Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Nováčik proti nedávnemu víťazovi Európskej ligy? Nemusí to byť Dávid vs. Goliáš

Počas súbojov nemeckých celkov to žije aj na tribúnach.
Počas súbojov nemeckých celkov to žije aj na tribúnach.Profimedia / Flashscore
Eintracht Frankfurt a Darmstadt 98 sú tradičné kluby z Hesenska, spolkovej krajiny v strednom Nemecku. Oba boli založené koncom 19. storočia. Darmstadt dokonca o rok predstihol Eintracht, a to v roku 1898. Väčšinu svojej histórie však kráčali odlišnými cestami a stretávali sa len zriedkavo. V posledných rokoch sa Eintracht zaradil medzi širšiu špičku nemeckého futbalu, v roku 2022 dokonca vyhral Európsku ligu. Darmstadt 98 sa môže pochváliť úspechmi len na úrovni nižších súťaží, v novodobej ére Bundesligy sa objavuje po siedmich rokoch. Okrem nováčikovskej eufórie bude hráčov hnať vpred aj túžba zmerať si sily s väčším a slávnejším susedom.

Eintracht je významným klubom. Frankfurt je najväčšie mesto v Hesensku, v ktorom žije 770 000 ľudí. Má prezývku Bankfurt, pretože je finančným hlavným mestom Európy. Centrum mesta, "down-town" v americkom štýle s množstvom mrakodrapov (vďaka ktorým má obchodná štvrť aj svoju príznačnú prezývku - Mainhattan), je sídlom viacerých svetových bankových a burzových inštitúcií. Frankfurt je tiež veľmi dôležitým dopravným uzlom - frankfurtské letisko je jedným z najvyťaženejších na svete, čo sa týka letov a cestujúcich.

Darmstadt sa nachádza len 30 km južne od Frankfurtu, je oveľa menší (160 000 obyvateľov), ale v žiadnom prípade nie bezvýznamný. V minulosti bol centrom vedy a kultúry. Sídli tu Technická univerzita (založená v roku 1877) a dve ďalšie univerzity. Darmstadt navštevuje počas roka približne 30 000 študentov. V meste sídli aj mnoho výskumných inštitúcií, napríklad Európske centrum pre vesmírne operácie. Darmstadt je známy svojou secesnou architektúrou. Takzvaná Darmstadtská umelecká kolónia - súbor budov z rokov 1899 až 1914 na Mathildenhöhe (Matildinom kopci) je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Po siedmich rokoch sa v Bundeslige stretnú dva hesenské kluby
Po siedmich rokoch sa v Bundeslige stretnú dva hesenské klubyMiroslav Šifta/Flashscore

Pre oba kluby však nie je ten druhý tím najväčším rivalom. Najväčšiu nevraživosť prechovávajú voči inému celku z regiónu - Kickers Offenbach. Veľkými súpermi Eintrachtu sú aj 1. FSV Mainz 05 (s ktorým sa pravidelne stretávajú v Bundeslige), historicky aj 1. FC Kaiserslautern či mestský rival FSV Frankfurt.

Konkurenčný a rivalský vzťah medzi Eintrachtom a Darmstadtom 98 však rozhodne existuje a môže sa ešte posilniť. Najmä ak sa Darmstadtu podarí udržať si prvoligovú príslušnosť aj v sezóne 2023/24. 

Ľalia orlom nevonia

Za posledných niekoľko desaťročí si Eintracht Frankfurt a Darmstadt 98 konkurovali naozaj len sporadicky. Výnimkou bolo obdobie medzi rokmi 2015 a 2017. Práve v roku 2015 si "ľalie", ako sa futbalisti Darmstadtu prezývajú podľa hlavného symbolu mesta a klubu, vybojovali postup do najvyššej nemeckej súťaže. Hneď v prvom hesenskom derby v Bundeslige na jeseň 2015 sa Darmstadtu podarilo vykradnúť hniezdo frankfurtských "orlov" (Die Adler - prezývka zodpovedá aj znaku mesta a klubu). V druhom zápase sezóny v Darmstadte vrátili "orli" svojmu regionálnemu rivalovi prehru.

Darmstadt však ako nováčik v sezóne 2015/2016 deklasoval frankfurtského giganta. V konečnej ligovej tabuľke delili oboch súperov len dva body, ktoré však znamenali, že "ľalie" zostali v bundesligovej záhrade vďaka 14. miestu, zatiaľ čo ich rivali na 16. mieste museli bojovať o svoju prvoligovú príslušnosť v baráži. Eintrachtu sa to proti Norimbergu podarilo, a tak sa hesenské derby opäť objavilo v bundesligovom kalendári v sezóne 2015/2016.

