Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chaos a oneskorený štart finále Copa América, štadión v Miami obhajuje svoje kroky

Vyvrcholenie Copa America nebolo bezproblémové.
Vyvrcholenie Copa America nebolo bezproblémové.AFP
Štadión Hard Rock obhajoval svoje bezpečnostné opatrenia zavedené na nedeľňajšie finále Copa América. CONMEBOL obvinil dejisko posledného zápasu kontinentálneho šampionátu z ignorovania odporúčaní, ktoré mohli zabrániť chaotickým incidentom pri zdržaní štartu duelu.

Finále medzi Kolumbiou a Argentínou na štadióne v Miami sa oneskorilo o 82 minút, pretože preťažená bezpečnostná služba sa snažila dostať dovnútra platiach divákov po tom, ako sa priaznivci bez vstupeniek vrhli na vstupné brány. Riadiaci orgán futbalu v Južnej Amerike naznačil, že miestni organizátori nedodržali navrhované postupy, ako napríklad vytvorenie vonkajšieho perimetra na kontrolu fanúšikov bez vstupeniek.

"Je nám ľúto, že násilné činy vyvolané zlomyseľnými ľuďmi poznačili finále, ktoré bolo pripravené byť veľkou oslavou športu," uviedol CONMEBOL vo svojom vyhlásení a dodal, že podliehal rozhodnutiam orgánov štadióna Hard Rock v súlade so zmluvnými povinnosťami stanovenými pre bezpečnostné operácie. 

"Štadión Hard Rock Stadium vo svojej 37-ročnej histórii bezpečne hostil stovky podujatí svetovej úrovne vrátane Super Bowlu, veľkých medzinárodných futbalových zápasov, Formuly 1, NFL a univerzitného futbalu, hlavných koncertných turné a ďalších globálnych podujatí. Pri každom z nich bola bezpečnosť spoločným úsilím organizátora, miestnych orgánov činných v trestnom konaní a miesta konania," vyhlásilo vedenie štadióna.

"Kompetentní sa pravidelne stretávali, vrátane každodenných bezpečnostných brífingov počas celého mesiaca trvania turnaja. Štadión Hard Rock implementoval a v mnohých prípadoch aj prekročil bezpečnostné odporúčania CONMEBOL-u počas celého turnaja a finále," znelo ďalej vo vyhlásení.

Znepokojujúce scény pred finálovým súbojom okamžite vyvolali obavy v súvislosti s majstrovstvami sveta v roku 2026, ktoré budú spoločne organizovať USA, Kanada a Mexiko. Miestna polícia, ktorá bola napriek prítomnosti 800 policajtov zahltená situáciou, uviedla, že zadržala 27 ľudí a 55 ďalších vykázala z miesta konania zápasu.