Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V Jablonci brúsia diamant s menom Hollý. Vždy vynikal, má elitné myslenie, hovorí Fabuš

Hollý a jeho gólová radosť v drese Jablonca.
Hollý a jeho gólová radosť v drese Jablonca.Profimedia / Šimánek Vít
Keď slovenský futbalista Dominik Hollý (20) v zime prestúpil z Trenčína do Jablonca, veľa sa o tom hovorilo. Nie práve pre jeho schopnosti, ale skôr preto, že mladík odmietol Liberec aj bratislavský Slovan. V tejto sezóne ukazuje, čo v ňom je. "Vždy vynikal," prezradil pre eFotbal.cz Martin Fabuš (47), ktorý Hollého viedol v mládežníckych kategóriách.

Už v nich ukazoval, aký veľký potenciál má v sebe. "Odmalička patril medzi najlepších hráčov v krajine. Chlapci majú vtedy pred sebou dlhú cestu, ale bolo vidieť, že má predpoklady, aby sa presadil," uviedol Fabuš na rovinu. "Prešiel mládežníckymi reprezentáciami, takže vynikal aj v republikovom výbere. V ročníku 2003 patril medzi najlepších."

Hollý má a mal prirodzený talent, ale na ihrisku aj mimo neho bolo vidieť, ako je oddaný futbalu. Do všetkého vkladal maximálne úsilie, čo trénerom imponovalo. Nie nadarmo sa stal kapitánom. "Všetko si vydrel, vždy bol tvrdý pracant. Je to veľmi cieľavedomý chalan, nikdy sa nestalo, že by v tréningu neodovzdal sto percent," zdôrazňuje Fabuš.

Okrem toho sa prejavila ďalšia vlastnosť, ktorú hráča nenaučíte. "Má v sebe vodcovské schopnosti. Bolo to vidieť už v žiackych kategóriách, vždy išiel príkladom," spomína Fabuš, trojnásobný slovenský šampión. Čo sa týka futbalových zručností, v Trenčíne ho v tomto ohľade nemuseli extra pilovať. Hollý to mal v sebe, úloha režiséra hry mu svedčala, udával tempo zápasov.

"Hral stále v strede, taká tá šestka alebo osmička," prikyvuje Fabuš, ktorý si zahral napríklad za Olomouc. "Komplexný hráč, ktorý bol spoľahlivý dozadu, ale aj s umom smerom dopredu. Vynikal tým, že to perfektne kombinoval. O jeho mentalite som už hovoril, bola príkladná." Nebolo až takým prekvapením, keď čoskoro prišiel povolávací rozkaz z A-tímu Trenčína. "Dostal sa tam v osemnástke, čo hovorí za všetko."

Hollý v drese materského AS Trenčín.
Hollý v drese materského AS Trenčín.TASR - Radovan Stoklasa

Nebolo to však len povolanie za odmenu na niekoľko tréningov. Práve naopak, Hollý sa okamžite zaradil do zostavy a v podstate z nej už nevypadol. "Ak mám byť úprimný, bolo to trochu prekvapenie. Ale pozitívne, dokázal sa presadiť viac-menej hneď. Hral veľmi vyspelo, čo pri prechode z dorastu nie je samozrejmosťou. Vedeli sme, že má kvalitu, ale že z toho budú slušné výkony v základnej zostave, to bolo trochu prekvapenie," priznáva Fabuš.

Dokonalý rozlet prerušil nepríjemný zdravotný problém. V máji minulého roka bol Hollý hospitalizovaný v nemocnici. Aj preto vynechal majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Mal zápal mozgu a v tele infekciu.

Všetko však dopadlo dobre. Aj vďaka tomu, aký je mladý futbalista mentálne odolný. "Veľa sme sa rozprávali, o všetkom. Tak to bolo i v tomto prípade. Vedel som, že ho to ovplyvnilo, ale zdôrazňovali sme si, že je potrebné mať silnú vôľu. A tú Dominik má," hovorí Fabuš.

Ostatnú jeseň hral už vo veľkej pohode a prirodzene začali klopať na dvere záujemcovia. Hovorilo sa o bratislavskom Slovane, ale najvážnejší záujem bol z Liberca a Jablonca. Futbalista bol dlho na vážkach, ktorú možnosť si vybrať a nakoniec vyhral Jablonec. "Slovan by bol krok vpred, to je jasné. Ale aj prestup do Česka je krokom vpred," uvedomuje si Fabuš.

Zatiaľ čo na jar si zvykal a nebolo ho toľko vidieť, v aktuálnej sezóne je veľmi výrazný. V siedmich zápasoch strelil tri góly, čím vyrovnal svoje maximum v dospelom futbale, ktoré stanovil v premiérovej sezóne za Trenčín v ročníku 2021/22. Vtedy na tri zásahy potreboval devätnásť stretov.

"Je schopný strieľať góly. Nie je to typický strelec, ale má dobré dopĺňanie šestnástky, výborne si vyberá miesto. Vie využívať šance, dobre hlavičkuje. Neprekvapuje ma, že je produktívny," povedal Fabuš. Veľký rast teda pokračuje a otázkou je, kde sa zastaví. Hollého potenciál je veľmi vysoký. "Sám som zvedavý, kam to dotiahne. Určite má mentalitu a schopnosti na to, aby hral veľký futbal," uzatvára tréner slovenskej reprezentácie do 19 rokov.