Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úmyselne odklonený let? Nigérijčania sa sťažujú na Líbyjčanov: Nechali nás bez jedla a pitia

Victor Boniface na letisku v Líbyi.
Victor Boniface na letisku v Líbyi.@WTroostEkong
Ako v napínavom trileri. Nigérijskí futbalisti trávia už viac ako 15 hodín na letisku v Líbyi, kde v nedeľu neplánovane pristáli. Hviezdy Super Eagles na čele s útočníkom Leverkusenu Victorom Bonifaceom (23) obviňujú svojich súperov, ktorí podľa nich nezvládli piatkovú prehru 0:1 a zámerne nechali presmerovať ich let z Bengází na 240 kilometrov vzdialené letisko Al Abraq. Podľa kapitána Williama Troosta-Ekonga (31) sa reprezentanti ocitli bez telefonického spojenia, jedla a pitia.

Hovorca nigérijskej reprezentácie Promise Efoghe pre ESPN uviedol, že tímy Ghany a Sudánu, ktoré v Líbyi odohrajú zápasy mládežníckych reprezentácií, pristáli v Bengází v rovnakom termíne bez akýchkoľvek problémov.

"Asi hodinu pred pristátím bolo naše lietadlo blížiace sa k Bengází presmerované do iného mesta vzdialeného viac ako dve hodiny jazdy od pôvodného cieľa," povedal Efoghe.

Oveľa menej zmierlivý tón použil nigérijský kapitán Troost-Ekong na sociálnej sieti X. "Líbyjská vláda bezdôvodne zrušila naše schválené pristátie v Benghází. Uzamkli brány letiska a nechali nás bez telefonického spojenia, jedla a pitia. Všetko z dôvodu psychologických hier," uviedol bývalý obranca Watfordu a Udinese.

Podobne rozrušený bol aj najväčší konkurent Patrika Schicka v boji o post útočníka číslo jeden v Leverkusene Boniface."Byť na letisku takmer 13 hodín bez jedla, miesta na spanie či wifi? No tak, Afričania, máme na viac," napísal v pondelok popoludní.

Odveta Líbye?

Je to odveta za správanie nigérijských colníkov, ktorí mali Líbyjčanov "trápiť" pred piatkovým zápasom v Abuji? "Dôrazne odmietame akékoľvek obvinenia, ktoré naznačujú nečistú hru alebo sabotáž. Je dôležité zdôrazniť, že náš národný tím čelil minulý týždeň pri prílete do Nigérie značným problémom," uvádza sa vo vyhlásení líbyjskej reprezentácie na X.

"Naša batožina bola prehľadaná priamo v lietadle v Nigérii pred hodinou. Zdržali sme sa tak tri hodiny, kým sme sa dostali z jedného mesta do druhého, hoci sme cestovali súkromným lietadlom. Je to absolútne neuveriteľné, pretože hneď vedľa štadióna, kde sme mali hrať, sa nachádzalo medzinárodné letisko," kontroval líbyjský kapitán Faisal Al-Badri.

"Po dlhých prestojoch prišli na letisko tri neklimatizované mikrobusy. Ako dlho sa nám ešte bude dostávať takéhoto privítania? Kým iné tímy sú prijímané na najlepších letiskách a v najlepších hoteloch, my by sme si to mali nechať? Toto musíme trpieť dlhé roky, treba s tým niečo urobiť. Žiadame reciprocitu a aby sa tým naše úrady zaoberali," dodal Al-Badri.

Nigérijčania: Hrať nebudeme

Africká federácia sa celou záležitosťou začala zaoberať v pondelok ráno a utorkový duel odložila. Zatiaľ nie je jasné, či sa zápas uskutoční neskôr, alebo bude skontumovaný v prospech jedného z tímov. Podľa posledných správ však Nigérijčania z bezpečnostných dôvodov odletia späť domov už počas pondelka. "Spolu s tímom sme sa rozhodli, že nebudeme hrať," uviedol Troost-Ekong na sociálnych sieťach.

Nigérijčania v piatok zdolali Líbyjčanov 1:0 vďaka gólu stredopoliara Lazia Rím Fisaya Dele-Bashirua z 86. minúty a po troch dueloch záverečnej fázy kvalifikácie sú so siedmimi bodmi prví, Benin drží so šiestimi bodmi druhé postupové miesto. Líbyjčania sú s jedným bodom na poslednom štvrtom mieste.