Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rovníková Guinea a Nigéria oslavujú, osemfinále aj pre Egypt. Ghana šokujúco končí

Aktualizované
Nigéria postupuje z druhého miesta.
Nigéria postupuje z druhého miesta.Profimedia
Do ďalšej fázy Afrického pohára národov postúpili reprezentácie Rovníkovej Guiney a Nigérie. Víťaz A-skupiny zdolal v pondelok Pobrežie Slonoviny vysoko 4:0. Bez bodu skončila v tabuľke Guinea-Bissau. "Béčko" prinieslo poriadnu drámu, v osemfinále uvidíme Kapverdy a Egypt na úkor Ghany.

Skupina A

Rovníková Guinea - Pobrežie Slonoviny 4:0

Rovníková Guinea šokovala futbalový svet aj vo svojom záverečnom stretnutí v skupine. Na triumfe prímorského štátu zo strednej Afriky mal veľký podiel dvojgólový Emilio Nsue, ktorý potvrdil strelecký apetít a s piatimi zásahmi vedie tabuľku kanonierov. Cesta na turnaji môže pre zaskočeného usporiadateľa skončiť už po troch zápasoch. Z pozície tretieho tímu musí čakať na výsledky ostatných duelov, hoci jeho nádeje na postup nie sú veľké, pretože s trojbodovým ziskom a negatívnym skóre 2:5 sa ešte nikomu postúpiť nepodarilo.

Guinea-Bissau - Nigéria 0:1

Favorita k úspechu nasmeroval ukážkovým vlastným gólom smoliar Opa Sangante. Omyl 32-ročného obrancu z druhej najvyššej francúzskej súťaže tak len podčiarkol nevydarené pôsobenie "Djurtus" na šampionáte, ktoré zakončili ďalšou prehrou. Krajina tak nevyhrala ani vo svojom 12. stretnutí na Africkom pohári národov.

Prvé stretnutia vyraďovacej fázy sú na programe od 27. januára.

Tabuľka A-skupiny.
Tabuľka A-skupiny.Flashscore

Skupina B

Kapverdy - Egypt 2:2

Trenčiansky gólman Vozinha v bráne ostrovného celku oslavuje víťazstvo v skupine, jeho tím navyše prešiel základnou fázou bez prehry. Kapverdy sa dokonca pred prestávkou dostali do vedenia, po zmene strán však vyrovnal Trezeguet. V nadstavenom čase druhého dejstva "hostia" najskôr na chvíľu otočili priebeh stretnutia, ale "Modrí žraloci" dokázali nájsť neskorú odpoveď. Nerozhodný výsledok sledoval z tribúny aj zranený Mohamed Salah, ktorý bude spoluhráčom fandiť aj vo vyraďovacej časti, kam ich poslal výbuch Ghany v súbežne hranom stretnutí.

Mozambik - Ghana 2:2

"Black Stars" patrili pred turnajom medzi najväčších kandidátov na celkové víťazstvo. Favorit dlho siahal po postupe do osemfinále, dvomi premenenými pokutovými kopmi mu dvojgólový náskok zabezpečil útočník Crystal Palace Jordan Ayew. V nadstavenom čase však prišlo nevídané zlyhanie, Mozambik v priebehu troch minút vyrovnal a odsunul Ghanu na nepostupové tretie miesto s dvomi získanými bodmi. Outsider obsadil štvrtú priečku, len o skóre za svojím pondelkovým súperom.