Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Bitka o Viedeň bola kedysi aj súbojom o najlepšieho futbalistu na svete

Viedenské derby číslo 341 sa v októbri 2023 skončilo remízou 0:0. Ako dopadne to nasledujúce?
Viedenské derby číslo 341 sa v októbri 2023 skončilo remízou 0:0. Ako dopadne to nasledujúce?Profimedia
Rapid a Austria, tradičné viedenské kluby, sú dva historicky najúspešnejšie tímy v Rakúsku. Od roku 1911, keď sa prvýkrát stretli, ani jeden z nich nikdy nevypadol zo žiadnej najvyššej súťaže, ktorá sa konala na území Rakúska (v závislosti od doby a politickej situácie). Ich súboj je najhranejším derby v kontinentálnej Európe. Len stretnutia ostrovných rivalov z Glasgowa, Edinburghu a Belfastu sa konali viackrát.

SK Rapid Viedeň bol založený v roku 1898 ako Prvý robotnícky klub Viedne (Erster Wiener Arbeiter-Fusball-Club). Jeho pôvodné farby boli červená a modrá, ktoré tím stále používa skrz vonkajšiu sadu dresov. Ešte pred koncom 19. storočia bol premenovaný na súčasný Sportklub Rapid Wien. V roku 1904 potom prijal dnešnú ikonickú kombináciu zelenej a bielej farby.

FK Austria Viedeň vznikla v roku 1910 a farby jej dresov sú zároveň hlavným poznávacím znakom klubu. Odtiene sú zároveň prezývkami rivalov - v mestskom derby proti sebe stoja zeleno-bieli (Die Grün-Weißen) a fialovo-bieli (Die Veilchen).

Rapid vďaka svojmu pôvodu a zakladateľom tradične podporuje mestská robotnícka trieda. Naproti tomu Austria bola pred druhou svetovou vojnou klubom strednej triedy a inteligencie a bola vnímaná ako súčasť viedenskej kaviarenskej kultúry.

Odvtedy, najmä s rastúcim úspechom oboch súperov, si Rapid aj Austria získali fanúšikov po celom Rakúsku a v súčasnosti sa ich priaznivci nedajú tak jednoznačne zaradiť do rôznych sociálnych vrstiev. Určité sociálno-ekonomické rozdiely medzi fanúšikovskými tábormi oboch tímov však stále pretrvávajú.

Bican verzus Sindelar

Medzivojnová Viedeň bola arénou súboja dvoch veľkých futbalistov tej doby, možno dvoch úplne najlepších. Jedným z nich bol Pepi Bican, ktorý sa narodil českým rodičom v dnešnom hlavnom meste Rakúska. Podľa mnohých zdrojov je najlepším kanonierom všetkých čias (uvádza sa, že strelil 1 468 súťažných gólov, ale FIFA mu počíta "len" 805, najmä pre problematické vojnové obdobie). V 30. rokoch 20. storočia Bican žiaril v drese viedenského Rapidu.

Ďalšou veľkou hviezdou Viedne bol Matthias Sindelar. Hráč, ktorý bol vyhlásený za rakúskeho futbalistu 20. storočia, sa narodil ako Matěj Šindelář v Kozlove pri Jihlave. Keď mal dva roky, celá jeho rodina sa presťahovala do Viedne za lepším živobytím. Neskôr sa ako Sindelar stal základným kameňom úspechu Austrie.

Okrem toho, že proti sebe stáli v dresoch dvoch najväčších viedenských tímov, Bican a Sindelar súperili aj o post stredného útočníka v rakúskej reprezentácii. V 30. rokoch 20. storočia bol tento tím známy ako Wunderteam (Zázračný tím). Okrem skvelých výkonov oboch útočníkov s českými koreňmi bol hnacou silou úspechu rakúskeho národného tímu aj tréner a manažér Hugo Meisl (mimochodom, tiež českého pôvodu). Určoval trendy, pokiaľ ide o herný štýl, taktické prvky či rozostavenie.

Celú úspešnú éru rakúskeho futbalu, ako aj všetko ostatné po nej, zásadne poznamenala anexia krajiny nacistickým Nemeckom a druhá svetová vojna.

