Copa América ako Messiho Last Dance. Po futbalovom bohovi môžu Argentínu spasiť mladé talenty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Copa América ako Messiho Last Dance. Po futbalovom bohovi môžu Argentínu spasiť mladé talenty

Messiho čaká kontinentálny šampionát v USA.
Messiho čaká kontinentálny šampionát v USA.AFP
Keď Inter Miami oznámil podpis zmluvy s Lionelom Messim (36) v júli 2023, bol to nielen koniec pôsobenia Argentínčana v Európe, ale aj potvrdenie, že jeho hviezdna kariéra sa posúva do svojej záverečnej kapitoly. Teraz sa presúvame do júna 2024, keď sa futbalový umelec pripravuje na svoj posledný turnaj Copa América.

Strata niekoho, kto viac ako dve desaťročia nosil národ na chrbte, bude bolieť. Argentína po Messim bude ako po Diegovi Maradonovi - bude jej chýbať kráľ. Pre národ, ktorý vyprodukoval dvoch z najlepších hráčov všetkých čias v rôznych generáciách, však môže existovať nádej, že sa objaví následník trónu.

Ak by teda Messi skončil s reprezentačným futbalom pred nasledujúcimi majstrovstvami sveta, nemuselo by to byť také katastrofálne, ako niektorí očakávajú. Začína sa objavovať množstvo zaujímavých talentov, ktoré by do MS 2026 mohli byť pripravené prevziať pomyselnú štafetu.

Okrem budúcich tvárí majú Argentínčania silný tím aj teraz pod vedením trénera Lionela Scaloniho, ktorý je skvelou kombináciou skúseností a mladosti. Albicelestes nie sú favoritom len na Copa América, očakáva sa, že aj na svetovej scéne budúv nasledujúcich rokoch figurovať vysoko.

Echeverri ako Messiho nástupca?

Keď sa rozprávate s ľuďmi v Argentíne, Claudio Echeverri z Manchestru City u nich vzbudzuje veľké nadšenie. Je skutočne zriedkavé, keď sa rozhovor o futbale netýka tejto tínedžerskej senzácie. Mimo juhoamerickej krajiny možno mnohí počuli jeho meno po prvý raz, keď v novembri 2023 vzal útokom MS hráčov do 17 rokov a strelil päť gólov, vrátane hetriku proti rivalom z Brazílie vo štvrťfinále.

Len dva mesiace po tomto turnaji bolo potvrdené, že City získalo Echeverriho z River Plate v rámci svojho nájazdu na najväčšie talenty Južnej Ameriky. Okamžite ho požičali späť do Riveru až do januára budúcej sezóny. V aktuálnom ročníku začal vynikať v seniorskom futbale, keď skóroval v Argentínskom pohári, lige a Copa Libertadores napriek tomu, že dostával málo minút.

Vrcholný moment Echerverriho sezóny prišiel v apríli v zápase Copa Libertadores proti Nacionalu, keď z ničoho nič vypustil 40 metrov od bránky strelu, ktorá mala toľko jedovatosti a presnosti, že letela do ľavého dolného rohu brány. Bol to senzačný spôsob, ako streliť svoj prvý gól v slávnej súťaži, po ktorom sa stal tretím najmladším strelcom v bohatej histórii klubu v rámci Copa Libertadores.

Skutočnosť, že supertím Pepa Guardiolu predčasne podpísal zmluvu s tým, koho považuje za ďalšie veľké meno pochádzajúce z Južnej Ameriky, hovorí všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako vysoko je Echeverri hodnotený. Vyrovnať sa Maradonovi a Messimu, ktorí prišli pred ním, je rovnako nereálne ako nespravodlivé. Číslo 10 však môže byť iskrou hviezdneho prachu, ktorý Messi zanechá v už aj tak talentovanom mužstve.

Na jeho pleciach nebude taký tlak a zodpovednosť, ako boli na mladom a introvertnom Messim. Argentína už nie je tímom, akým bola vtedy, a pokiaľ Scaloni zostane vo vedení, Echeverri bude môcť zažiariť rovnako, ako zažiarili  Julián Álvarez a Enzo Fernández.

