Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto vytvoril kométu menom Alonso? Hral pod vedením Mourinha či Guardiolu

Alonso je na ceste k žiarivej trénerskej kariére.
Alonso je na ceste k žiarivej trénerskej kariére.AFP
Xabi Alonso (42) je nielen v Nemecku, ale aj v celej Európe veľmi uznávaným trénerom s pokročilými znalosťami hry. A niet divu, bývalý stredopoliar Realu Madrid, Liverpoolu a Bayernu Mníchov trénuje Leverkusen od októbra 2022 a v decembri tejto sezóny priviedol "Werkself" na vrchol bundesligovej tabuľky. Jeho zverenci nazbierali v 15 zápasoch 12 víťazstiev a tri remízy, vďaka čomu sú jediným neporazeným tímom v TOP 5 európskych ligách.

Už v minulej sezóne hral Leverkusen oku lahodiaci futbal, ktorý nadchol fanúšikov. V priebehu niekoľkých mesiacov Alonso zaviedol atraktívny, všestranný a efektívny systém hry, vďaka ktorému Bayer v súčasnosti vyzerá ako vážny kandidát na nemecký titul. Prvý od začiatku roku 2000.

Samotný Alonso bol vo svojej profesionálnej kariére nielen vynikajúcim stredopoliarom (701 zápasov, 43 gólov a 67 asistencií). Bol tiež hráčom, ktorý sa formoval pod vedením legendárnych trénerov. Preto ponúkame prehľad najdôležitejších kormidelníkov v Alonsovej kariére a odhaľujeme, ako ovplyvnili vývoj rodáka z Tolosy.

Rafa Benítez - Liverpool (2004-2009)

Jedna z najdôležitejších trofejí, ktoré Alonso získal ako hráč, bola jeho prvá. Vo finále Ligy majstrov v roku 2005 v Istanbule proti AC Miláno, hoci Liverpool prehrával 0:3, nakoniec v závere riadneho hracieho času dotiahol zápas do remízového konca a vynútil si penaltový rozstrel. V pokutových kopoch zvíťazil anglický tím.

Rodák z Madridu uprednostňoval fyzicky náročný systém hry, ktorý sa svojím základom veľmi podobal anglickému štýlu. Alonso prevzal úlohu zdatného a agresívneho box-to-box stredopoliara. Zvyčajne sa však viac venoval distribúcii lopty a organizácii hry. Bojovnosť a útočenie prenechával iným, napríklad Luisovi Garcíovi alebo Javierovi Mascheranovi, ktorý prišiel do Liverpoolu v roku 2007.

Manuel Pellegrini - Real Madrid (2009-2010)

Pellegrini trénoval Real Madrid iba jednu sezónu. Za ten čas vyhral 36 zápasov, päťkrát remizoval a sedemkrát prehral, takže jeho bilancia nebola nevyhnutne zlá. V La Lige však prehral s Barcelonou a nedokázal získať majstrovský titul napriek tomu, že nazbieral 96 bodov. Navyše vypadol z Ligy majstrov s Lyonom a zo Španielskeho pohára s treťoligovým Alcorcónom po prehre 0:4.

Florentino Pérez však túto sezónu využil na podpis niekoľkých špičkových hráčov. Alonso bol jedným z nich. Stredopoliar sa rýchlo ocitol v základnej jedenástke a napokon odohral pod Pellegrinim 41 duelov.

José Mourinho - Real Madrid (2010 - 2013)

Po niekoľkých neúspešných rokoch, keď bol klub v tieni Barcelony Pepa Guardiolu, podpísal madridský celok Josého Mourinha, ktorý prišiel na Santiago Bernabéu so životopisom, ktorý zahŕňal víťazstvá v Lige majstrov s Portom a Interom Miláno. Nie je prekvapením, že Portugalčan zveril Alonsovi kľúčovú úlohu. V tom čase mu kryli chrbát aj Khedira, Lass Diarra, Gago a Granero.

Alonso a Mourinho v Európskej lige.
Alonso a Mourinho v Európskej lige.AFP

Pod Mourinhom získal Alonso ligový titul, Superpohár a triumf v Copa del Rey. Dostal sa do semifinále Ligy majstrov, ale prehral s Bayernom. Počas troch rokov pod Mourinhom odohral zakaždým viac ako 40 zápasov za sezónu.

Carlo Ancelotti - Real Madrid (2013-2014)

Xabi Alonso zažil v sezóne 2013/2014 jednu zo svojich najlepších sezón v drese Realu Madrid. V nej "biely balet" po viac ako desaťročnom čakaní opäť vyhral Ligu majstrov, keď vo vypätom finále zdolal Atlético Madrid. Carlo Ancelotti, ktorý bol spočiatku spochybňovaný, zostavil tím, ktorý mal v repertoári štýl tiki-taka aj defenzívnu hru s rýchlymi protiútokmi.

Pod Ancelottim absolvoval Alonso 42 vystúpení, po ktorých prestúpil do Bayernu Mníchov. Tam naňho čakal súčasný manažér Manchestru City Pep Guardiola.

Pep Guardiola - Bayern Mníchov (2014-2016)

Alonso odišiel z Realu Madrid z technickejšej súťaže do fyzicky orientovanej nemeckej ligy. Aj v Allianz Arene však zaujal významné postavenie a rýchlo sa prepracoval do základnej zostavy. Odohral 117 zápasov a za tri roky získal tri nemecké tituly, domáci pohár i Superpohár.

Vicente del Bosque - Španielsko (2008-2014)

V Španielsku si fanúšikovia pamätajú Alonsa ako jedného z mála hráčov, ktorí si dokázali zabezpečiť miesto v strede poľa "La Roja" aj počas vrcholnej éry Sergia Busquetsa, Xaviho Hernándeza a Andrésa Iniestu. Vicente del Bosque využíval Alonsove silné stránky a nasadzoval ho ako hlbšieho stredného hráča, pričom Iniestu často posúval trochu vyššie.

Alonso po víťazstve na majstrovstvách sveta 2010.
Alonso po víťazstve na majstrovstvách sveta 2010.AFP

Tento taktický krok bol jedným z faktorov, ktoré umožnili Španielsku vyhrať majstrovstvá sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Stojí za zmienku, že vo finále bol Alonso zasiahnutý do hrude veľmi nepríjemným kopancom od Nigela de Jonga. Okrem majstrovstiev sveta vyhral španielsky stredopoliar aj majstrovstvá Európy 2012 a majstrovstvá Európy 2008 (ešte pod vedením Luisa Aragonesa).