Stíhanie Rakúska a Rapidu majstrom

V čase anšlusu bol Bican už v Prahe. Od roku 1937 hájil farby Slavie a od roku 1938 československej reprezentácie. Sindelar odmietol hrať za národný tím novej Tretej ríše. Jeho ospravedlnením (v očiach nacistov však výhovorkou) bol zlý zdravotný stav, trpel zranením kolena. V januári 1939 zomrel za zvláštnych okolností, a to na otravu oxidom uhoľnatým vo svojom byte. Mal 35 rokov...

Austria Viedeň neprišla len o svoju najväčšiu hviezdu. Doba dopadla aj na Austriu ako celok. Mnohí jej hráči a funkcionári boli židovského pôvodu, a preto sa klub okamžite stal jedným z hlavných terčov represií nastupujúceho nacistického režimu. Austria dostala označenie Judenklub (židovský klub). Mnohým jeho futbalistom a zamestnancom sa podarilo emigrovať, ale mnohí ďalší boli popravení alebo skončili v koncentračných táboroch.

Medzitým sa väčšina rakúskych klubov zapojila do ligových súťaží v rámci Tretej ríše. Austria Viedeň prežila vojnové obdobie ako klub len s ťažkosťami. V 50. rokoch 20. storočia sa potom prebojovala späť na výslnie. Rapidu sa počas vojny naďalej darilo. V roku 1941 sa dokonca stal majstrom nacistického Nemecka.

Z historického hľadiska sú Rapid a Austria najúspešnejšími rakúskymi klubmi. Rapid získal najviac majstrovských titulov (32). Z hľadiska celkového počtu získaných trofejí má však navrch Austria (59). V poslednom desaťročí však kraľuje rakúskemu futbalu Red Bull Salzburg, ktorý sa v aktuálnej sezóne uchádza o 11. titul v rade. Naposledy vyhral rakúsku Bundesligu iný klub v sezóne 2012/13. Potom viedenské tímy medzi sebou často bojovali o druhé miesto, ale ani to už nie je pravidlom.

V posledných rokoch sa pred Austriu a Rapid dostali ďalší konkurenti ako Sturm Graz a LASK Linz. Ani súčasné postavenie v tabuľke sa celkom nevyrovná veľkosti dvoch viedenských legiend. Napriek tomu to neznižuje význam ich vzájomného súperenia, slávneho a tradičného derby. To s poradovým číslom 342 medzi sebou má výkop v nedeľu 25. februára o 17:00. Duel sledujte na Flashscore.

Argentínsky derby vékend

Uplynulý argentínsky derby víkend bol témou septembrového Derby Weeku. Tentoraz teda len stručný kalendár odvetných zápasov.

Sobota 24. februára

Independiente - Racing Club

Clásico de Avellaneda

Nedeľa 25. februára

Belgrano - Talleres de Córdoba

Clásico cordobés

River Plate - Boca Juniors

Clásico platense

Gimnasia La Plata - Estudiantes

Clásico platense

Newell's Old Boys - Rosario Central

Clásico rosarino

Ďalšie derby týždňa

Sobota 24. februára

Česká republika - FORTUNA:LIGA

Liberec - Jablonec

Podještědské derby

Súboj klubov zo susedných miest na severe Čiech - Liberca a Jablonca - nesie názov podľa vrchu Ještěd s ikonickým hotelom a vysielačom na jeho vrchole. Ještěd sa týči nad oboma mestami a zo štadiónov oboch klubov je naň dobrý výhľad. Liberec ho má aj vo svojom znaku.

Brazília - Campeonato Pernambucano (štátna liga)

Náutico - Sport Club do Recife

Clásico dos Clásicos (Clásico všetkých klasík)

Náutico a Sport Club do Recife sídlia v Recife, hlavnom meste štátu Pernambuco na severovýchode Brazílie. Preto sa ich derby nazýva tiež Clássico do Nordeste (Severovýchodné Clásico). Priamo v meste je však známe ako Clásico všetkých klasík. Hralo sa už 564-krát a má tradíciu od roku 1909.

Brazília - Campeonato Mineiro (štátna liga)

América - Atlético Mineiro

Clássico das Multidoes (Clásico davov)

Najväčšie derby brazílskeho mesta Belo Horizonte je zápas medzi Atlético Mineiro a Cruzeiro. Väčším mestským rivalom Atlética však bývala América FC. Tento zápas tradične prilákal najviac divákov, preto sa mu hovorí Clásico davov (čo je aj bežný názov pre mnohé derby inde v Brazílii).

