Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

San Mamés i Metropolitano. Haraslínova Sparta hľadá v Španielsku inšpiráciu na nový štadión

Štadión San Mamés, na ktorom hrá svoje zápasy Bilbao.
Štadión San Mamés, na ktorom hrá svoje zápasy Bilbao.Athletic Club
Otázka, ktorú si položil už nejeden fanúšik pražskej Sparty. Aj keď do architektonickej súťaže ešte nejaký ten rok ostáva, z klubu predsa len presakujú rôzne náznaky. Jeden takýto prezradil aj generálny riaditeľ Tomáš Křivda (40).

Dátum otvorenia, kapacita a vzhľad. Asi najdôležitejšie veci, ktoré priaznivcov okolo nového štadióna Sparty najviac zaujímajú. Ani na jednu zatiaľ nie je celkom jasná odpoveď.

Zrejmé zatiaľ je, že klub z Letnej sa nebude sťahovať na Strahov skôr ako v roku 2032. Aspoň to naznačil spomínaný Křivda v rozhovore pre web FootballClub. V interview tiež opisuje, čo všetko by mal nový domov spĺňať. Okrem toho uviedol, že dôležitý bude pri plánovaní aj vzhľad. Už len pre svoju lokalitu, keďže sa stane jednou z dominánt mesta.

"Keď si vydelíte 4,5 miliardy (cca 178 miliónov eur) počtom 35-tisíc, tak vám vyjde cena za jednu sedačku," naznačil možnú kapacitu a následne pokračoval:

"Pokiaľ si stanovíte ako orientačný bod štadióny, ktoré za poslednú dobu vyrástli rôzne po Európe, ukážkovým príkladom sú napríklad štadióny Steauy Bukurešť, SC Freiburg alebo Rapidu Viedeň, tak nám z toho v našich kalkuláciách vychádza vyššia cena. Chceme reprezentatívny štadión a počítame s tým, že bude o niečo drahší, ako keby sme šli len po finančne najefektívnejšom riešení."

Fanúšikovia sa tak podľa jeho slov môžu tešiť na odvážnu stavbu, ktorá by mala patriť k tomu najmodernejšiemu, čo metropola Česka v nasledujúcich rokoch ponúkne. A kde Sparta, respektíve jej riaditeľ hľadá inšpiráciu? Poľsko či Maďarsko, kde v posledných rokoch vyrástlo množstvo nových štadiónov, to nie sú.

"Veľmi sa mi páči štadión San Mamés v Bilbau," prezradil Křivda a k téme dodal: "Dokázali nadviazať na starý, ktorý síce zbúrali, ale keď fanúšikovia prichádzajú k novému, nemajú pocit, že sú inde, že by tam vyrástlo niečo, čo pôsobí nepatrične. Veľmi sa mi páči aj strmosť tribún a to, aký kotol dokážu vytvoriť, takže akustický aspekt štadióna. V neposlednom rade aj kombinácia moderných technológií a tradičného španielskeho dizajnu.”

Na otázku, či by si vedel predstaviť podobný stánok v Prahe, odpovedal kladne. "Nie je to skrátka taký ten 'tuctový' športový štadión, aj keď moderný, ako môžeme vidieť napríklad v Bukurešti, ale niečo architektonicky zaujímavé."

Pri San Mamés však nezostal. Ako ďalšiu stavbu, ktorá je pre neho inšpiratívna, ponúkol štadión Wanda Metropolitano, kde hrá Atlético Madrid. "Príde mi veľmi zaujímavý vnútorným členením a tiež tým, ako o ňom premýšľali, keď ho stavali, práve k maximálnej variabilite prevádzky. Musíme síce vnímať, že je to úplne iná kapacita a oveľa väčší štadión, než plánujeme my, ale princípy a myšlienky, ktoré aplikovali pri výstavbe, sú prevoditeľné," vysvetlil generálny riaditeľ klubu, ktorého farby háji aj slovenský reprezentant Lukáš Haraslín.