Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako zapojiť reprezentantov po Eure? Elitné kluby riešia pred sezónou nepríjemnú otázku

Trpišovský sa vyjadril k zaujímavej téme.
Trpišovský sa vyjadril k zaujímavej téme.Profimedia
Nová sezóna najvyššej českej súťaže začne len týždeň po majstrovstvách Európy. Hoci česká reprezentácia vypadla na šampionáte v Nemecku už v skupine 26. júna, kluby v úvode ročníka nebudú mať k dispozícii niektorých reprezentantov. Mnohí z nich nezasiahli do prípravy a nenaskočili ani do generálky.

Na štarte ročníka sa tak otvára šanca hráčom, ktorí by sa inak do zostáv nedostali. Tréneri potrebujú formu reprezentantov vyladiť predovšetkým na kľúčové boje v blížiacej sa kvalifikácii európskych pohárov. Kouč Slavie Jindřich Trpišovský sa chce poučiť z roku 2021 a vyradenia v predkole Ligy majstrov s Ferencvárosom.

Najviac na EURO doplatil práve klub z Edenu, na šampionáte vrátane novej posily útočníka Tomáša Chorého mal hneď jedenásť hráčov. Popri letnej akvizícii z Plzne bola na turnaji ďalšia deviatka z českej nominácie - obrancovia Dávidovia Doudera a Zima a Tomášovia Holeš s Vlčkom, stredopoliari Petr Ševčík, Matej Jurásek, Lukáš Provod, útočník Mojmír Chytil a brankárska jednotka Jindřich Staněk. Za Slovákov štartoval krídelník Ivan Schranz.

"Príprava bola Eurom špecifická. Na kempe v Rakúsku s nami bolo 20 hráčov pod 23 rokov. Chalani dostali veľký priestor, mohli sme s nimi pracovať, dostali značnú porciu času v prípravných zápasoch. Niektorí naznačili veľký potenciál. Teraz sa môžu uchádzať o miesto v užšom kádri, prípadne aj v základnej zostave," uviedol na tlačovej konferencii Trpišovský.

Do zápasov v záverečnej časti prípravy nasadil iba štvoricu Jurásek, Ševčík, Vlček a Zima, ktorá na šampionáte odohrala minimum času. Jeden z kapitánov červeno-bielych Holeš mal po Eure desať dní dovolenku a potom sa postupne pripojil do tréningu.

"Zjednodušene povedané, začiatok sezóny musia odtiahnuť hlavne tí, ktorí boli na kempe. Chalani, ktorí prišli z národného tímu, mali voľno, individuálny program a teraz prebieha ich zapracovanie, aby boli schopní sa čo najskôr pripojiť k tímu. Nebude to u všetkých rovnaké. Mladší hráči nemali na Eure také vyťaženie," povedal kouč.

Obhajca titulu Sparta mala preč šesť reprezentantov. Na Eure boli s českým tímom obranca Martin Vitík, útočník Ján Kuchta, albánsky stredopoliar Qazim Laci, slovenský krídelník Lukáš Haraslín a srbský hráč Veljko Birmančevič. Bek Ángelo Preciado sa predstavil s Ekvádorom na Copa América.

"Nebolo to, samozrejme, najlepšie prípravné obdobie v histórii. Euro nie je náš najlepší kamarát, ale sme veľký klub a musíme sa s tým vyrovnať," podotkol dánsky tréner Lars Friis, nástupca krajana Briana Priskeho.

Žiadny z reprezentantov nezasiahol ani do generálky Sparty. "Mali to ťažké a tiež rozdielne. Niektorí s nami trénujú týždeň, ďalší sa ešte len zapájajú. Niektorí na turnajoch hrali dosť, iní ani minútu. Nedá sa všeobecne povedať, kedy všetci naskočia. Máme dobré testy, aby sa ukázalo, kedy budú pripravení. Bude to aj podľa ich pocitov. Rozhodne nechceme, aby začali sezónu vyhorení," doplnil Friis.

Plzeň, ako tretia z elitných českých klubov, mala na Eure trojicu opôr, útočník Chorý po turnaji prestúpil do Slavie. Obranca Robin Hranáč aj ofenzívny univerzál Pavel Šulc zasiahli v závere prípravy do jedného zápasu a stredopoliar Lukáš Červ do dvoch duelov. V generálke musel pre zranenie striedať, no mal by byť v poriadku.

"Dúfam, že si chlapci stihli aspoň trochu oddýchnuť. Minulá sezóna bola naozaj náročná, ale tak to vo futbale jednoducho chodí. Všetci vyzerajú, že sú zdravotne v poriadku, sú hladní, pripravení na novú sezónu. Myslím, že sa na ňu tešia. Dúfam, že to zvládnu," uviedol športový riaditeľ Viktorie Daniel Kolář.

Vzhľadom na absenciu niektorých reprezentantov budú musieť elitné kluby v úvodných kolách nasadzovať viac mladíkov a v oslabenej zostave môžu byť náchylnejšie k stratám bodov.

"V prvom období sezóny nás navyše čaká veľa zápasov. To všetko hovorí o tom, že budeme veľa rotovať. Na jeseň nebude veľa tých, čo v každom stretnutí odohrajú 90 minút. Mladí sú právoplatnou súčasťou kádra, pre daný zápas budeme chcieť byť vždy čo najsilnejší," avizoval Friis.

Kluby potrebujú vyladiť formu na kľúčovú kvalifikáciu európskych pohárov. Sparta začne v 2. predkole Ligy majstrov už v utorok. Slavia a Plzeň vstúpia v 3. predkole do súťaží UEFA o necelé tri týždne.

"Je to údel veľkých klubov. Ak ste úspešní, vychovávate dobrých hráčov a máte reprezentantov, ktorí jednoducho absolvujú tieto turnaje. Prejavuje sa to na kvalifikácii v pohároch. Keď sa pozriete do ostatných krajín, najväčšie prekvapenia na úkor silných tímov sú v predkolách. Menšie mužstvá, ktoré sú pohromade, ich často vyraďujú," upozornil Trpišovský.

Jeho tím pred tromi rokmi po Eure nedokázal ideálne vyladiť formu a v 3. predkole Ligy majstrov vypadol s Ferencvárosom. V úvodnom dueli v Budapešti sa navyše zranil Ševčík.

"Je to trochu alchýmia, pretože s tým nikto veľmi nemá skúsenosti. My našťastie tým, že chlapci pravidelne reprezentujú na veľkých turnajoch, už nejakú skúsenosť predsa len máme. Snažíme sa z toho vychádzať a neurobiť podobnú chybu, akú sme urobili pred tromi rokmi. Hráči podľa toho majú upravený program, potrebujeme ich dostať do prevádzkovej teploty, aby ich vrchol prišiel zhruba o tie tri týždne," povedal Trpišovský.