Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazi a porazení: Senzačné St. Pauli, zneuctení United, červené Česko a Motta opäť s nulou

Elias Saad zabezpečil St. Pauli prvé víťazstvo v Bundeslige po 13 rokoch.
Elias Saad zabezpečil St. Pauli prvé víťazstvo v Bundeslige po 13 rokoch.ČTK / imago sportfotodienst / Bahho Kara
Futbaloví fanúšikovia tento víkend opäť zamierili na ligové zápasy a bolo sa na čo pozerať. Pravidelná rubrika Flashscore Správ si ako zvyčajne posvietila na víťazov a porazených uplynulých dní. Kto sa nimi stal tentokrát?

Víťaz: St. Pauli

Tri zápasy sa čakalo na prvý gól, štyri na prvý bod a na piaty pokus sa podarilo ikonickému tímu z Hamburgu zvíťaziť. Stalo sa tak vo Freiburgu, prvý bundesligový triumf po dlhých 13 rokoch bol opojný. Na ihrisko súpera vzdialené 800 kilometrov sa vybralo 3 500 priaznivcov klubu, zatiaľ čo ďalšie desaťtisíce oslavovali doma. O zápase, ktorý sa skončil výsledkom 3:0, písal dokonca aj zámorský denník Washington Times.

St. Pauli išlo za víťazstvom. Hoci mal Freiburg prevahu, pre bojovný výkon hostí vystrelil na bránu len dvakrát. Víťazi mohli ďakovať aj videu, keďže systém VAR pripravil domácich dvakrát o gólovú radosť.

Hrdinom sa stal bosniansky brankár Nikola Vasilj, ktorý krátko pred polčasom chytil penaltu Vincenza Grifa. A zápas rozhodol Elias Saad. "Je to skvelý pocit streliť svoj prvý a druhý gól v Bundeslige. Všetko však bolo o brutálnom tímovom výkone. Všetci tvrdo pracovali aj bez lopty a potom sme efektívne využívali naše šance. Je to neopísateľné, keď potom oslavujete pod kotlom," zasníval sa hamburský rodák s tuniskými koreňmi.

Porazený: Manchester United

Fanúšikovia červených diablov dostali ďalší úder. Domácu prehru 0:3 s Tottenhamom síce ovplyvnilo prísne vylúčenie Bruna Fernandesa, ale výkon mužstva a najmä defenzívy bol taký žalostný, že snáď každého napadne, kedy sa táto mizéria a s ňou aj tréner Erik ten Hag skončí.

United sa v tejto sezóne podarilo doma streliť zatiaľ len jeden gól a v tabuľke klesli na 12. miesto. "Od úvodného gólu sme sa báli hrať s loptou. Bolo tam veľa chýb, nemali sme dobrý pressing, Tottenham mohol po našich zlých rozhodnutiach podniknúť protiútoky, keď sme im nechali veľa priestoru," priznal holandský tréner.

O rezignácii však neuvažuje. "Vôbec sa neobávam toho, že by ma vyhodili. V lete sme sa rozhodli, že zostaneme spolu, vedeli sme, že tento proces bude nejaký čas trvať."

Víťaz: Thiago Motta

Keď tento progresívny tréner pred sezónou prišiel do Juventusu, prevzal tím, ktorý márne bojoval o udržanie kroku s konkurenčnými milánskymi gigantmi. Ani v novej sezóne to zatiaľ smerom dopredu nebolo príliš presvedčivé, Bianconeri nedokázali skórovať trikrát za sebou a bezgólové remízy nudili. V sobotu však prišlo jasné víťazstvo 3:0 v Janove a posun na druhé miesto v tabuľke.

Obranné čísla sú určite pôsobivé: Juventus v uplynulých šiestich kolách nedostal v domácej lige ani jeden gól a spolu so Celticom patrí v tomto smere medzi dva najlepšie tímy naprieč najlepšími ligami v Európe. Nový tréner pritom musel pred sezónou riešiť brankársku otázku, keď skončila dlhoročná opora Wojciech Szczesny, a do štvorčlennej obrany zaradil nového stopéra. Od prvého zápasu je však Pierre Kalulu z AC Miláno oporou a tím pôsobí v úvode sezóny veľmi kompaktne.

Porazený: Miralem Pjanič

Pred dvoma rokmi takmer hrala reprezentácia Bosny a Hercegoviny priateľský zápas proti Rusku, ktoré už bolo suspendované zo všetkých súťaží FIFA a UEFA. Pjanič vtedy hral v lige Spojených arabských emirátov za Al Shajrah a viedol opozíciu. "Celý svet trpí pre konflikt na Ukrajine a my máme byť prvou krajinou, ktorá nastúpi proti Rusku? Nemám slov," povedal vtedy bývalý stredopoliar Lyonu, Ríma, Juventusu a Barcelony. Pridali sa k nemu aj ďalší hráči vrátane Edina Džeka a zápas bol zrušený.

Pred víkendom sa Pjanič stal hráčom CSKA Moskva. Zapózoval ako spasiteľ na bielom koni a stal sa v podstate prvou veľkou futbalovou hviezdou, ktorá prijala angažmán v miestnej Premier League po začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajine. "Poďme do toho! Som šťastný, že sa môžem pripojiť k svojmu novému tímu," povedal bosniansky stredopoliar. Zdá sa, že na svoj postoj zabudol a všetko zadupal do zeme...

Víťaz: CD Tondela

Zatiaľ čo ľudia v strede Európy v posledných týždňoch bojujú so záplavami, Portugalsko už tradične čelí rozsiahlym požiarom. Druholigový klub Tondela má s ohnivým živlom priamu skúsenosť. Na jeseň 2017 dokonca samotní hráči bránili svoje mesto po príchode z vonkajšieho zápasu. Aj preto bývajú hasiči na ich zápasoch čestnými hosťami.

Počas domáceho zápasu proti Academico Viseu (4:1) futbalisti vzdali hold hrdinom, hasiči v uniformách sledovali zápas z najlepších miest a útočník Roberto po svojom góle zasalutoval. Tondela začala sezónu dobre, počas šiestich kôl ešte neprehrala a pracuje na návrate medzi elitu, kde naposledy hrala v roku 2022.

Česká liga

Najvyššia česká súťaž má vďaka Sparte, Slavii a Plzni v Európe osobitý zvuk. Výsledky v európskych pohároch posunuli dlhodobo podceňovanú súťaž na deviate miesto na starom kontinente z hľadiska koeficientu.

Na ihriskách to však nie je často také veselé. Problém je najmä v disciplíne, v tvrdosti hry a možno aj v pohľade rozhodcov. Deviate ligové kolo prinieslo v ôsmich zápasoch deväť červených kariet a iba jedno vylúčenie chýbalo od vyrovnania historického smutného rekordu.

Červené karty v popredných európskych ligách.
Červené karty v popredných európskych ligách.Livesport / Flashscore

Celkovo súťaž vedie v počte červených kariet v celej Európe, pričom od začiatku sezóny rozhodcovia vylúčili 27 hráčov. Napríklad Premier League má (počas šiestich kôl) zatiaľ len sedem predčasných odchodov do šatní...