Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žiarivá hviezda Bundesligy márne čaká na šancu v reprezentácii. Frimponga kouč ignoruje

Frimpong sa ešte vo farbách Oranjes naplno neukázal.
Frimpong sa ešte vo farbách Oranjes naplno neukázal.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Jeremie Frimpong (23) sa v Leverkusene etabloval ako jeden z najlepších hráčov Bundesligy a patrí k najzaujímavejším talentom svetového futbalu. V národnom drese však ešte nedostal výraznejšiu šancu ukázať, čo všetko dokáže na reprezentačnej scéne.

Syn ghanských rodičov Jeremie Agyekum Frimpong sa narodil 10. decembra 2000 v Amsterdame. Keď mal šesť rokov, presťahoval sa do Claytonu na predmestí Manchestru. Tam si ho o tri roky neskôr vyhliadli bohatí Citizens, ktorých začal reprezentovať v mládežníckom tíme do 10 rokov.

Pri senioroch však neodohral ani jeden zápas a v septembri 2019 ho získal škótsky Celtic. Profesionálny debut ho čakal krátko po prestupe do Glasgowa, a to 25. septembra 2019. Frimpong nastúpil v základnej zostave na štvrťfinálový  zápas Škótskeho pohára proti Partick Thistle (výhra 5:0) a bol vyhlásený za muža zápasu.

Počas sezóny 2019/20 získal tri trofeje - titul v Premiership, Škótsky a Ligový pohár. Mal však ďaleko od toho, aby bol pravidelným členom A-mužstva, ale v 23 dueloch vo všetkých súťažiach zapôsobil natoľko, že sa ním stal v nasledujúcom ročníku. V januári 2021 priletela ponuka z Nemecka, konkrétne od Bayeru, ktorý za služby rýchlonohého futbalistu zaplatil 11 miliónov eur. Nasledoval veľký kariérny zlom.

Alonsova hviezda

Frimpong sa rozbehol naplno, keď do Leverkusenu dorazil trénerský mág Xabi Alonso. V systéme 3-4-3 exceloval, v 34 ligových zápasoch nastrieľal osem gólov a k tomu pridal sedem asistencií. Niet divu, že v posledných troch rokoch bol pravidelne zaraďovaný do ideálnej jedenástky Bundesligy.

Historická sezóna 2023/24 znamenala pre Bayer zisk titulu bez jedinej prehry, triumf v Nemeckom pohári a účasť vo finále Európskej ligy proti Atalante. Holanďan k tomu v 31 súbojoch pomohol deviatimi gólmi a siedmimi asistenciami. Aj v aktuálnom ročníku preukazuje svoje tvorivé schopnosti a v ôsmich štartoch naprieč súťažami už pripravil štyri trefy.

Nevyužitá zbraň

Medzinárodná kariéra Frimponga zatiaľ taká lesklá nie je. Hoci mal možnosť reprezentovať Ghanu, krajinu svojich rodičov, alebo Anglicko, v ktorom vyrastal, vybral si rodné Holandsko. K národnému tímu do 21 rokov sa pripojil v roku 2018, s A-mužstvom Oranjes zažil majstrovstvá sveta 2022. Aj keď v ňom vtedajší tréner Louis van Gaal videl potenciál, v Katare sa Jeremie nezdvihol z lavičky ani na minútu.

Nástupca Ronald Koeman potom Frimponga nenasadil preto, že sa nechcel zúčastniť majstrovstiev Európy do 21 rokov. Debutoval teda až 13. októbra 2023. Na tohtoročnom Eure sa síce dostal na ihrisko trikrát, miesto v základe však mal iba raz. Podľa Koemana nie je v defenzíve dostatočne efektívny, takže ho na rozdiel od klubu využíva na útočnejších pozíciách.

Frimpong (vpravo) na lavičke vedľa Malena.
Frimpong (vpravo) na lavičke vedľa Malena.ČTK / imago sportfotodienst / BEAUTIFUL SPORTS/ Wunderl

Často zostáva len ako náhradník, napríklad pri nedávnom zápase Ligy národov s Maďarskom, keď Holandsko získalo len bod vďaka gólu Denzela Dumfriesa. Proti Nemecku, v ktorého ligovej súťaži je hviezdou, nastúpil až v poslednej polhodine. Jeho prítomnosť však skóre nezmenila, Nemci vyhrali 1:0.

Na pravom krídle, ktoré Frimpong obsadil počas svojho jediného štartu v základnej zostave na tohtoročných majstrovstvách Európy proti Francúzsku, dáva kouč prednosť iným hráčom. Kým na tento post nasadil Xaviho Simonsa, nastúpili Donyell Malen a Steven Bergwijn, ktorý sa trápil v zúfalej forme. Frimpong medzitým trpezlivo čakal.

Je jasné, že pod súčasným trénerom národného tímu to nemá jednoduché. Otázkou zostáva, či svoju voľbu reprezentovať Holandsko nebude v budúcnosti ľutovať. Ale kto vie, možno príde čas na zmenu a Oranjes ho ešte poriadne využijú.

Leverkusen - Frankfurt (15:30)