Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fernández urážal africký pôvod hráčov Francúzska. Bezbrehý rasizmus, reaguje Fofana

Fofana sa postavil proti výrokom spoluhráča.
Fofana sa postavil proti výrokom spoluhráča.Reuters / Flashscore
Obranca Chelsea Wesley Fofana (23) označil video, ktoré na sociálnych sieťach zverejnil jeho klubový spoluhráč Enzo Fernández (23), za bezbrehý rasizmus. Argentínčan na ňom v piesni nevhodne narážal na pôvod niektorých hráčov Francúzska.

Fernández sa neskôr za všetko ospravedlnil, k urážaniu Francúzov sa mali pripojiť aj jeho reprezentační spoluhráči z Argentíny, keď oslavovali triumf na Copa América po tom, ako v nedeľňajšom finále zdolali Kolumbiu 1:0.

Zahraničné zdroje uvádzajú, že v piesni malo odznieť: "Hrajú za Francúzsko, ale všetci sú z Angoly, budú dobre behať, radi spia s trans ľuďmi, ich mama je Nigérijčanka, otec je Kamerunčan, ale v pase je napísané Francúz."

Stredopoliar Chelsea na Instagrame k situácii uviedol: "Pieseň obsahovala veľmi urážlivé výrazy a pre tieto slová neexistuje absolútne žiadne ospravedlnenie. Staviam sa proti diskriminácii vo všetkých formách a ospravedlňujem sa za to, že som sa nechal uniesť eufóriou našich osláv. Toto video, tento moment, tieto slová neodrážajú moje presvedčenie ani môj charakter."

Francúzska futbalová federácia (FFF) uviedla, že video obsahovalo rasistický a diskriminačný chorál a že podá sťažnosť na riadiaci orgán svetového futbalu FIFA. "Tvárou v tvár závažnosti týchto šokujúcich výrokov, ktoré sú v rozpore s hodnotami športu a ľudskými právami, sa prezident FFF rozhodol priamo obrátiť na svojho argentínskeho partnera a FIFA a podať právnu sťažnosť pre rasovo urážlivé a diskriminačné výroky," uviedla FFF.

Francúzsky internacionál Fofana, klubový spoluhráč Fernándeza, sa k videu vyjadril na sociálnej sieti X slovami: "Futbal v roku 2024: Bezbrehý rasizmus." Komentár bol doplnený ukážkou z videa.

FIFA a Argentínsky futbalový zväz bezprostredne nereagovali na žiadosti o komentár. Britské médiá informovali, že Chelsea video vyšetruje. Londýsky klub uviedol: "Chelsea považuje akúkoľvek formu diskriminačného správania za absolútne neprijateľnú. Sme hrdí na to, že sme rozmanitý a inkluzívny klub, v ktorom sa ľudia zo všetkých kultúr, komunít a identít cítia vítaní. Uznávame a oceňujeme verejné ospravedlnenie nášho hráča a využijeme ho ako príležitosť na vzdelávanie."

Francúzsky útočník Kylian Mbappé a ďalší hráči afrického pôvodu v národnom tíme sa stali terčom rasistických nadávok aj po prehre s Argentínou vo finále MS 2022, čo vtedy prinútilo vysokopostaveného člena francúzskeho zväzu vyzvať FIFA na vyšetrovanie.