Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen na úvod ročníka takmer zaváhal, o troch bodoch rozhodol dvojgólový Wirtz

Leverkusen sa na víťazstvo musel poriadne nadrieť.
Leverkusen sa na víťazstvo musel poriadne nadrieť.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / RHR-FOTO
Nová sezóna najvyššej nemeckej súťaže oficiálne odštartovala. O predohrávku 1. kola sa postaral majster z Leverkusenu, ktorý zavítal na pôdu Mönchengladbachu a rozhodne sa bolo na čo pozerať.

Mönchengladbach - Leverkusen 2:3

Borussia bola posledným tímom, ktorý v úvodnom kole porazil úradujúceho majstra (1:0 proti Bayernu v sezóne 2001/02). Leverkusen cez víkend získal tretiu zo štyroch možných trofejí v tomto kalendárnom roku vďaka triumfu nad Stuttgartom vo finále Nemeckého superpohára. Gladbachu mal čo vracať, v oboch predchádzajúcich ročníkoch, ktoré odštartoval na trávniku tohto tímu, utrpel porážku (1:2 v ročníku 2016/17 a 0:2 v 2018/19).

Zverenci Xabiho Alonsa však vykročili za obhajobou pevným krokom. Premiérový gól bundesligovej sezóny strelil len 12 minút od úvodného hvizdu Granit Xhaka - ten zaznamenal v roku 2024 štyri ligové góly spoza šestnástky. V piatich najlepších európskych ligách ich má za tento časový úsek viac na konte len Phil Foden z Manchestru City (5). 

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Ešte v prvom dejstve zvyšoval na 2:0 Florian Wirtz. Po Christianovi Schreierovi, Ulfovi Kirstenovi, Berndovi Schneiderovi a Stefanovi Kießlingovi sa stal piatym hráčom Leverkusenu, ktorý skóroval v dvoch "za sebou idúcich" úvodných zápasoch BL.

Druhé dejstvo ale prinieslo vyrovnanie domácich. Najskôr sa presadil obranca Nico Elvedi a päť minút pred koncom riadneho hracieho času útočník Tim Kleindienst. Prvý menovaný skóroval za Gladbach v ôsmich bundesligových sezónach po sebe. Len piatim hráčom sa to podarilo častejšie - Oscarovi Wendtovi, Karlheinzovi Pflipsenovi (po 9 sezón v rade), Hansovi-Günterovi Brunsovi, Hansovi-Jörgovi Criensovi (po 10) a Herbertovi Wimmerovi (12).

To by však nebol Leverkusen, ak by neukázal obrovskú mentálnu silu až do posledných sekúnd stretnutia. Wirtz síce v nadstavenom čase nepremenil penaltu po faule na Adliho v pokutovom území, no z dorážky bol úspešný a zariadil tak tri body pre svoj tím.