Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca očami analytikov: Victor Boniface drží Leverkusen na čele Bundesligy

Boniface sa rýchlo stal neochvejným lídrom útoku Leverkusenu.
Boniface sa rýchlo stal neochvejným lídrom útoku Leverkusenu.Profimedia
Pred mesiacom ho poznal len málokto, teraz sa ho boja všetci obrancovia v Nemecku. Nigérijský kanonier Victor Boniface (22) vyletel v drese Leverkusenu ako kométa. Za posledných 14 mesiacov stihol prestup z nórskeho Bodö/Glimt, úspešný angažmán v belgickom Royale Union SG a presun do Bundesligy, kde ako hráč aktuálneho lídra Leverkusenu strelil šesť gólov a pridal dve asistencie. V septembri jednoducho zažiaril a stal sa Hráčom mesiaca, ktorého na základe údajov vybrali analytici českej spoločnosti 11Hacks.

Boniface je zatiaľ kľúčovým prvkom výborne fungujúcej ofenzívy Leverkusenu. Zverenci trénera Xabiho Alonsa strelili v úvodných šiestich zápasoch 20 gólov, čo je rovnaký počet ako Bayern Mníchov. Jeho ofenzívnu silu potvrdzuje aj ukazovateľ očakávaných gólov (xG), ktorý sleduje kvalitu a objem vytvorených gólových príležitostí.

Podľa nej si Leverkusen udržiava priemer 2,08 očakávaných zásahov na zápas, čo je tretí najlepší výsledok za Bayernom (2,24) a tiež Freiburgom (2,11), ktorého hráči však v zakončení často zlyhávajú. Z celkového počtu xG Leverkusenu tvoria šance Bonifaceho neuveriteľných 47 %. Lepšie sú na tom momentálne len Jonas Wind (Wolfsburg), Omar Marmoush (Frankfurt) a Loïs Openda (Lipsko), ktorí sa postarali o 49 % z celkového počtu xG svojich tímov.

Bez toho, aby šlo o priame porovnávanie, Nigérijčan svojím pohybom vytvára na ihrisku intenzitu, akú produkuje napríklad Darwin Núňez z Liverpoolu. Chaos v dobrom slova zmysle. Napríklad robustný útočník má priemer 6,2 strely na zápas. Aby bol medzi vrchnými 10 % hrotových útočníkov v najlepších ligách sveta, stačil by mu priemer iba niečo vyše troch pokusov.

Mapa zásahov Bofinaceho v tejto sezóne Bundesligy.
Mapa zásahov Bofinaceho v tejto sezóne Bundesligy.11Hacks / Livesport

Dobre to ilustruje aj porovnanie najlepších hráčov v aktuálnej sezóne Bundesligy, v ktorom si od neho ostatní útočníci držia úctyhodný odstup. Trojica Serhou Guirassy, Harry Kane a Tomáš Čvančara sa pohybuje okolo 3,5 strely na zápas. Victor s prehľadom dominuje aj v počte dotykov s loptou vo vnútri pokutového územia súpera. V priemere ich má 10 na stretnutie, čo je o dva viac ako spomínaný Guirassy. Kane ich má na konte šesť a Openda päť.

Nie je prekvapením, že podobný rozdiel medzi Bonifaceom a ostatnými je aj v počte striel, ktoré si vytvorí sám, teda bez predchádzajúcej akcie spoluhráča. Po šiestich kolách je takmer isté, že jeho čísla nebudú z dlhodobého hľadiska tak dominantné, ale vytvárajú dobrý obraz o jeho aktuálnom rozpoložení a o tom, ako rýchlo sa dokázal prispôsobiť novej súťaži.

Teraz to najdôležitejšie. Nakoľko kvalitné šance si svojou aktivitou vytvára a aký dobrý je vlastne jeho pohyb v šestnástke? Odpoveď je jasná. Viac kvalitných príležitostí si zatiaľ vytvoril len Wind z Wolfsburgu, ale rozdiel medzi týmito dvomi hráčmi nie je veľký. Kým 24-ročný Dán má na konte 0,80 xG na zápas, Boniface zatiaľ zaznamenal 0,76 gólu. S celkovou hodnotou xG 5,34 strelil šesť zásahov.

Bundesliga 2023/24. Os X = očakávané góly (bez trestov) na zápas, os Y = priemerný počet striel na zápas.
Bundesliga 2023/24. Os X = očakávané góly (bez trestov) na zápas, os Y = priemerný počet striel na zápas.11Hacks / Livesport

Navyše, vzhľadom na vysoký objem striel a aktivitu v záverečnej tretine sa jeho gólový príspevok zdá byť dlhodobo udržateľný. Sehrou Guirassy je síce na čele tabuľky strelcov Bundesligy s 10 presnými zásahmi, ale treba pripomenúť, že dvojcifernú hranicu prekročil len so štyrmi xG a jeho 45 % premenených striel nie je udržateľná frekvencia. Boniface patrí medzi najlepších strelcov napriek tomu, že premenil len 16 % svojich pokusov, čo je skôr priemerné číslo.

Leverkusen trafil jackpot

Mladý útočník nepatril medzi najlepších zakončovateľov ani počas svojich predchádzajúcich angažmánov. V Belgicku pri 11 xG skóroval deväťkrát, zatiaľ čo v Nórsku mal xG 15 a presadil sa 13-krát. Pomerne vysoký počet pokusov z uhla či spoza šestnástky spolu s nevyužitými šancami sa mu s veľkou pravdepodobnosťou nevyhnú do konca kariéry.

Napríklad v nedávnom ligovom šlágri proti Bayernu sa neúnavne snažil zakončiť pri každej príležitosti, lenže napokon nevyužil ani jednu zo svojich ôsmich striel. Zároveň má stále len 22 rokov a prechádza veľmi turbulentným obdobím svojej kariéry, takže je možné, že postupne nadobudne väčšiu pohodu. Ak sa tak nestane, nie je to veľký problém, pretože sa pravidelne dostáva do šancí z najnebezpečnejších centrálnych priestorov vo vnútri pokutového územia, čo je pre hrotového útočníka zásadná zručnosť.

V Nórsku aj Belgicku ukázal, že veľmi dobre hrá chrbtom k bráne, čo jeho spoluhráči často využívajú. Leverkusen to zatiaľ robí o niečo menej a počet jeho prevzatí lopty v týchto priestoroch je podpriemerný. Čo sa týka kreativity, v minulej sezóne ukázal, že sa vie dostať medzi línie a má dobrý cit pre vytváranie šancí z medzipriestorov, najmä zo strednej časti ihriska v blízkosti šestnástky.

V Leverkusene toľko príležitostí nemá, keďže patrí medzi najvýkonnejšiu deviatku, napriek tomu už stihol zaznamenať dve gólové asistencie. Jeho výsledky v metrike očakávaných asistencií sú v lige nadpriemerné.

Obchodovanie na trhu so špičkovými útočníkmi je v súčasnosti z viacerých dôvodov mimoriadne náročné, ale zatiaľ sa zdá, že Leverkusen sa počas prestupového obdobia zachoval veľmi rozumne a hneď od začiatku si užíva chuť ovocia zo svojej investície vo výške 21 miliónov eur. Hoci Boniface stále vyzerá ako neopracovaný diamant, rýchlo zapadol do ofenzívne ladeného tímu a v tejto sezóne o sebe dá vedieť ešte mnohokrát.