Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na zápase obra s trpaslíkom. Jednoznačná bitka Kielu s Bayernom bola súbojom kontrastov

Bayern v sobotu zmietol Kiel 6:1.
Bayern v sobotu zmietol Kiel 6:1.Tribal Football
PRIAMO Z KIELU - "Dajte gól, dajte gól!" Fanúšikom futbalového klubu Kiel sa musí nechať, že svoj tím podporovali počas celého sobotňajšieho zápasu Bundesligy, hoci ich klub už po 13 minútach prehrával s Bayernom Mníchov 0:3. Duel sa skončil výsledkom 6:1 pre bavorského favorita. Napriek tomu to bol pre všetkých na mieste veľký zážitok.

Kiel - Bayern 1:6

Pred výkopom nemecká televízna stanica Sky priniesla porovnanie, aby zdôraznila kontrast medzi domácim Kielom a hosťujúcim Bayernom Mníchov. Podľa Sky bola trhová hodnota bavorského celku takmer miliarda eur. Hodnota domácich je len 48 miliónov. Každopádne rozdiel v hodnote kádra nemusí vždy zaručiť víťazstvo favorita.

Bayern si to určite uvedomoval, keďže na Holstein-Stadion sa mu v predchádzajúcich vystúpeniach nepodarilo ani raz zavítať. Išlo o pohárový stret v roku 2021, vtedy prišiel nielen ako obhajca titulu v Bundeslige, ale aj ako víťaz Nemeckého pohára a Ligy majstrov. No a vyradil ho Kiel, ktorý v tej dobe pôsobil v druhej lige.

Tentoraz bol Bayern odhodlaný dať si záležať na tom, aby v Kieli opäť neutrpel rovnakú hanbu. A podarilo sa mu to hneď od začiatku, po obrovskej chybe v domácej obrane strelil Jamal Musiala prvý gól už po 15 sekundách hry.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Opta by StatsPerform

"Hlavu hore, chlapci, ešte je dosť času," ozývalo sa z tribún, kde prirodzene dominovali domáci priaznivci. Následne sa však do akcie dostal Harry Kane. Kapitán anglickej reprezentácie prišiel po tom, čo odohral svoj stý zápas v národnom drese a skóroval proti všetkým 17 súperom, ktorým doteraz v Bundeslige čelil. A nezastavil sa ani v Kieli, keď mu na skórovanie stačilo iba šesť minút.

Kaneov zásah bol zároveň symbolickým vyjadrením rozdielov medzi oboma klubmi. Bayern kúpil hráča za trojnásobok sumy, za ktorú bol poskladaný celý tím Kielu... A aj tak to bol súboj plný kontrastov.

Holstein Kiel hrá svoju prvú sezónu v najvyššej nemeckej súťaži. Na druhej strane Bayern Mníchov drží rekord v počte získaných ligových titulov. Stret bol špecifický aj z geografického hľadiska, keďže v ňom nastúpil najsevernejší celok proti najjužnejšiemu. Mníchovská Allianz Arena, ktorá je druhá najväčšia, pojme 75 024 divákov, zatiaľ čo Holstein-Stadion je druhý najmenší v lige, na ktorý sa zmestí len 15 034 ľudí.

Lewis Holtby po zápase.
Lewis Holtby po zápase.Tribal Football

Po jednoznačnom vystúpení prišiel Kane ako posledný z víťazného tímu medzi novinárov, zatiaľ čo domácich viedol kapitán Lewis Holtby. Bývalý miláčik fanúšikov Hamburgu zažíva nečakaný reštart kariéry, keď doviedol Kiel k postupu a navyše k návratu do najvyššej súťaže.

Je zďaleka jediným hráčom Kielu, ktorý sa približuje futbalistom Kaneovho kalibru. Obaja boli totiž spoluhráčmi, keď Holtby v rokoch 2013 - 2015 pôsobil v Tottenhame. Dvojica spolu odohrala sedem súbojov v drese Spurs a vždy slávila víťazstvá, no v sobotu večer mohol, logicky, vyhrať iba jeden z nich.

"Absolútne som im daroval druhý gól, za čo sa tímu, samozrejme, ospravedlňujem, ale že by som preto dnes večer nespal, to zasa nie. Je to futbal, chyby sa stávajú a pre nás ako tím to bola lekcia," povedal po záverečnom hvizde pokojne kapitán Holtby.

Spoluhráč Timo Becker bol tvárou v tvár novinárom o čosi viac rozrušený. "Normálne sme sa z toho po*rali. Boli sme slabí a ja som nahnevaný," rozčuľoval sa nemecký obranca.

Obrancovia Kielu Kanea nezastavili.
Obrancovia Kielu Kanea nezastavili.Opta by StatsPerform/ AXEL HEIMKEN / AFP

Tréner Mníchovčanov Vincent Kompany je tretím šéfom lavičky od spomínanej prehry v pohári 2021 s Kielom a z Kielu odchádzal ako víťaz. Bývalý skvelý belgický futbalista tam kedysi sám hrával ako hráč Hamburgu. Na pozápasovej tlačovej konferencii si zaspomínal na víťazstvo 5:0.

"Hral som tu v roku 2007, takže viem, ako celý klub pokročil a veľkú zásluhu na tom majú úžasní fanúšikovia, ktorí povzbudzovali aj za stavu 0:5. Na takýchto priaznivcoch sa dá stavať," zdôraznil s rešpektom.

Kompany po prvý raz nominoval do základnej zostavy napríklad aj bývalú oporu Fulhamu Joaa Palhinhu, ktorý prekvapujúco urobil to, čo mu ide lepšie ako väčšine - dostal žltú kartu. Prvú a jedinú žltú za celý večer.

Takto to vyzeralo pred výkopom na štadióne.
Takto to vyzeralo pred výkopom na štadióne.Tribal Football

Kompany nechal v polčase v šatni Musialu a Sergea Gnabryho a nahradil ich rekordmanom Thomasom MülleromMichaelom Olisem. Na ihrisku sa toho veľa zaujímavého nedialo, a tak si človek mohol vychutnať krásnu večernú oblohu so zapadajúcim slnkom. A to zhruba presne vo chvíli, keď druhý menovaný zvýšil skóre na 5:0.

O víťazovi bolo už dávno rozhodnuté, keď sa domáci priaznivci konečne dočkali odmeny za to, že tak dobre podporovali svoj tím. V 82. minúte strelil Armin Gigovič gól, po ktorom nasledovalo hlasné skandovanie. Štadión explodoval, ale ešte nebol koniec, pretože Kane čoskoro z pokutového kopu zvýšil na konečných 6:1. Zavŕšil tak hetrik a vylepšil svoje konto na 49 gólov v 49 zápasoch za Bayern Mníchov. Veľkoklub sa po výhre vrátil na čelo tabuľky.

"Aj proti tímom z druhej alebo tretej ligy by sme inkasovali z takýchto chýb, aké sme urobili a to nemôžeme dopustiť," uviedol po zápase domáci hráč Benedikt Pichler a ťažko s ním nesúhlasiť. Ak bude Kiel pokračovať v podobných chybách, čaká ho dlhá a náročná sezóna... Ale aspoň fanúšikovia neprestanú spievať!