Nedeľa 25. februára

Mexiko - Liga MX

Club América - Cruz Azul

Clásico Joven (Mladé clásico)

Club América a Cruz Azul sídlia v hlavnom meste Ciudad de México. Prvý z nich je klubom bohatých a mocných, zatiaľ čo druhý reprezentuje robotnícku triedu. Prezývka futbalistov a fanúšikov Cruz Azul je "cementári" (klub bol založený v roku 1927 ako súčasť rovnomennej cementárskej spoločnosti).

Belgicko - Jupiler Pro League

Club Brugge - Anderlecht

De Topper (Topový zápas)

Toto súperenie je historicky najväčším zápasom belgického futbalu, najmä pre Flámov, holandsky (flámsky) hovoriaci belgický národ. Preto sa v holandčine (flámčina je dialekt v rámci holandčiny) označuje ako De Topper alebo De Klassieker (klasika).

Nemecko - 2. Bundesliga

Fürth - Norimberg

Frankenderby (Derby Frankov)

Norimberg a Fürth sú dva tradičné kluby z Bavorska. Nejde o mestské derby, ani o typickú regionálnu rivalitu. Fürth bol do roku 1922 súčasťou Norimbergu. V súčasnosti sú obe mestá prepojené v spoločnej aglomerácii.

Holandsko - Eredivisie

Alkmaar - Ajax

Noord-Hollandse derby (Severoholandské derby)

Mesto Alkmaar leží len 40 kilometrov severne od Amsterdamu. Posledné derby medzi dvoma najvýznamnejšími zástupcami oboch miest sa skončilo na jeseň víťazstvom Alkmaaru, Ajax bol v tom čase vo veľkej kríze. Momentálne sú však späť v hornej časti tabuľky, patrí im piate miesto len tri body za svojím rivalom.

Maďarsko - OTP Bank Liga

Újpest - Ferencváros

Budapest derby (Budapeštianske derby)

Budapeštianske derby medzi Ferencvárosom a Újpestom je jedným z najdôležitejších zápasov v maďarskom futbale. Bez ohľadu na aktuálnu formu je štadión vždy plný a duel je napínavý. Újpest však svojho rivala neporazil od roku 2015. Posledné derby, prvé v tejto sezóne, vyhral Ferencváros 3:0.

Brazília - Campeonato Carioca (štátna liga)

Flamengo - Fluminense

Fla-Flu

Fla-Flu (Flamengo vs. Fluminense) je mestská rivalita medzi dvoma brazílskymi veľkoklubmi z Ria de Janeiro. Derby Fla-Flu drží svetový rekord v návštevnosti na ligovom zápase. V roku 1963 sa na slávny štadión Maracana prišlo pozrieť 194 603 divákov, ktorí sledovali zápas aktuálneho víťaza Copa Libertadores proti Flamengu.

Brazília - Campeonato Gaúcho (štátna liga)

Internacional - Gremio

Grenal (Gremio-Internacional)

Internacional a Gremio sú dva veľkokluby z Porto Alegre, hlavného mesta brazílskeho štátu Rio Grande do Sul. Oba patria do tzv. veľkej dvanástky najsilnejších brazílskych tímov. Je to najväčšia rivalita tohto štátu. Zápas často sprevádzajú vyhrotené emócie na ihrisku i tribúnach.

Bolívia - División Profesional

Bolívar - The Strongest

Clásico paceño (Clásico o La Paz)

Bolívar a The Strongest, zástupcovia hlavného mesta Bolívie La Paz, sú dva najväčšie tímy v krajine. Bolívar získal 30 majstrovských titulov, The Strongest 16 (posledný v roku 2023). Ich derby nesie názov mesta, ale často sa označuje ako najväčší zápas v celej Bolívii - Clásico boliviano.

Pondelok 26. februára

Club Blooming - Oriente Petrolero

Clásico cruceño (Clásico o Santa Cruz de la Sierra)

Mestské derby sa uskutoční aj v druhom najväčšom meste Bolívie, Santa Cruz de la Sierra. Je domovom štyroch prvoligových tímov: Blooming Club, Oriente Petrolero, Real Santa Cruz a Royal Pari. Najsilnejšími z nich sú Blooming a Oriente Petrolero, ktoré vo svojej histórii získali zhodne po päť majstrovských titulov.