Kvalitné základy budúcnosti

Dobrou správou pre Echerverriho je, že má jasnú cestu do seniorského tímu pod taktovkou trénera Scaloniho, ktorý neustále ukazuje svoju ochotu dať šancu mladým. Napríklad na MS 2022 boli Fernández aj Álvarez prelomovými hviezdami turnaja a odvtedy sa do tímu prebojoval aj Alejandro Garnacho.

Táto cesta dá nádej budúcim talentom, ktoré podobne ako Echerverri čakajú na väčšiu šancu, a hoci tento turnaj je predovšetkým o Messim, po ňom určite príde svetlá budúcnosť. Niekto, kto by v nej mohol zohrať kľúčovú úlohu, je aj Ezequiel Fernández z klubu Boca Juniors, ktorý zaujal výkonmi v argentínskej najvyššej súťaži.

Dokonca sa špekulovalo o tom, či bude povolaný do Scaloniho tímu na Copa América. Javier Mascherano však medzitým Fernándeza zaradil do predbežného kádra pre nadchádzajúce júlové olympijské hry. Mladík hráva prevažne ako osmička. Rád sa dostáva dopredu, aby podporil útok, je neuveriteľným technikom a miluje prebehnúť cez stred poľa do útočnej tretiny so svojou tesnou kontrolou lopty a driblingovými schopnosťami.

V obrane číta hru ako skúsený profesionál a neúnavne pracuje, aby pomohol svojmu tímu. Hoci nehrá v najkvalitnejšej lige, viete si predstaviť, že by dokonale zapadol, keby sa presťahoval do Európy. Veľké európske kluby krúžia, aby si zabezpečili jeho podpis.

Echeverri a Fernández sú síce hlavnými adeptmi, ale Argentína má množstvo ďalších zaujímavých talentov. Tobías Palacio z Argentinos Juniors a Aaron Anselmino z Bocy Juniors sú dvaja horúci kandidáti do budúcnosti na post stredného obrancu a vzhľadom na to, že dlhoročná opora Nicolas Otamendi je na odchode, očakáva sa, že obaja tínedžeri budú súčasťou Scaloniho plánov na MS 2026.

Messiho Last Dance? 

Pre novinárov bolo ťažké dostať zo Scaloniho alebo samotného Messiho čokoľvek o tom, ako dlho ešte bude hrať za Argentínu. Keď sa v nedávnom rozhovore pre InfoBae pýtali na jeho šance hrať na MS 2026, povedal: "Záleží na tom, ako sa budem cítiť, ako na tom budem fyzicky a či budem sám k sebe úprimným realistom. Zostáva ešte veľa času. Plynie to rýchlo, ale ešte je nejaký čas a neviem, ako na tom v tej chvíli budem."

Osemnásobný držiteľ Zlatej lopty však po víťazstve Argentíny v semifinále MS 2022 proti Chorvátsku povedal, že Katar bude jeho posledným svetovým šampionátom. Úprimný verdikt znie, že je ťažké predpovedať, koľko času ešte zostáva jeho argentínskemu dobrodružstvu. Je však isté, že sa nachádza v záverečných kapitolách.

Hoci argentínske národné mužstvo možno čaká svetlá budúcnosť, niet pochýb o tom, že keď Messi odíde do dôchodku, nastane prechodná fáza. Koniec koncov, futbalového boha nemožno nahradiť. Deň, keď zavesí svoje reprezentačné kopačky na klinec, bude smutným dňom pre futbal a dňom smútku pre všerkých Argentínčanov.

Ak to má byť Messiho posledný tanec, potom je úlohou fanúšikov vychutnať si každú minútu, ktorá mu zostáva. Dramatický spôsob, akým vyhral majstrovstvá sveta, prekoná na kontinentálnom šampionáte v USA len ťažko, ale ak sa Argentíne podarí získať späť svoj titul, mohla by to byť dokonalá rozlúčka pre niekoho, kto vo futbale dosiahol všetko.

Magické argentínske číslo 10 sa pravepodobne nedá nikdy nahradiť, výzvou pre Scaloniho bude vybudovať tím, ktorý už nebude sústredený okolo nesmrteľného hráča. Bude potrebný nový prístup, ktorý si vyžiada čas, ale budúcnosť je v bezpečných rukách s kvalitou, skúsenými lídrami a množstvom nových perspektívnych hráčov.