Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Argentínčania nie sú rasisti. Video je vytrhnuté z kontextu, bráni Mascherano krajanov

FIFA prešetruje incident rasistických pokrikov Argentínčanov.
FIFA prešetruje incident rasistických pokrikov Argentínčanov. AFP
Prípadu skandovania rasistických chorálov zo strany Enza Fernándeza (23) a argentínskych hráčov po triumfe na Copa América sa venuje už aj FIFA, ktorá začala vyšetrovanie. Svojich krajanov v tomto smere bráni Javier Mascherano (40), tréner olympijského futbalového tímu Argentíny.

Hovorca riadiaceho orgánu svetového futbalu uviedol: "FIFA si je vedomá videa, ktoré koluje na sociálnych sieťach, a incident sa skúma. Dôrazne odsudzujeme akúkoľvek formu diskriminácie zo strany kohokoľvek vrátane hráčov, fanúšikov a funkcionárov."

Skandovanie bolo počuť počas videa, ktoré zverejnil Fernández z tímového autobusu Argentínčanov po nedeľňajšom finálovom víťazstve 1:0 nad Kolumbiou na kontinentálnom šampionáte. K stredopoliarovi Chelsea sa pridali aj iní hráči a spievali chorál, ktorý pochádza z finále MS 2022, keď Albicelestes zdolali Francúzov.

Pieseň je okrem iného namierená proti hviezdnemu útočníkovi Mbappému a obsahuje rasistické a homofóbne urážky. Zahraničné zdroje uvádzajú, že v nej malo odznieť: "Hrajú za Francúzsko, ale všetci sú z Angoly, budú dobre behať, radi spia s trans ľuďmi, ich mama je Nigérijčanka, otec je Kamerunčan, ale v pase je napísané Francúz."

Fernández urážal africký pôvod hráčov Francúzska. Bezbrehý rasizmus, reaguje Fofana

Chelsea predtým oznámila, že v súvislosti s týmto incidentom začala voči Fernándezovi interné disciplinárne konanie. Hráč sa za svoj čin ospravedlnil. Mascherano sa vyjadril, že podľa neho bolo video vytrhnuté z kontextu.

"Ak ako Argentínčania niečo sme, tak určite nie rasisti, od toho sme ďaleko. Poznám Enza, je to skvelý chlap. Nemá žiadne takéto problémy. Často sa stáva, že v rámci osláv môžete zobrať časť videa a vytrhnúť ju z kontextu," trval na svojom bývalý stredopoliar Liverpoolu či Barcelony.

"Ak sme ako krajina niečím výnimoční, tak je to úplná inkluzívnosť. V Argentíne žijú ľudia z celého sveta a správame sa k nim tak, ako by sa malo," dodal Mascherano.

Francúzska futbalová federácia (FFF) sa značne sťažovala na spomínané skandovanie. Prezident FFF Philippe Diallo odsúdil neprijateľné rasistické a diskriminačné poznámky na adresu hráčov francúzskeho tímu.

FIFA vyšetruje rasizmus Fernándeza, hanlivý chorál na adresu Francúzov už oľutoval