Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vráti sa Hamburg po siedmich rokoch do Bundesligy? Nádejou je nový tréner i Čech

Steffen Baumgart je veľkou nádejou HSV.
Steffen Baumgart je veľkou nádejou HSV.ČTK / imago sportfotodienst / Eibner-Pressefoto/Marcel von Fehrn
Pre fanúšikov Hamburgu je to už niekoľko rokov rutina. Do sezóny vstupujú ako favoriti na postup, predvádzajú slušný druholigový futbal, ale nakoniec sa veľká misia s príchodom jari nepodarí. Takmer to vyzerá ako prekliatie bývalého bundesligového dinosaura, ktorý sa zúfalo snaží vrátiť k úspešnej minulosti. Tento rok by to však pod vedením trénera Steffena Baumgarta (52) a po príchode Čecha Adama Karabca (21) mohlo konečne vyjsť.

Van der Vaart, van Nistelrooy alebo Mahdavikia. Veľkí hrdinovia, z ktorých niektorí svojimi červenými trenírkami desili Európu, sú síce už nejaký čas minulosťou, ale nové talenty vzbudzujú nádej na vzostupnú tendenciu v prístavnom futbale. Jednou z nich je nový tréner Steffen Baumgart. Muž s charakteristickými pokrývkami hlavy neberie novú úlohu, ktorú prevzal v minulej sezóne, na ľahkú váhu, keďže fanúšikom Hamburgu je od už detstva.

Zdá sa, že slnko HSV ubližuje. Len čo sa začne otepľovať, druholigový tím sa čoraz viac vzďaľuje od sna o postupe. Od zostupu v sezóne 2018/19 dokázali trikrát za sebou obsadiť štvrté miesto. V nasledujúcich dvoch sezónach bojovali z tretieho miesta v baráži, ale neúspešne. V minulom ročníku sa napriek príchodu nového lodivoda prekliatie nepodarilo prelomiť, skôr došlo k návratu k starým zvykom.

O šancu na postupové play-off ich pripravil Düsseldorf, HSV skončil opäť štvrtý. V siedmom roku pôsobenia v 2. Bundeslige sa však má všetko obrátiť k lepšiemu, klub sa nechce vrátiť do starých koľají a mieri vysoko, respektíve späť do najvyššej súťaže. A nezdá sa to ako utópia.

Nové nádeje

Baumgart pri prvom pokuse neuspel a HSV opäť došiel dych niekoľko metrov pred cieľovou čiarou. Prehrali zápasy s údajne ľahkými súpermi a nakoniec vyšli naprázdno. Nesmútia, ale sústreďujú sa na prestavbu. Kľúčoví hráči ako Robert Glatzel, Ľudovít Reis a Jonas Meffert zostali napriek lukratívnym ponukám verní klubu a na rozdiel od predchádzajúcich sezón sa na prestupovom trhu podarilo získať niekoľko dôležitých akvizícií.

Naopak, slovenský reprezentant László Bénes sa po dvoch sezónach v nižšej súťaži vrátil medzi elitu, keď prestúpil do Unionu Berlín. V hlavnom meste Nemecka, rovnako ako v národnom výbere, však musí bojovať o miesto v základnej zostave od nuly. V Hamburgu pritom patril medzi opory, keď počas dvoch ročníkov nastrieľal v 60 ligových dueloch 19 gólov a na 20 prihral.

Marco Richter, Davie Selke, Daniel Elfadli, Silvan Hefti a v neposlednom rade Čech Adam Karabec sú mená, ktoré by pokojne mohli žiariť v Bundeslige. Avšak na to, aby túto šancu v jednej z najlepších futbalových súťaží na svete dostali, musia priviesť spiaceho giganta tam, kam patrí. Takisto práca Horsta Hrubescha s mládežou začína prinášať ovocie. Bilal Yalcinkaya a Fabio Balde si zabezpečili miesto v tíme, druhý menovaný nedávno dostal zaslúženú novú zmluvu.

Prípad Vuskovič

Neúspech v prípade Vuskoviča bol, naopak, horkou pilulkou. Chorvát z Hajduku Split mal v roku 2022 podpísať trvalý kontrakt a byť zárukou návratu do najvyššej súťaže. Dopingová kauza však tieto plány úplne zmarila. Po vynesení rozsudku sa Hamburg rozhodol, že nádejného obrancu od roku 2026 znovu podpíše, no dovtedy po ňom zostane medzera, ktorú ťažko zaplnia aj nové posily Lucas Perrin či Dennis Hadžikadunič.

Prípad mal však aj jednu pozitívnu stránku. Tím sa zomkol a za "Maria" sa postavil, zišiel sa s ním na obede a nenechal ho napospas osudu. Puto medzi hráčmi funguje a do tejto futbalovej rodiny sa integrujú aj nové posily. To je dôležitý rozdiel oproti predchádzajúcim rokom, keď veľké mená boli privedené s veľkými nádejami, ale bez potrebnej chémie v tíme.

Medzinárodná prestávka v správnom čase

HSV sa čas na premýšľanie hodí. So siedmimi bodmi z prvých štyroch zápasov okupujú siedme miesto v tabuľke a nenapĺňajú vlastné očakávania. Teraz však mali čas na analýzu chýb. Kým bývalý tréner Tim Walter presadzoval veľmi divoký futbal, Baumgart chce do hry svojich zverencov vniesť viac kontroly, čo sa mu zatiaľ darí.

Útok bude pravdepodobne jedným z najväčších bodov na pretrase. Ofenzívne zbrane v zložení Glatzel, Selke, Königsdörffer, Dompe a Sahiti len čakajú na využitie, zatiaľ čo Immanuel Pherai, Adam Karabec a Ludovit Reis im môžu kreatívnymi nápadmi vytvoriť priestor. Teraz je na Baumgartovi, aby celý tento arzenál zmobilizoval.

Posledný diel skladačky

Z bližšej analýzy súčasného diania v klube si možno odniesť niekoľko pozitívnych aspektov, napriek tomu sa človek diví, prečo výsledky nie sú okamžité. Odpoveďou je trpezlivosť, a to je niečo, čo šesťnásobní nemeckí majstri už roky nepreukázali. Znova a znova bol tréner vyhodený práve vtedy, keď mal konečne zaviesť svoj systém a zžiť sa s mužstvom. Walter bol toho dobrým príkladom. Nie nadarmo sa na fanúšikovskej scéne netaja podozrenia, že postup by bol možný už vlani pod bývalým trénerom.

Zdá sa však, že Baumgart potrebnú trpezlivosť má. Po minulosezónnom neúspechu sa s bývalým hráčom Kolína nad Rýnom nediskutovalo a rovno sa pustil do prípravy na aktuálnu sezónu, v ktorej by to mohlo konečne vyjsť. V nedeľu sa pred domácimi divákmi v ideálnych severských teplotách stretne Hamburg s Jahnom Regensburg v perfektnom čase na to, aby netrpezlivé publikum potešil pôsobivým útočným futbalom.

Za predpokladu, že nemecký futbalový dinosaurus sa na jar opäť "nezdivočí", by bundesligové hodiny mohli čoskoro opäť začať tikať. Do myslí fanúšikov by sa mohli vrátiť ciele ako Európa a úroveň by konečne opäť stúpla smerom k športovému úspechu.

Hamburger SV - Regensburg (13:30)