Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Skončí sa Alonsova misia predčasne? Má dovolené odísť do svojho bývalého klubu

Xabi Alonso prežíva s Leverkusenom vynikajúcu sezónu.
Xabi Alonso prežíva s Leverkusenom vynikajúcu sezónu.@bayer04_en
Xabi Alonso (41) je nepochybne jednou z najväčších trénerských komét súčasného futbalu. S Leverkusenom, kde pôsobí niečo vyše roka, baví fanúšikov - Bayer strieľa kopec gólov a je na čele bundesligovej tabuľky. Misia španielskeho trénera sa však môže čoskoro skončiť. Najväčšie svetové kluby sa už oňho zaujímajú a Alonso dostal povolenie odísť.

O svojom záujme veľmi hlasno hovorí Real Madrid. Dávalo by to zmysel, jeho súčasný manažér Carlo Ancelotti má po sezóne skončiť a Alonso v klube pôsobil a je Španiel. Ideálna kombinácia. On sa drží nohami na zemi. "Je príliš skoro o tom hovoriť. Je len začiatok sezóny, takže nie je o čom hovoriť. Ja aj hráči vieme, ako futbal funguje," povedal na túto tému pre Mundo Deportivo.

Ak však chce napredovať v kariére, nemusí sa obávať, že by ho vedenie obmedzovalo. Práve naopak. Aj keď má v Leverkusene zmluvu do roku 2026, klub je pripravený na jeho odchod. Podľa informácií denníka Sport Bild by totiž Alonso mal mať možnosť odísť už v lete. Konkrétne, ak zaklope na dvere niektorý z trojice gigantov Real Madrid, Liverpool, Bayern Mníchov, teda niektorý z klubov, za ktoré hrával.

Nech už zamieri na ktorúkoľvek z týchto adries, bol by to pozoruhodný krok. Po absolvovaní trénerského kurzu po boku Raúla či Xaviho sa išiel učiť do Realu Madrid, presnejšie do tamojšieho výberu do 14 rokov. V roku 2019 prestúpil do rezervy Realu Sociedad a o tri roky neskôr už pôsobil v Leverkusene.

Kým v minulej sezóne išlo skôr o zvykanie si, v tej aktuálnej má Alonso k dispozícii mužstvo podľa svojich potrieb. Victor Boniface v ňom hrá kľúčovú úlohu. Nigérijský strelec je od svojho letného príchodu v úžasnej forme a nevyzerá, že by sa chystal prestať. A to aj vďaka Alonsovi. Ten ukazuje, že má dobrý prehľad o hráčoch a výborne mu ide aj nasledujúca práca s nimi. "Je to nielen skvelý tréner, ale aj skvelý človek," nevie si Boniface vynachváliť svojho kouča. "Veľmi rád s ním pracujem."

Forma Bayeru je na vysokej úrovni
Forma Bayeru je na vysokej úrovniFlashscore

Určite si to užíva aj samotný tréner. Výsledky hovoria za všetko. Tímové i osobné. Leverkusen je v nemeckej lige prvý, keď zo siedmich zápasov stratil len dva body a to na ihrisku silného Bayernu. Okrem toho pokojne postupujú v domácom pohári a v Európskej lige majú stopercentnú bilanciu.

Boniface nastrieľal v siedmich dueloch rovnaký počet gólov a skóroval aj v Európskej lige či v pohári. To je 10 zápasov a v nich deväť gólov, tri asistencie. Už teraz je jasné, že jeho letný prestup z Belgicka za približne 20 miliónov eur bol výnimočnou investíciou.

S trochou nadhľadu sa na ňom podieľal nigérijský novinár Oma Akatugba. Keď sa Alonsov Leverkusen v minulej sezóne stretol s Unionom Saint-Gilloise, kde Boniface pôsobil, novinár sa Alonsa opýtal, či si myslí, že by sa Boniface hodil do Bundesligy. Keď sa teraz obaja stretli na tlačovej konferencii po zápase s Kolínom n. R., Alonso si spomenul. "Pamätám si na vás, vtedy ste mi dali dobrý tip na Victora," usmieval sa šéf lavičky "farmaceutov".

Leverkusen je na čele bundesligovej tabuľky
Leverkusen je na čele bundesligovej tabuľkyFlashscore