Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Utratili milióny a chcú slávu. Saudské kluby začínajú boj v ázijskej Lige majstrov

Ronaldo chce získať ďalšie kontinentálne prvenstvo.
Ronaldo chce získať ďalšie kontinentálne prvenstvo.Reuters
Päťnásobný víťaz Ligy majstrov UEFA Cristiano Ronaldo (38) odštartuje v stredu 19. septembra svoju snahu získať ďalší kontinentálny titul, ktorý by pridal do svojho životopisu. Jeho Al-Nassr začne svoju sezónu v ázijskej Lige majstrov proti vicemajstrovi z roku 2020 - iránskemu Persepolisu.

Ronaldo, ktorý získal európske tituly s Manchestrom United a Realom Madrid, takisto ako množstvo ďalších prominentných futbalistov zlákaných do Saudi Pro League, dodá kvalitu aj medzinárodnej ázijskej klubovej súťaži, ktorá sa začína 18. septembra.

Al-Nassr je jedným zo 40 klubov z 20 líg celej konfederácie, ktoré boli rozdelené do 10 skupín a od pondelka začnú svoje boje. Iba víťazi skupín si zaručia postup do vyraďovacích bojov, v ktorých sa bude súperiť o hlavnú cenu 3,75 mil. eur. Táto suma sa zdá byť zanedbateľná v porovnaní s tým, čo saudské kluby minuli na nákup hviezd, aby zlepšili imidž ligy, ktorá aj pred prestupovou ofenzívou patrila medzi najlepšie na kontinente.

Al-Hilal, ktorý v auguste získal Neymara z PSG za 90 miliónov eur, je najúspešnejším klubom v ázijskej top súťaži, keď štyrikrát získal titul a v poslednom ročníku prehral vo finále s japonským klubom Urawa Red Diamonds.

Tím z Rijádu trénuje Portugalčan Jorge Jesus, v kádri má až 12 hráčov, ktorí reprezentovali Saudskú Arábiu na posledných majstrovstvách sveta. Hviezdnymi posilami sú aj Aleksandar Mitrovič, Ruben Neves a Sergej Milinkovič-Savič.

Svoje ťaženie odštartoval tento celok remízou s uzbeckým Navbahoru v skupine D, v ktorej sú aj indický Mumbai City a iránsky Nassaji Mazandaran. Saudi budú môcť postaviť až šesť zahraničných posíl po tom, ako AFC uvoľnila predpisy týkajúce sa týchto futbalistov.

Al-Ittihad Karima Benzemu, úradujúci šampión Saudi Pro League, sa bude snažiť získať svoj prvý celoázijský titul od roku 2005 a svoju snahu začal výhrou nad AGMK, potom sa stretne s iránskym Sepahanom a irackým Air Force v skupine C.

Karty budú chcieť zamiešať aj japonské tímy. Urawa sa v stredu stretne s čínskym majstrom Wuhan Three Towns v úvodnom dueli skupiny J. Za súperov majú aj Pohang Steelers a Hanoi FC, zatiaľ čo víťazi titulu v J1 League Yokohama F Marinos sa stretnú s kádrom Incheon United.

Kawasaki Frontale medzitým čaká ťažký súboj proti malajzijskému Johor Darul Ta'zim v skupine I, v ktorej sú aj dvojnásobní víťazi Ulsan Hyundai z Južnej Kórey a thajský BG Pathum United.

Skupinová fáza súťaže, posledná v súčasnom formáte, potrvá do 13. decembra. Vyraďovacia fáza sa začne 12. februára a finále sa bude hrať (vo formáte doma a vonku) 11. a 18. mája.

Výsledky prvých skupinových duelov ázijskej LM
Výsledky prvých skupinových duelov ázijskej LMFlashscore