Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepší strelec AFCONu hral 11 rokov za reprezentáciu neoprávnene, po treste ukončil kariéru

Nsue hral 11 rokov za Rovníkovú Guineu nelegálne.
Nsue hral 11 rokov za Rovníkovú Guineu nelegálne. Profimedia
Najlepší strelec tohtoročného Afrického pohára národov Emilio Nsue (34) hral posledných 11 rokov za Rovníkovú Guineu nelegálne. Vyplýva to z podrobného zdôvodnenia šesťmesačného zákazu štartu, ktorý útočníkovi v máji udelila medzinárodná federácia FIFA.

Nsue, ktorý predtým hral aj za Birmingham či Middlesbrough, strelil na kontinentálnom šampionáte v Pobreží Slonoviny päť gólov a pomohol Rovníkovej Guinei dostať sa do osemfinále. Podľa pravidiel však na turnaji vôbec nemal hrať a to ani celých desať rokov predtým.

FIFA v pondelok zverejnila rozšírené zdôvodnenie trestu, ktorý nad Nsuom vyniesla 10. mája. Pripomenula v ňom, že hráčovi narodenému v Španielsku nikdy nedovolila reprezentovať malú stredoafrickú krajinu, ktorá navyše už bola v minulosti za jeho nasadenie potrestaná.

Nsue a jeho čísla za Rovníkovú Guineu.
Nsue a jeho čísla za Rovníkovú Guineu.Flashscore

Nsue sa narodil na Malorke španielskej matke a otcovi z Rovníkovej Guiney, pričom reprezentoval Španielsko na mládežníckej úrovni vrátane majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov. Futbalisti môžu zmeniť národný tím, ak nemajú štarty za seniorskú reprezentáciu a ak majú dvojité občianstvo.

FIFA však zamietla Nsueho žiadosť hrať za Rovníkovú Guineu, pretože občianstvo získal až po tom, čo hral za španielsku mládežnícku reprezentáciu. V tom čase už mal za sebou dva štarty v africkej kvalifikácii na MS 2014 a FIFA v oboch týchto zápasoch kontroverzne rozhodla v neprospech Rovníkovej Guinei.

Napriek tomu Nsue naďalej obliekal dres bývalej španielskej kolónie a odohral dva kvalifikačné zápasy na MS a tri africké šampionáty. Podľa agentúry Reuters nie je jasné, prečo sa federácia začala jeho prípadom opäť zaoberať až teraz. Pravdepodobne ju však vyprovokovala pozornosť, ktorú hráč získal vďaka korunovácii kráľa strelcov turnaja.

FIFA teraz Rovníkovej Guinei odobrala šesť bodov za dve víťazstvá v novembrových stretoch kvalifikácie MS 2026, v ktorých Nsue skóroval a rodákovi z Palmy udelila šesťmesačný zákaz účasti na medzinárodných zápasoch. Hráč španielskeho treťoligového tímu Intercity však po africkom šampionáte ukončil reprezentáčnú kariéru.