Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bundesliga potrebuje väčšie štadióny, tvrdí Koller. Prekoná Schick gólové konto českej ikony?

Koller ponúkol svoj pohľad na Bundesligu.
Koller ponúkol svoj pohľad na Bundesligu.Profimedia
Český futbalový obor Jan Koller (51) strávil v Bundeslige päť úspešných sezón. Výnimočné výkony, 59 gólov aj majstrovský titul pre Borussiu Dortmund z neho urobili jednu z ikon nielen pre české publikum. Najlepší strelec histórie futbalovej reprezentácie Česka pre Flashscore Správy rozobral novú sezónu nemeckej najvyššej súťaže.

Aj keď čoraz častejšie hrá padel, futbalu zostal nablízku aj vďaka vysielaniu Bundesligy na stanici Nova Sport. "Keď chodím do štúdií, tak potrebujem mať prehľad o všetkých tímoch, takže si aj sám hľadám informácie a keď sa blíži určitý zápas, tak sa na to musím pripraviť," vravel bývalý strelec.

Aká bude nová sezóna Bundesligy? Bayern v tej poslednej prišiel o víťaznú sériu po dlhých 11 rokoch.

"Je to tak. Bayern nie je zvyknutý na to, že by Bundesligu nevyhrával. Jeho fanúšikovia titul v podstate brali ako samozrejmosť. Myslím, že sa určite pripravia lepšie, než na minulú sezónu. Skončili nakoniec až tretí, to sa berie ako veľký neúspech. Takže v ich tábore sa teraz vyvíja maximálne úsilie a pozornosť, aby sa to neopakovalo. Myslím si, že Bayern má pre nový ročník dostatočnú motiváciu. Som však skôr zvedavý na Leverkusen - či minuloročný titul dokáže obhájiť a bude zase predvádzať naozaj skvelý futbal."

Dávate Leverkusenu šancu?

"Vyzerá to tak, že skoro celý tím zostal relatívne pohromade a zotrval aj tréner Xabi Alonso. To znie ako dobrý základ. Aj preto určite zase budú patriť medzi favoritov."

V Leverkusene je pomerne výrazná česká stopa. Patrik Schick je na najlepšej ceste vyrovnať váš bundesligový strelecký účet. Na konte má počas štyroch sezón už 43 gólov a aby vás dohnal, tak ich potrebuje ešte 16. Veríte mu v tomto ohľade?

"Záleží dosť na tom, či bude zdravý. Bude mať veľkú konkurenciu vo Victorovi Bonifaceovi. Leverkusen bude hrať Ligu majstrov a zostava bude veľmi rotovať. Takže určite dostane veľký priestor, ale zároveň nebude útočníkom číslo jeden. Až v priebehu sezóny sa uvidí, kto bude mať lepšiu formu."

O miesto bude bojovať aj brankár Matěj Kovář. Vlani dostával priestor najmä v Európe.

"Myslím, že to asi bude v podobnom móde. Vďaka minulosti zrejme Lukáš Hrádecký ešte zostane na nejaký čas jednotkou tímu. Ale Matej si zachytá. Tým, že Leverkusen je teraz v Lige majstrov, tak asi aj Hrádecký bude chytať Európu a Matej naopak dostane viac zápasov v Bundeslige."

O vás je však známe, že máte srdce v Dortmunde. Tam počítajú straty. Skončil tréner Edin Terzič, odišiel Marco Reus a chýba aj strelec Niclas Füllkrug.

"To je vývoj, časom si tým prechádza každé mužstvo. Mne sa cez leto ich prestupová aktivita páčila. Dortmund bol aktívny a sám som zvedavý, ako sa nové posily chytia. Či už Max Beier a Serhou Guirassy, ktorí Bundesligu poznajú, alebo Pascal Gross. To všetko sú zaujímaví hráči. Verím, že hlavne v lige to bude lepšie. Minuloročné finále Champions League bolo skvelé, ale v podstate to bolo nad plán."

Aké ďalšie tímy majú šancu zasiahnuť do boja o titul?

"V Bundeslige človek nikdy nevie, každý rok vyskočí nahor nejaký tím, pri ktorom by ste to pred sezónou nečakali. Predvlani to bol Union Berlín, naposledy napríklad Stuttgart. Ten sa teraz trochu oslabil, tak sa uvidí, ako dokáže držať krok. Ambície zapojiť sa do boja o titul určite zase bude mať Lipsko, rozhodne bude chcieť byť hore."

Nemecko má za sebou usporiadanie Eura, ale už predtým boli plné štadióny. Môže tento futbalový sviatok ešte viac podporiť záujem o futbal?

"Myslím, že to už ani nejde. Jedine, že by sa postavili nové arény, niektoré tímy by ich naozaj uživili. Vlastne je to teraz téma aj v Dortmunde, ktorý by nemal problém naplniť 120-tisíc sedačiek. Už vlani sa predalo 55-tisíc permanentiek a tento rok bol záujem ešte väčší. Napríklad Leverkusen má malý štadión, len 30-tisíc sedadiel, a myslím, že bude potrebné postaviť väčší."

Preview Bundesligy

V čom vidíte dôvod nemeckého futbalového šialenstva?

"Obrovský je záujem médií, ale hlavne je to o tom, čo sa ponúka. Kto vidí Bundesligu, tak potvrdí, že ten produkt je skvelý a ľudia sa tam futbalom naozaj bavia."

To však v anglickej Premier League predsa platí tiež.

"Anglicko má povesť smotánky, o jej kvalite sa nemusíme baviť. Ja osobne, keď sa potom pozriem na futbal v Bundeslige, tak ma baví viac. Aj keď to porovnám napríklad so španielskou alebo talianskou ligou, tak je pre mňa najatraktívnejšia tá nemecká. V ponuke sú skvelé zápasy a je jedno, či hrajú tímy o titul, alebo hrá posledný s predposledným. Proste vždy sa niečo deje."