Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Národný tím, Premier League aj pracháči dostali košom. Kto každý mal záujem o Trpišovského?

Trpišovský šéfuje Slavii od decembra 2017.
Trpišovský šéfuje Slavii od decembra 2017.Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia
Bohatí šejkovia chrili milióny, v hre bol český národný tím, záujem mali aj kluby z Premier League. Magnet menom Slavia Praha však od decembra 2017 drží trénera Jindřicha Trpišovského (48) pevne v službách slávneho klubu z Vršovíc. Pražský rodák oslávil na lavičke zošívaných tri majstrovské tituly, štyri triumfy v tamojšom pohári, mužstvo viedol aj v Lige majstrov. Parádna vizitka nemohla uniknúť konkurencii z cudziny, lenže všetky pokusy zlákať trojnásobného najlepšieho trénera roka v Česku boli márne.

Naposledy prasklo, že sa Trpišovský ocitol v hľadáčiku ambiciózneho klubu z Premier League. Brighton situáciu okolo kouča Slavie oťukával, nakoniec však ako nástupca Roberta De Zerbiho dostal prednosť Nemec Fabian Hürzeler. Ten doviedol St. Pauli medzi nemeckú elitu.

"Bolo veľmi ťažké to odmietnuť. Veľmi vás to poteší, vážim si to, že o mňa mali záujem," uviedol český kouč pre Radiožurnál Sport. Naznačil však, že dvere do anglického klubu definitívne nezavrel a v budúcnosti sa napríklad k rokovaniam vrátia.

Brighton nebol prvým záujemcom z Ostrovov, ktorý si robil zálusk na Trpišovského, predtým skúšal šťastie Nottingham Forest. Ten videl v českom trénerovi lodivoda, ktorý klubu pomôže dostať sa medzi anglickú elitu. Ku kontaktu došlo po tom, čo Slaviu viedol v Lige majstrov v sezóne 2019/20 proti známym sokom (Inter Miláno, Dortmund, Barcelona). Ani tu k dohode nedošlo, hoci nejaké rokovania prebehli.

Trpišovský, ktorý momentálne vedie aj Ivana Schranza, na to zaspomínal v podcaste nazvanom Nosiči vody: "Zavolal mi Jirka Müller a hovorí mi: 'Sú tu v Prahe, v Intercontinentale. Chceli by sa s tebou stretnúť, vidieť ťa.' Tak sme za nimi deň nato zo slušnosti išli. Vtedy to bolo len na mne, ako sa rozhodnem." Výsledok schôdzky zástupcov anglického klubu nepotešil. "Bohužiaľ, nehnevajte sa, chcem zostať v Slavii," znela jasná odpoveď.

Tréner Slavie Trpišovský mal v lete ponuku z Premier League, zaujímal sa o neho Brighton

Rovnako to dopadlo aj vo chvíli, keď o služby Trpišovského prejavila záujem reprezentácia Česka. Zošívaní sa svojho trénera nechceli vzdať za žiadnu cenu, čím sa netajil klubový boss Jaroslav Tvrdík. Z teplého miestečka v Slavii sa nechcelo ísť ani Trpišovskému, aj keď by išlo o obrovskú trénerskú výzvu.

"Nezamýšľam sa nad tým, tá doba je vzdialená, pokiaľ vôbec niekedy príde," tvrdil v spomínanom podcaste a dodal: "V hlave mám iba Slaviu. Nemá zmysel premýšľať nad tým, čo nie je na stole. Nikto nevie, čo bude o rok alebo o dva. Teraz nemá zmysel to riešiť."

Keď sa hľadal nástupca Jaroslava Šilhavého pri národnom tíme a voľba padla na Ivana Haška, zmizol z Edenu možno trochu nečakane iný z trénerov, doterajší Trpišovského asistent Jaroslav Köstl. Napokon, keď sa majiteľom vršovického kolosu stal bohatý podnikateľ Pavel Tykač, sľúbil mu Tvrdík, že on aj Trpišovský zostanú verní zošívanej značke ďalších päť rokov. Takže pokiaľ nebude známy kouč odvolaný, zrejme dostanú aj ďalší záujemcovia košom.

Postavenie Slavie v tabuľke Chance ligy.
Postavenie Slavie v tabuľke Chance ligy.Flashscore

Ešte v úlohe kormidelníka Liberca svišťalo k Trpišovskému laso z chorvátskej Rijeky. Nebolo divu, aj v tamojšom Slovane odvádzal kouč, ktorý bez šiltovky na hlave nedá ani ranu, skvelé služby a motal sa na špici tabuľky. "Nejaké rokovanie prebehlo aj s iným klubom, než sa písalo. Veľmi som si to vážil, poďakoval som a tým sa to skončilo," uviedol vtedy do médií.

Rolu vraj hrali osobné dôvody. "Mám nejaký súkromný život, chlapec chodí do prvej triedy, sťahujeme sa a tak ďalej. Navyše ma futbal v Česku baví, hráčov tu poznám," zdôvodnil v decembri 2017 pred novinármi, prečo odmietol vyraziť na premiérovú zahraničnú pozíciu.

Keď potom v auguste 2020 oznamoval už ako tréner Slavie predĺženie zmluvy o tri roky, prezradil Tvrdík, že Trpišovský mal možnosť odísť do Ruska, rovnako ako do arabského sveta. Odtiaľ mal podľa všetkého najviac ponúk, ale aj keď bohatí šejkovia určite hrkali nadýchanými mešcami, rovnako dostali košom. Ani štedrá finančná ponuka Trpišovského neobmäkčila natoľko, aby Edenu zamával na rozlúčku.

"Musím úprimne povedať, že o ničom inom som ani neuvažoval. Chalani vedia, že prioritou pre mňa bolo zostať v Slavii," vyhlásil po podpise nového kontraktu.

Neskôr tiež priznal, že sa na trénovanie v arabskom svete úplne necíti. "Nedokážem si predstaviť, že by som trénoval v Saudskej Arábii alebo Katare," komentoval potenciálny odchod na Blízky východ. Svojho času mohla Trpišovského odrádzať od zahraničia aj menšia jazyková vybavenosť, čo v roku 2021 tak trochu priznal aj jeho agent Jiří Müller v podcaste Angličan.

"Práca Jindru a spol. je mimo tých futbalových vecí, taktík a tréningu veľmi založená na vzťahu s hráčmi a na komunikácii s nimi. To bez 80-percentnej znalosti reči nejde. Takže či niekedy v budúcnosti dôjde na to, že Jindra by mal opustiť Česko, tak určite to bude tak, ako to mal Pep Guardiola. Kým šiel do Bayernu Mníchov, pol roka strávil v Amerike a učil sa reč," vyhlásil Müller, ale jedným dychom zdôraznil, že tréner Slavie na svojej jazykovej výbave tvrdo pracuje.

Každopádne fakty sú jasne dané aj po rokoch. Lodivod jednoducho ostáva na lavičke Slavie a nič nemieni meniť. Ustál aj ťažšie chvíle, keď sa zošívaní z pozície vicemajstra naťahujú po českom titule. Pred pár dňami Eden naplnený fanúšikmi tlačil mužsvto v boji o postup do hlavnej fázy Ligy majstrov francúzske Lille a nadšene aplaudoval, no milionárska súťaž zošívaným tesne unikla. Bolo však jasné, že Trpišovský pozíciu kouča Slavie najskôr dobrovoľne nikdy neopustí, nech sa mu ozve akýkoľvek klub.