V prvom vzájomnom meraní síl si hráči Darmstadtu opäť zmerali sily s Eintrachtom, tentoraz na domácej pôde. "Orli" si v jarnej odvete vybavili účty s veľkými rivalmi (prvýkrát sa derby skončilo viac ako jednogólovým rozdielom - 2:0). Druhá sezóna medzi elitou futbalistom Darmstadtu nevyšla. S iba 25 bodmi z posledného miesta zostúpili do 2. Bundesligy.

Predzvesť návratu

Darmstadt a Frankfurt sa potom dlho nestretli. Rivalita medzi oboma fanúšikovskými tábormi sa preniesla aj do súbojov mládežníckych tímov alebo do zápasov proti iným regionálnym rivalom. Vo februári 2023 však boli "ľalie" a "orli" spoločne vyžrebovaní v Nemeckom pohári (DFB Pokal). Darmstadt 98 potvrdil skvelú formu, ktorá ho sprevádzala počas celej sezóny - v pohári sa napríklad do osemfinále proti Eintrachtu prebojoval cez Borussiu Mönchengladbach.

Skóre pohárového šlágra otvorila už v 6. minúte pravdepodobne najväčšia hviezda súčasného frankfurtského kádra, Francúz Kolo Muani. Darmstadt otočil zápas dvomi gólmi v 29. a 31. minúte, ktoré strelil Rakúšan Honsak. Frankfurt si vrátil vedenie gólom do šatne a ďalším v 62. minúte. Darmstadt potom pri viacerých pokusoch o vyrovnanie trafil brvno a po ďalšej šanci sa dokonca tešil z gólu na 3:3, ale ten nebol uznaný pre ofsajd. "Orli" napokon splnili úlohu favorita. V 90. minúte opäť skóroval Kolo Muani a upravil na konečných 4:2. Eintracht tak postúpil do finále DFB Pokal. 

Ostrý začiatok

Darmstadtské "ľalie" zavŕšili svoju výbornú sezónu 2022/2023 priamym postupom do Bundesligy, kde budú chcieť v novej sezóne zapustiť pevnejšie korene. Prvé výhonky na vytúženú záchranu v najvyššej súťaži však chcú zasadiť už v 1. kole, v ktorom cestujú na pôdu svojho regionálneho rivala. Podarí sa im vo Frankfurte rozkvitnúť, alebo na nich domáci "orli" zosypú dávku gólových herbicídov? Pravdepodobnejší je druhý scenár, ale Dávid v minulosti už niekoľkokrát ukázal, že si dokáže poradiť aj s frankfurtským Goliášom.

Ďalšie derby týždňa

Výber zaujímavých derby.
Výber zaujímavých derby.Flashscore

Streda 16. augusta

Brazília - Copa do Brasil (pohár)

Sao Paulo FC vs. Corinthians

Clássico Majestoso (Majestické "Clásico")

V stredu (pre Európanov tesne po polnoci), má výkop odveta semifinále Brazílskeho pohára medzi dvomi veľkými tímami zo São Paula. Derby medzi FC São Paulo a Corinthians nesie názov Clásico Majestoso. Je to skutočne "majestátne derby", ktoré sa hralo už viac ako 350-krát. Prvé semifinále sa skončilo 2:1 pre Corinthians. V odvete má FC výhodu domáceho prostredia.

Streda 16. augusta a nedeľa 20. augusta

Čile - Copa Chile (pohár)

Colo-Colo vs. CD Universidad Católica

Clásico Albo-Cruzado (Clásico "bielych" proti "križiakom" - podľa prezývok oboch tímov)

V Čile sa vo štvrťfinále domáceho pohára stretnú dva veľkokluby a veľkí rivali z hlavného mesta Santiago - Colo-Colo a Universidad Católica. Ich rivalita nie je založená na spore dvoch obrovských táborov priaznivcov, ako je to v prípade čilského Superclásico medzi Colo-Colo a Club Universidad de Chile, ani na historickom antagonizme, ako je to v prípade derby s názvom Clásico Universitario medzi Universidad de Chile a Universidad Católica. Ide predovšetkým o športovú rivalitu. Oba kluby patria medzi najsilnejšie v krajine. Vo štvrťfinále Copa Chile sa hrajú odvetné zápasy. Prvý zápas sa hrá v stredu, druhý v nedeľu.

