Leverkusen? Dôležitý pri výbere bol Xabi Alonso, hovorí posila Grimaldo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen? Dôležitý pri výbere bol Xabi Alonso, hovorí posila Grimaldo

Grimaldo prezradil, že Xabi Alonso bol rozhodujúci v jeho procese výberu klubu.
Grimaldo prezradil, že Xabi Alonso bol rozhodujúci v jeho procese výberu klubu.Bayer Leverkusen
Španielsky ľavý obranca Alejandro Grimaldo (27) poskytol francúzskej mutácii Flashscore Správ exkluzívny rozhovor o tom, prečo sa rozhodol ísť za novou výzvou z Benficy do nemeckej Bundesligy. Od blížiaceho sa ročníka si oblečie dres Bayeru Leverkusen.

Grimaldo odpovedal na otázky francúzskym kolegom v rámci akcie v Madride, ktorú organizovala jeho agentúra IAM Sports. V rozsiahlom rozhovore krídelný obranca vysvetľuje dôvody, prečo vymenil Portugalsko za Nemecko.

Neobišiel ani spomienky na ligový titul s Benficou. V 33 dueloch k nemu prispel piatimi zásahmi a jedenástimi asistenciami. Celkovo od príchodu v januári 2016 za portugalský celok odohral 303 zápasov. 

Álex, v prvom rade vďaka, že ste súhlasili s rozhovorom. V 27 rokoch sa pohybujete na vrchole svojej kariéry. Prestupujete do Bundesligy. Aké pocity vo vás prevládajú po dohodnutí kontraktu s Leverkusenom?

"Osobne to vnímam ako veľký kariérny krok. Bol naň ideálny čas. Po skvelých ôsmich rokoch v Benfice musela prísť zmena. Ozval sa Bayer Leverkusen, ktorého trénerom je Xabi Alonso. Rozhodol som sa túto príležitosť využiť a vyťažiť z nej maximum." 

Skôr než sa dostaneme k Leverkusenu, zostaňme ešte pri Benfice. Máte za sebou výbornú sezónu. V náročnom závere ste sa udržali na prvom mieste pred Portom. Čo rozhodlo vo váš prospech, najmä po aprílovej prehre v Porte?

"V prvom rade, vyhrať akúkoľvek ligu nie je nikdy jednoduché. V Portugalsku oň bojujú tri, ak nie štyri tímy. Veľmi často je to tesné až do samého konca. Mali sme veľmi dobrý úvod ročníka, čo nám pomohlo vytvoriť si bodový náskok na Porto i Bragu. Na druhej strane, hrali sme vo všetkých súťažiach, takže to bolo náročné. Nie vždy si viete udržať požadovanú úroveň a konzistentnosť počas celého roka. Prídu obdobia, keď sa trápite. Najmä vďaka skúsenostiam, ktoré sme s tímom nazbierali, sme vedeli, že na konci sezóny nás čaká ťažký boj s Portom. A keď k nemu prišlo, neprehrali sme päť alebo šesť záverečných kôl. To sú dôvody, pre ktoré sme siahli na dlho vytúžený titul."

Zohral tréner Roger Schmidt v ostatnom období vo vašej kariére dôležitú úlohu?

"Samozrejme. Roger bol pre mňa veľmi dôležitý, rovnako ako pre celé mužstvo. Od prvého dňa preukazoval dôveru v nás hráčov. Vďaka nemu sme rástli ako tím. Keď dobre pracujete, výsledky sú priaznivé, tak všetko funguje, ako má. Tým pádom máte správny smer. Je zrejmé, že bol pre mňa a klub dôležitým aspektom."

Cítili ste potrebu zmeniť klub, aby ste mohli ďalej herne rásť? 

"Asi by som to takto úplne nešpecifikoval iba na jeden aspekt. Skôr bolo dôležité, aby som vyšiel zo svojej komfortnej zóny a mohol rásť ako človek. Ide o novú výzvu v mojej kariére a privítal som ju s veľkými ambíciami. Verím, že všetko pôjde tak, ako má."

Nie je tajomstvom, že sa o vaše služby zaujímalo viacero európskych klubov na čele s Juventusom. Čo rozhodlo pre Bayer Leverkusen?

"Je pravda, že som mal na stole viacero možností. Ozvali sa mi kluby z rôznych krajín. Nakoniec sa hlavným faktorom výberu stal Xabi Alonso, ktorý rozhodol o tom, že som sa dohodol s Bayerom Leverkusen. Chcel som, aby ma trénoval. Chcem sa stať dôležitou súčasťou jeho tímu. Mám pocit, že mi pri týchto dôležitých myšlienkach dôveroval najviac. Urobil som dôležitý krok a som si istý, že správny."

Už ste sa stihli spolu rozprávať aj o ďalších detailoch? 

"Áno, jasné. Rozprával som sa s ním niekoľkokrát. Sústredil som sa na svoje povinnosti v Benfice, boj o titul. Súčasne sa ale nedalo vyhnúť situácii, v ktorej som bol. Volali mi z rôznych klubov. V tejto súvislosti bol Xabi Alonso osobou, ktorá trvala najviac na mojom angažovaní. Veril mi najviac a urobil všetko pre to, aby som prišiel do Leverkusenu. V tej chvíli som nad ničím iným neváhal."

Ako veľmi sa tešíte na prácu pod jeho vedením?

"Úplne. Nesmierne ma láka, aj preto som spravil takéto rozhodnutie. Teraz budem mať konečne možnosť byť vedený trénerom Xabim Alonsom. Vrátim sa k otázke predtým - on mi umožní rásť ako hráčovi."

Grimaldo a jeho štatistiky
Grimaldo a jeho štatistikyFlashscore

Čaká vás pôsobenie v novej lige. Zažijete odlišnú krajinu i kultúru. Čo od toho všetkého očakávate? 

"Adaptovať sa v novej krajine a mužstve nie je ľahké. Veľmi si však v tomto smere verím. Sústredím sa na to, čo vyžaduje trénerský štáb a na svoje povinnosti. Mám dôveru trénera, čo je najdôležitejšie. Aj pre moju rodinu pôjde o akési osobné naplnenie pri tomto kroku, ktorý som urobil."

Pri pohľade na váš štýl hry, nebojíte sa útočiť, čo Xabi Alonso využíva pri obrancoch. V minulej sezóne to ukázali Frimpong či Bakker. Budete sa v tomto smere cítiť pohodlne? 

"Po prvom telefonáte od Xabiho Alonsa som začal mužstvo sledovať a detailne analyzovať. Je pravda, že obrancovia majú pod ním voľnosť. Samozrejme, je to niečo, čo ma oslovilo. Viem, že pri tomto systéme a spôsobe hry môžem vyťažiť maximum. Idem do Nemecka, aby som pokračoval v raste."

Nepochybne patríte medzi najlepších na svojom poste. Myslíte si, že Leverkusen bude ideálny odrazovým mostíkom k tomu, aby ste sa dostali do seniorskej reprezentácie?

"Áno, to je ďalší dôvod, prečo som zvolil takúto cestu. Už niekoľko rokov podávam dobré výkony a v Portugalsku som si v ostatných sezónach držal veľmi vysokú úroveň. Aj preto som sa rozhodol pre túto zmenu. Chcem ukázať, že viem hrať na tejto úrovni aj v inej lige. Prečo by som potom konečne nemohol byť povolaný do národného tímu Španielska?"