiž triumfoval vo všetkých zvyšných meraniach síl, bol by to on, kto ide do Fortuna ligy. "Do každého duelu musíme ísť s tým, že ideme vyhrať. Nemusíme sa pozerať na iných. Snáď to pôjde a verím, že sa preberieme čím skôr. Niekedy sa stalo, že sme vyhrali možno nezaslúžene, ale teraz sme nezaslúžene remizovali," doplnil triezvo Milunovič.

Okrem Košíc remíza potešila aj Raču. Tá je v hre o udržanie sa v II. lige na pätnástej priečke a vďaka bodu stráca tri kolá pred koncom tri body na dvojicu Humenné - Dolný Kubín. O tom viac neskôr.

Kompletné výsledky 27. kola.
Kompletné výsledky 27. kola.Flashscore

Dve chyby = 2:0

Kým Prešov sa trápil celý duel, v Košiciach bolo rozhodnuté prakticky do polhodiny. A môžu si za to sami hostia z Púchova. Prv Jakubkovo dlhé prenesenie hry podcenili Pilný s Kaufmanom a Mizerák hlavičkou poľahky skóroval. Zlá rozohrávka Martinčeka bola vystihnutá Jakúbekom, lopty sa chopil Pačinda, obišiel gólmana a suverénne zvýšil na 2:0.

Považania na rozdiel od Rače neboli bez príležitostí. Po Letenayovom zakončení à la Zlatan Ibrahimovič mohlo byť znížené, ale Kira predviedol famózny zákrok. Nepresadili sa ani Kaufman či Martinček, žlto-modrí poistku nepridali a duel sa po dvoch chybách Púchova skončil 2:0 pre Košice. Siedmy vzájomný súboj klubov v histórii II. ligy sa skončil šiestym víťazstvom východniarov. 

Pre Erika Pačindu (v strede) to bol proti Púchovu deviaty zásah v sezóne.
Pre Erika Pačindu (v strede) to bol proti Púchovu deviaty zásah v sezóne.FC Košice/Šimon Pavlišin

"Mrzia ma inkasované góly, pretože to boli veľké darčeky. Nevravím, že Košice nemali šance, ale vyložené určite nie. Skórovali po našich chybách. Treba priznať, že my sme ich bránu v podstate neohrozili a vyhrali teda zaslúžene. Ako východniar sa ale teším z košicko-prešovského súboja o postup, obom klubom držím palce," nechal sa počuť kouč hostí Vladimír Cifranič, ktorého citovala stránka fckosice.sk

Séria troch košických výhier prichádza v pravom čase. Vyrovnali tým svoje maximum z aktuálneho ročníka z prelomu októbra a novembra. Fanúšikovia na jeseň kritizovali málo atraktívny futbal zverencov Antona Šoltisa, na jar je to ale iná pesnička. Z 30 možných bodov získali Košice 24, dali 22 gólov, inkasovali len päťkrát. Mentálne je na tom lepšie druhý celok tabuľky, tlak je na Prešovčanoch. A to pripomíname, že Tatran je v II. lige iba nováčikom. Každopádne môžeme byť radi, že bitka o postup sa zamotala.

V Dubnici to môžu pomaly baliť

Do tretice sa hral dôležitý súboj na východe. Pre zmenu v Humennom a nešlo o postup, ale o udržanie sa v súťaži. Domáce FK zabralo naplno v najlepšom možnom čase, porazilo Dubnicu 3:1. Bolo to K.O. pre dlhoročného účastníka druhej najvyššej súťaže? Pravdepodobne áno. 

Celok z Považia je na poslednom 16. mieste. Na záchranu stráca šesť bodov a v záverečných troch kolách potrebuje minimálne dvakrát zvíťaziť. Šesť bodov ale podľa všetkého stačiť nebude. Dubnica síce má lepšie vzájomné zápasy s Dolným Kubínom, no horšie s Humenným. Nezabúdajme, že oba tieto kluby môžu rovnako bodovať a to môže aj pätnásta Rača.

O zostup sa nemusia báť v Šamoríne či v Petržalke.
O zostup sa nemusia báť v Šamoríne či v Petržalke.Flashscore

Už len zopakujeme štatistiku, ktorú sme priniesli aj minule. Dubnica vyhrala naposledy v lige ešte 22. októbra 2022. Dvanásť stretnutí bez triumfu a len so štyrmi získanými bodmi... To je, žiaľ, hodné zostupu.

Pozornosť sa preto obracia na trojicu Humenné (28 bodov), Dolný Kubín (28) a Rača (25). Tu musíme podotknúť, že práve Rača je pri pohľade na najbližší program na tom najhoršie. Privíta na jar solídne hrajúce Pohronie a v poslednom kole Košice, vonku sa stretne s Komárnom. Ak René Žákech nevytiahne ďalšiu zo svojich brankárskych šou, udržanie jedného z troch bratislavských celkov v II. lige môže byť Mission Impossible.

V rýchlosti sa vrátime aj k Dolnému Kubínu. Ten ešte na začiatku 83. minúty prehrával doma s Považskou Bystricou 0:2, s Dynamom to nevyzeralo vôbec dobre. Potom sa k slovu prihlásili žolíci z lavičky. Prv Budinský znížil a potom Amobi vyrovnal na konečných 2:2. Všetko v priebehu štyroch minút. Je to cenný bod pre MFK, ktorý môže znamenať aj záchranu.

Najhoršie to vyzerá byť s Dubnicou a Račou.
Najhoršie to vyzerá byť s Dubnicou a Račou.Flashscore

Pozrite si kompletnú tabuľku II. ligy.