Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Futbal, basketbal či rugby. Kto sú najväčší favoriti v kolektívnych športoch na olympiáde?

Španielky sú favoritkami na zlato na ženskom futbalovom turnaji.
Španielky sú favoritkami na zlato na ženskom futbalovom turnaji.RFEF
Na parížskej olympiáde bude osem kolektívnych športov. Flashscore Správy prinášajú prehľad najväčších favoritov v každej z disciplín.

Basketbal

Muži: USA

LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Anthony Edwards. To je viac než dosť dôvodov na to, aby sme označili jeden z najdominantnejších olympijských tímov všetkých čias za favorita. Do Francúzska prichádzajú s túžbou po úspechu a čokoľvek iné ako zlato bude pre tím USA považované za fatálne zlyhanie.

Ženy: USA

Je takmer nemožné vybrať iný tím. Hráčky USA sa deväťkrát tešili zo zlata a ťahajú sériu siedmich víťazstiev.

Basketbal (3x3)

Muži: Srbsko

Verte alebo nie, USA na polovičnom ihrisku nedominuje. Srbsko je v tomto športe veľmocou a pokúsi sa zobrať si zlato od Lotyšska.

Ženy: USA

Hoci sú Španielky v dobrej forme, potenciál USA je obrovský. Tím je zložený z hráčok WNBA a majú kvalitu byť o krok pred ostatnými.

Hádzaná

Muži: Francúzsko

S tromi zlatými medailami na posledných štyroch olympijských hrách bolo Francúzsko dominantné v olympijskej hádzanej za posledných šestnásť rokov. Na poslednom turnaji pred ukončením kariéry pomôže aj Nikola Karabatič, všeobecne považovaný za najlepšieho hráča všetkých čias.

Ženy: Francúzsko

Francúzske ženy síce nie sú také dominantné ako muži, ale pred domácimi fanúšikmi obhajujú titul. Ich fyzická sila môže byť v náročných zápasoch dôležitým prínosom.

Futbal

Muži: Španielsko

Na papieri budú najväčšími favoritmi Francúzsko a Argentína, ale Santi Denia zostavil veľmi konkurencieschopný tím Španielska. S takými menami ako sú Miguel Gutiérrez, Fermín López, Pau Cubarsí alebo Álex Baena sa je na čo tešiť.

Ženy: Španielsko

Môžu byť pod väčším tlakom ako muži. Do Paríža prichádzajú ako majsterky sveta a s dvoma hráčkami (Alexia Putellasová a Aitana Bonmatíová), ktoré už vedia, aké to je vyhrať Zlatú loptu. Španielsko je tím, ktorý má všetky predpoklady na výhru.

Pozemný hokej

Muži: Belgicko

Belgičania sú úradujúci olympijskí šampióni a v poslednom čase sa vždy pohybovali na popredných miestach svetového rebríčka. Konkurencia bude tvrdá, ale myslíme si, že Belgicko je favoritom.

Ženy: Holandsko

Na troch z posledných štyroch olympijských hier získali zlato. Hoci tímy ako Argentína čoraz viac klopú na dvere, Holanďanky sa na zvyšok stále pozerajú zhora.

Sedmičkové rugby

Muži: Fidži

Dve účasti a rovnaký počet zlatých medailí. Všetko nasvedčuje tomu, že táto rovnica bude pokračovať. Napriek kvalite súperov bude Fidži jasným favoritom.

Ženy: Nový Zéland

Ak sa kohokoľvek opýtate na ženské rugby, ako jednu z hlavných veľmocí sa povie Nový Zéland. Boli druhé v Riu a prvé v Tokiu. Bude ťažké zdolať ich, ale Austrália by sa o to mohla minimálne pokúsiť.

Volejbal

Muži: Poľsko

Hoci na olympiáde nemali veľa šťastia, Poliaci vedú svetový rebríček a túto dominanciu si preniesli aj na MS. Bude to však tesné. Krajiny ako Japonsko, Brazília a Taliansko sa budú snažiť získať zlato, ale naším tipom na zlato je Poľsko.

Ženy: Brazília

Ak je futbal v Brazílii náboženstvom, nezaostáva ani volejbal. Vo finále v Tokiu prehrali s USA, no vo svetovom rebríčku im patrí druhé miesto. Dvakrát sa stali olympijskými víťazkami. Vždy sa môžu spoľahnúť na nevyčerpateľný talent.

Vodné pólo

Muži: Srbsko

Hoci aktuálnym majstrom sveta je Chorvátsko, tak Srbsko a Maďarsko sú dlhodobými veľmocami v tomto športe. Srbi boli na dvoch olympijských hrách za sebou na najvyššom stupni víťazov.

Ženy: USA

Odkedy ženy vstúpili v tejto disciplíne na olympijské hry v Sydney 2000, USA vždy získali medailu. Prvé zlato prišlo v roku 2012 a odvtedy tradícia pokračuje. Španielsko proti nim dvakrát prehralo vo finále (2012 a 2021).