Sobota 19. augusta

Anglicko - League Two (4. liga)

Sutton United vs. AFC Wimbledon

Derby na Temži

Zápas medzi Sutton United a AFC Wimbledon je novým derby. AFC Wimbledon je mladý klub založený v roku 2002 fanúšikmi slávneho klubu Wimbledon FC, ktorý zanikol pre finančné problémy. Až do predchádzajúcej sezóny sa Sutton United a AFC nestretli v rovnakej súťaži. Súčasná sezóna je druhou, v ktorej oba tímy hrajú v League Two. Aj preto, že oba celky neboli priamymi konkurentmi, ide (zatiaľ) o priateľské derby. Rivalita medzi oboma susedmi by však mohla veľmi rýchlo narásť. Derby je pomenované podľa hlavnej vlakovej siete spájajúcej Londýn s jeho predmestiami. Wimbledon a Sutton sú dve zastávky v rámci Thameslinku ležiace hneď vedľa seba.

Nedeľa 20. augusta

Holandsko - Eredivisie

FC Twente vs. PEC Zwolle

Overijsselse derby (Overijsselské derby)

Zápas medzi Twente a PEC Zwolle je súbojom hlavného a najväčšieho mesta holandskej provincie Overijsselse. Zwolle je hlavné mesto a Enschede, kde sídli Twente, má viac obyvateľov. Twente sa snaží prebojovať do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy, zatiaľ čo Zwolle sa sústredí na úspešný vstup do Eredivisie, kam sa vrátilo po ročnej druholigovej prestávke. Ďalším nováčikom holandskej najvyššej súťaže v tejto sezóne je Heracles Almelo, takisto klub z regiónu Overijsselse.

Luxembursko - Národná divízia

Jeunesse Esch vs. CS Fola Esch

Derby d'Esch (derby Esch)

Esch je druhé najväčšie mesto v Luxembursku, v ktorom žije 37 000 obyvateľov a sídlia tu dva futbalové kluby, ktoré patria medzi historicky najúspešnejšie v rámci malého veľkovojvodstva. Jeunesse Esch je držiteľom rekordných 29 titulov (naposledy však kraľoval v roku 2010), zatiaľ čo Fola Esch má na konte 8 luxemburských majstrovských primátov (posledný v roku 2021). Jeunesse má (aspoň v regióne Esch) najviac priaznivcov, zatiaľ čo Fola je klub, ktorý síce nemá veľkú fanúšikovskú základňu, ale má za sebou silnú finančnú podporu svojich majiteľov. Rivalita medzi týmito dvomi tímami je však priamo úmerná veľkosti luxemburského futbalu. Obaja súperi a ich tábory sa skôr priateľsky podpichujú, ale to neznamená, že sa nechcú navzájom poraziť.

USA - Major League Soccer

New York Red Bulls vs. D.C. United

Atlantický pohár

Jednou z najväčších rivalít, ktorá existuje medzi klubmi v americkej Major League Soccer, je súperenie medzi New York Red Bulls a D.C. United. Táto rivalita sa stala známou ako Atlantický pohár, čo odkazuje na skutočnosť, že oba kluby pochádzajú z východného pobrežia Spojených štátov, ktoré obmýva Atlantický oceán, ale aj na to, že víťaz tejto súťaže skutočne získa fyzickú trofej. Rivalita medzi športovými klubmi z New Yorku a Washingtonu existuje napríklad v americkom futbale (NY Giants vs. Washington Commanders) alebo v hokeji (NY Rangers vs. Capitals). Prirodzene sa vyvinula aj v rámci futbalovej MLS. V nedeľňajšom zápase (pre európskych fanúšikov v pondelok večer) pôjde nielen o Atlantický pohár, ale aj o dôležité body do bodovania pre play-off.

Pondelok 21. augusta

Rumunsko - Liga I

Universitatea Cluj vs. CFR Cluj

Derbiul Clujului (derby v Kluži)

Kluž je tretie najväčšie mesto v Rumunsku a hlavné mesto regiónu Transylvánia. Je domovom dvoch klubov s veľkou tradíciou, ktorá siaha až do začiatku 20. rokov minulého storočia. CFR Kluž bol založený ako klub železničiarov (CFR je skratka pre rumunské železnice), Universitatea je pôvodne univerzitný tím, ako už názov napovedá. Hoci oba celky prešli vo svojej histórii mnohými krízami, po postupe Universitatea v roku 2022 sa opäť stretnú v rumunskej 1. lige. CFR Kluž je v derby i celkovo úspešnejším, ale Universitatea nevstúpila do novej ligovej sezóny zle - z 5 zápasov má bilanciu 1-3-1 a za svojím slávnejším súperom zaostáva len o bod (hoci CFR Kluž má duel k dobru).